Στους δρόμους οι Ευρωπαίοι αγρότες: Χάος σε Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες - Τι ζητούν

Οι αγρότες ζητούν μεταξύ άλλων να ακυρωθεί η απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου.
via Associated Press

Μετά τους Γάλλους αγρότες και τους Βέλγους και οι Γερμανοί θα αποκλείσουν σήμερα για δύο ώρες το κέντρο του Βερολίνου καθώς ήδη πάνω από 100-150 τρακτέρ, έχουν προκαλέσει χάος στη γερμανική πρωτεύουσα.

Οι αγρότες θα επιδώσουν κείμενο με τις θέσεις τους στα κεντρικά γραφεία των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) καθώς ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου, κάτι που η κυβέρνηση έχει απορρίψει.

Ο Όλαφ Σόλτς, εμφανίζεται διατεθειμένος να δεχθεί μόνο την σταδιακή εφαρμογή της απόφασης ενώ το σχέδιο του προϋπολογισμού πέρασε ήδη την προηγούμενη εβδομάδα από την αρμόδια επιτροπή της Bundestag και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα από την ολομέλεια.

«Πρέπει να επιστρέψουμε στην αρχή, δηλαδή στο καθεστώς πριν από την συζήτηση για το αγροτικό ντίζελ. Οι αποτυχίες της αγροτικής πολιτικής μέχρι σήμερα πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν συζητήσουμε για το μέλλον του αγροτικού πετρελαίου», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Βρανδεμβούργου Χένρικ Βέντορφ.

Η αστυνομία εκτιμά ότι η κίνηση των τρακτέρ σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας θα προκαλέσει περιορισμένα κυκλοφοριακά προβλήματα, ενώ η κατάσταση αναμένεται να εξομαλυνθεί μετά το μεσημέρι.

Κλειστά τα σύνορα Βελγίου - Γαλλίας

Οι κινητοποιήσεις των αγροτικών συνδικάτων έφτασαν στο Βέλγιο, με μια σειρά από διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν σήμερα στις τέσσερις γωνιές της περιοχής της Βαλονίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Belga, αγροτικά σωματεία έχουν αποκλείσει με τρακτέρ τους δρόμους στα σύνορα του Βελγίου με τη Γαλλία, μεταξύ των πόλεων Ομπάνζ και Μον-Σαν-Μαρτίν.

Στην επαρχία της Λιέγης έχει οργανωθεί μια επιχείρηση με πομπή από τρακτέρ και οδοφράγματα που εμποδίζουν την πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο E42, ενώ κυκλοφοριακά προβλήματα παρουσιάζονται μεταξύ κάποιων πόλεων της επαρχίας.

Οι Βέλγοι αγρότες απαιτούν να ληφθούν γρήγορα μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Soir», η Ομοσπονδία Νέων Αγροτών (FJA) πήγε να συναντήσει τον υπουργό Γεωργίας, Νταβίντ Κλαρνιβάλ, ζητώντας να ακούσουν οι πολιτικοί τα αιτήματά τους και να ασκήσουν πίεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από τη φλαμανδική πλευρά, η Algemeen Boerensyndicaat (Γενική Ένωση Αγροτών) δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να αναλάβει δράση την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοφιλή