ΔΙΕΘΝΕΣ
09/02/2020 12:15 EET | Updated 09/02/2020 13:00 EET

Γουχάν: Σέρνουν έξω από τα σπίτια ασθενείς με κορονοϊό που δεν θέλουν να μπουν σε καραντίνα

Μωρά ολομόναχα σε καραντίνα και νοσοκόμες που κάνουν τη «μαμά», αστυνομικοί που κυνηγούν στους δρόμους «ύποπτους» φορείς του ιού και μητέρες γιατροί που δακρύζουν αντικρίζοντας τα παιδιά τους που απαγορεύεται να τα αγκαλιάσουν.

Barcroft Media via Getty Images
Εικόνα από το εσωτερικό συνεδριακου κέντρου στην Γουχάν της Κίνας που έχει μετατραπεί χώρο καραντίνας για ύποπτα, νέα κρούσματα του κορονοϊού. 

Καθώς η καραντίνα της πόλης Γουχάν στην Κίνα συνεχίζεται, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, οι κάτοικοι κλεισμένοι στα σπίτια τους  ζουν σε συνθήκες καθημερινής, παρατεταμένης αγωνίας και φόβου ενώ έχουν να διαχειριστούν επίσης από έναν καταιγισμό ανησυχητικών ειδήσεων έως τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε είδη πρώτης ανάγκης. Μπροστά στην εξάπλωση όμως του ιού η αντιμετώπιση των ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί μοιάζει να είναι μια πολυτέλεια. 

Η κατάσταση στην πόλη, καθώς νέες φωτογραφίες και βίντεο αναρτούνται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προβάλλονται σε ΜΜΕ, μοιάζει να βαίνει από το κακό στο χειρότερο. 

Ο δε τρόμος που υπάρχει για τον ιό έχει οδηγήσει και εκτός Γουχάν ακόμη και σε και συμπλοκές μεταξύ πολιτών ή και μεταξύ πολιτών και αστυνομικών όταν εντοπίζεται κάποιος «ύποπτος» φορέας ή απλά δεν φορά προστατευτική μάσκα.

Τα πιο σοκαριστικά βίντεο ωστόσο είναι αυτά που φαίνεται να έρχονται από την αποκλεισμένη Γουχάν

Σε ένα από αυτά ασθενής απομακρύνεται δια της βίας από το σπίτι του καθώς εκτιμάται πως είναι φορέας του κορονοϊού αλλά αρνείται να μπει σε καραντίνα ενώ σε ένα άλλο, που δημοσιεύει η Daily Mail, η αστυνομία κυνηγά στους δρόμους έναν ακόμη «ύποπτο» που προσπαθεί να διαφύγει για τους ίδιους λόγους. Όπως πολλά ρεποράζ έχουν επισημάνει αφενός οι αρχές προτρέπουν τους πολίτες να μένουν στα σπίτιά τους και να μην κυκλοφορούν (και αρκετοί πεθαίνουν τελικά σε αυτά) αλλά επίσης είναι πολλοί και εκείνοι που αν και έχουν συμπτώματα πιστεύουν πως ίσως να γλυτώσουν και μοιάζουν να φοβούνται περισσότερο την εισαγωγή το νοσοκομείο και την καραντίνα.

Συγκλονιστικές όμως είναι και οι εικόνες από την απομάκρυνση νεκρών από τα διαμερίσματά τους. 

Ακόμη πιο σπαρακτικές βέβαια είναι οι ιστορίες που αφορούν παιδιά. 

Όπως αυτό το βίντεο όπου μια γιατρός και μητέρα ζει πλέον μέσα στο νοσοκομείο και στερείται τον κόρη της. Η μικρή όμως πηγαίνει στο προαύλιο, αφού δεν επιτρέπεται να έρθει σε επαφή με την μητέρα της και ανοίγει την αγκαλιά της από μακριά όπως κάνει και η γιατρός. Σαν να αγκαλιάζονται. Ενώ στο τέλος και οι δύο καταλήγουν με δάκρυα στα μάτια

Και τέλος αυτό που δύσκολα μπορεί κάποιος να δει χωρίς να συγκινηθεί είναι οι εικόνες με τα μωρά ασθενείς που είναι σε καραντίνα ενώ γιατροί και νοσηλευτές, όσο εξαντλημένοι και εάν είναι- προσπαθούν να τους προσφέρουν ένα χάδι και λίγη χαρά.