Υπό πολιορκία οι Βρυξέλλες εν όψει της Συνόδου: Οι αγρότες εναντίον των «27»

Η Κομισιόν λίγο πριν τις ευρωεκλογές φοβισμένη με «δώρα» προσπαθεί να τους κατευνάσει. Τι ζητούν, γιατί μας αφορά όλους.
HuffPost Greece

Ανταπόκριση - Βρυξέλλες

Οι κόρνες από τα τρακτέρ των αγροτών άρχισαν να αναστατώνουν τις Βρυξέλλες από το απόγευμα της Τετάρτης. Μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, ήσυχες αστικές γειτονιές της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας ξαφνιάζονταν από τις θορυβώδεις διελεύσεις των αγροτών οι οποίοι έδιναν το στίγμα γι΄αυτό που θα ακολουθήσει σήμερα Πέμπτη, ημέρα της έκτακτης συνόδου κορυφής.

Ο γενικός αποκλεισμός των Βρυξελλών προγραμματίστηκε να συμπέσει με την έκτακτη σύνοδο κορυφής στην οποία παρίστανται οι ηγέτες των 27 κρατών μελών.

.
.
HuffPost Greece
HuffPost Greece

Μικρής έκτασης επεισόδια

via Associated Press

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1.300 τρακτέρ έχουν φτάσει στις Βρυξέλλες ενώ αρκετά έχουν σταθμεύσει στην πλατεία Λουξεμβούργου (Place du Luxembourg) έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στους παρακείμενους δρόμους.

Η προσπάθειά τους να φτάσουν στη Σούμαν μπροστά από την Κομισιόν και τα άλλα όργανα της ΕΕ δεν κατέστη επιτυχής.

Ωστόσο οι αγρότες, με τη συμμετοχή σωματείων από την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, κατάφεραν και συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο ανάβοντας φωτιές ενώ ανήρτησαν πανό με συνθήματα όπως «Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που θέλουμε».

Κάποια στιγμή ομάδες αγροτών εκτόξευσαν αυγά και πέτρες εναντίον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ η ρίψη πυροτεχνημάτων και κροτίδων ήταν συνεχής. Κάποιοι από αυτόυς επιχείρησαν να ρίξουν τους συρμάτινους φράχτες που είχαν υψώσει οι αρχές όμως η αστυνομία τους απώθησε με εκτοξευτήρες νερού και κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Όμως ένα από τα εμβληματικά αγάλματα στην πλατεία απέναντι από το Ευρωκοινοβούλιο αποκαθηλώθηκε.

Anadolu via Getty Images
HuffPost Greece
HuffPost Greece

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο πρακτορείο Belga ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νέων Αγροτών (FJA), Φλοριάν Πονσελέ ο «γενικός αποκλεισμός» των Βρυξελλών, αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 5 το απόγευμα. Ωστόσο, οι πρόεδροι της FJA και της αγροτικής ομοσπονδίας Fugea προειδοποιούν ότι εάν οι αγρότες δεν κερδίσουν αυτά που ζητούν κατά τη διάρκεια της Πέμπτης, οι ενέργειές τους θα συνεχιστούν και την επόμενη μέρα στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Αγρότες οργισμένοι

Το κίνημα των αγροτών όπως φαίνεται κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις του σε όλη την Ευρώπη.Τα τρακτέρ πολιορκούν ήδη Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία, Πολωνία και Ελλάδα. Η σημερινή κινητοποίηση έξω από τα ευρωπαϊκά όργανα και μάλιστα εκεί όπου συνέρχονται οι ηγέτες των 27 δείχνουν την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να εισακουσθούν τα αιτήματά τους.

Οι Ευρωπαίοι αγρότες εξοργισμένοι από τα αυξανόμενα κόστη, τις περιβαλλοντικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για τις εισαγωγές φτηνών προϊόντων από τρίτες χώρες ξεσηκώνονται εναντίον της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και όσων χαράζουν πολιτικές χωρίς να λαμβάνουν, όπως λένε, υπόψη τους τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα.

