Κορονοϊός: Ανησυχία για τα κρούσματα στη βόρεια Ελλάδα – Ακύρωση παρέλασης στα Γρεβενά

Συνεργεία εμβολιασμών αποστέλλονται σε απομακρυσμένα χωριά.
|
.
.
Eurokinissi

Ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί η άνοδος των κρουσμάτων κορονοϊού στη βόρεια Ελλάδα, καθώς το φθινόπωρο μπαίνει για τα καλά και η εποχική γρίπη «απειλεί» και αυτή με τη σειρά της.

Τριήμερη επίσκεψη στη βόρεια Ελλάδα πραγματοποιείο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο της προσπάθειας για αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού και με στόχο την ενίσχυση του τείχους ανοσίας έναντι της νόσου Covid-19. Ο κ. Θεμιστοκλέους θα επισκεφθεί περιοχές της Μακεδονίας και θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με υγειονομικούς, καθώς και με φορείς της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αντικείμενο τις προωθούμενες ενέργειες για την εντατικοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Επίσης, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, κινητά συνεργεία της επιχείρησης «Ελευθερία» εξορμούν σε απομακρυσμένα χωριά της βόρειας Ελλάδας από σήμερα Τρίτη έως και 14 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα την Τρίτη οι κινητές μονάδες θα βρίσκονται σε απομακρυσμένα χωριά της Πιερίας, του Κιλκίς και της Ξάνθης.

Οι επισκέψεις των κινητών μονάδων θα συνεχιστούν την Τετάρτη, σε Δράμα και Πέλλα και την Πέμπτη σε απομακρυσμένα χωριά της Φλώρινας και των Σερρών.

Προειδοποιήσεις ειδικών

Προειδοποιήσεις απευθύνουν οι ειδικοί για τον κίνδυνο έξαρσης της πανδημίας.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, επικαλούμενος τις επισημάνσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC) προειδοποίησε για έξαρση σε περιοχές με χαμηλή κάλυψη, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι «όσο υψηλότερη είναι σε μία περιοχή, τόσο χαμηλότερος είναι ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων», ενώ η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε πως σε κάθε τέσσερις θανάτους ενηλίκων ένα παιδί χάνει τον γονιό του και το άτομο που το φροντίζει.

Προβληματισμό για τον ρυθμό των εμβολιασμών εξέφρασε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θ. Βασιλακόπουλος, ενώ χαρακτήρισε μύθευμα ότι ο αριθμός των πολιτών που έχουν νοσήσει -περί τις 600.000, μπορεί να προσμετρηθεί στον αριθμό των εμβολιασμένων πολιτών. Εξήγησε ότι εκείνος που νόσησε τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2020 έχει τώρα μια πολύ μικρή ανοσία, μια πολύ μικρή κάλυψη και πρέπει να εμβολιαστεί.

«Στην Ελλάδα επιλέξαμε να μην ακολουθήσουμε τα ευρήματα της επιστήμης και να ρισκάρουμε να φτάσουμε προς τα εκεί (το τείχος ανοσίας) με μεγάλο ποσοστό νόσησης και άρα μεγάλο αριθμό θανάτων», σημείωσε.

Ο κ. Βασιλακόπουλος πρόσθεσε επίσης ότι για κάποιο λόγο έχει γίνει αποδεκτό από την ελληνική κοινωνία ότι κατά μέσο όρο έχουμε 2.000 διαγνωσμένα νέα κρούσματα και 30 με 40 θανάτους την ημέρα. «Δηλαδή, θεωρούμε ότι 40 νεκροί είναι ok», τόνισε.

Στο μεταξύ, αναζωπύρωση της πανδημίας με πέμπτο κύμα μέσα στο χειμώνα αναμένει ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής: Μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι σιγά – σιγά όλοι θα κληθούμε να κάνουμε τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου, καθώς μελέτες δείχνουν ότι έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση η προστασία μειώνεται.

Ακύρωση παρέλασης στα Γρεβενά

Από πλευράς του, ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης πήρε την απόφαση να ακυρώσει την προγραμματιζόμενη παρέλαση για την 109η Επέτειο Απελευθέρωσης της πόλης των Γρεβενών, στις 13 Οκτωβρίου, εξ αιτίας των νέων επιδημιολογικών δεδομένων, που καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο στον Δήμο Γρεβενών.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, οι παρελάσεις θα γίνουν, με υγειονομικά πρωτόκολλα και καθολική πρόσβαση. Αναμένεται η ανακοίνωση των σχετικών αποφάσεων από το υπουργείο Εσωτερικών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, ΣΚΑΪ