Μάλιστα στο άκουσμα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των 27 για παροχή οικονομικής βοήθειας προς την εμπόλεμη Ουκρανία ύψους 50 δισ. ευρώ αρκετοί αγρότες αντέδρασαν αρνητικά εκφράζοντας το θυμό τους επικουρούμενοι από άτομα ή φορείς που πρόσκεινται στην ακροδεξιά.

Την οργή των αγροτών είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσουν να την εκμεταλλευθούν κόμματα των άκρων ήδη μπροστά στις φωτιές έσπευσαν να φωτογραφηθούν ακροαριστεροί ευρωβουλευτές όπως ο Ισπανός Manu Pineda αλλά και ακροδεξιοί ευρωβουλευτές όπως ο Εσθονός Jaak Madison, όπως μεταδίδει το Politiko.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα έστειλε μήνυμα στους αγρότες από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λέγοντας: «Σας βλέπουμε, σας ακούμε. Αν θέλετε να ακουστεί η φωνή σας, κάντε την να ακουστεί και τον Ιούνιο, όταν θα ψηφίσετε για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Η Μέτσολα παραδέχθηκε στις δηλώσεις της ότι οι διαμαρτυρίες των αγροτών δείχνουν ότι υπάρχουν τμήματα της ευρωπαϊκής κοινωνίας που δεν εισακούονται.

«Πρέπει να ακούσουμε περισσότερο και καθώς μπαίνουμε στην προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές» επεσήμανε, δήλωσε.

Και όμως τους φοβούνται

Οι ευρωπαϊκές πολιτικές φαίνονται ξεκομμένες από τις ανάγκες των αγροτών, με τους περίπλοκους περιβαλλοντικούς κανόνες και τις «πράσινες» ντιρεκτίβες ενώ την ίδια ώρα δεν γίνεται καμία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός από το εξωτερικό.Για το λόγο αυτό ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να θέσει στην πρόεδρο της Κομισιόν θέμα σχετικά με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και κάποιων χωρών της Λατινικής Αμερικής (Mercosur), που πιθανότατα θα ανοίξει την πόρτα σε μαζικές εισαγωγές προϊόντων.

Επιπλέον εκτιμάται ότι θα ασκήσει πιέσεις για να περιοριστούν οι εισαγωγές πουλερικών και δημητριακών από την Ουκρανία.

Όμως οι αγρότες στην Ευρώπη διαμαρτύρονται και για το αυξημένο κόστος παραγωγής, αλλά και για την μείωση των τιμών των προϊόντων τους και ζητούν αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού της ΚΑΠ με γνώμονα τις επιπτώσεις από τον πληθωρισμό.

Ακόμη ένα ζήτημα που βγάζει τους αγρότες στους δρόμους είναι η Πράσινη Συμφωνία, η εμβληματική πρωτοβουλία που στόχο έχει να καταστήσει την ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050. Το ίδιο και ο νόμος που αφορά στην αποκατάσταση της φύσης, ο οποίος τελικά ψηφίστηκε ως νομοθεσία. Οι «πράσινες» πολιτικές απαιτούν από τους αγρότες τον περιορισμό της χρήσης των λιπασμάτων και της μείωσης του αριθμού των ζώων, με αιτιολογία την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Πρόσφατα οι αγρότες στην Ολλανδία ξεσηκώθηκαν. Πολλοί θεωρούν ότι ήταν ένας από τους λόγους εξαιτίας των οποίων κέρδισε η ακροδεξιά.

Η Κομισιόν με «δώρα» προσπαθεί να τους κατευνάσει

Η πολιτική πίεση, ενόψει και των ευρωεκλογών τον Ιούνιο, ακουμπά όχι μόνο τις κυβερνήσεις αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, η οποία μια ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής προσπάθησε να κατευνάσει τους αγρότες ανακοινώνοντας μια σειρά μέτρων, όπως εξαίρεση και φέτος από την υποχρεωτικότητα του μέτρου της αγρανάπαυσης, ενώ εισήγαγε μηχανισμούς διασφάλισης για τον περιορισμό ορισμένων εισαγωγών τροφίμων από την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα οι αγρότες θα μπορούν να καλλιεργήσουν εκτάσεις, οι οποίες κανονικά θα έπρεπε να παραμείνουν σε αγρανάπαυση. Με αυτό τον τρόπο τους δίνεται η δυνατότητα να έχουν διπλό κέρδος, αφού θα μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα που θα καλλιεργήσουν στις συγκεκριμένες εκτάσεις, χωρίς να εξαιρεθούν της προβλεπόμενης ενίσχυσης. Επιπρόσθετα, απαλλάσσονται από οποιονδήποτε έλεγχο – πρόστιμο.

Συγκεκριμένα η Πρόεδρος της Κομισιόν σημειώνει ότι «οι αγρότες είναι η ραχοκοκαλιά της επισιτιστικής ασφάλειας της ΕΕ και η καρδιά των αγροτικών περιοχών μας. Η διαρκής δέσμευση της Επιτροπής εκπληρώνεται μέσω του προϋπολογισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ύψους 386,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος βοηθά στη σταθεροποίηση του εισοδήματος των ευρωπαίων αγροτών, επιβραβεύοντας παράλληλα τις προσπάθειές τους για το κλίμα και τη βιωσιμότητα. Το σημερινό μέτρο προσφέρει πρόσθετη ευελιξία στους αγρότες σε μια εποχή που αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους αγρότες μας για να διασφαλίσουμε ότι η ΚΑΠ επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της ανταπόκρισης στις ανάγκες τους, ενώ θα συνεχίσουμε να παρέχουμε δημόσια αγαθά για τους πολίτες μας».

Αγρότες ενωμένοι εναντίον τίνος;

«Μας ζητούν να καλλιεργούμε λιγότερη γη και να παράγουμε λιγότερο όταν για χρόνια μας ζητούσαν το αντίθετο», υποστηρίζουν πολλοί αγρότες. Ας μην ξεχνάμε ότι μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η πεινασμένη Ευρώπη ενθάρρυνε τη γεωργία για να σταθεί στα πόδια της. Ο αγροτικός τομέας ήταν αυτός που επέτρεψε στην Ευρώπη να είναι αυτό που είναι σήμερα.

Όμως σταδιακά η κατάσταση άλλαζε. Νέοι μεγάλοι παίκτες άρχισαν να εμφανίζονται ενώ οι μικροί αγρότες και κτηνοτρόφοι αναγκάζονταν να προσαρμόζονται σε κάθε αναθεώρηση της λεγόμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ προσπαθώντας να επιβιώσουν.

Παράλληλα η παγκοσμιοποίηση άνοιξε τις πόρτες σε όλο και περισσότερες και φθηνότερες εισαγωγές. Οι Ευρωπαίοι είχαν να αντιμετωπίσουν αυστηρούς και κοστοβόρους κανόνες και αναγκάζονταν να πουλάνε φθηνά για να μπορέσουν να είναι ανταγωνιστικοί.

Σήμερα ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, η πανδημία, έχουν επιβαρύνει τους αγρότες οι οποίοι βλέπουν τις πολιτικές της ΕΕ όπως επιβάλλονται ως τιμωρητικές. Οι αγρότες διαπιστώνουν χαλαρότητα όσον αφορά τους περιορισμούς στις εισαγωγές για τις παγκόσμιες αγροτικές δυνάμεις ή για χώρες όπως η Ουκρανία εν καιρώ πολέμου ενώ οι ίδιοι αφήνονται σε έναν άνισο αγώνα δρόμου με το εισόδημά τους να καταρρέει και τους ίδιους να κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Τελικά διερωτάται κανείς εάν έχει αφεθεί ο επισιτισμός των Ευρωπαίων στους μεγάλους παίκτες του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Δημοφιλή