Κορονοϊός: «Φρενάρει» τα σενάρια επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού ο Θάνος Πλεύρης

Πώς εξελίσσονται οι εμβολιασμοί- τι λέγεται για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης.
.
.
Eurokinissi

Τα σενάρια περί επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στους 50 και άνω «φρέναρε» την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός είπε πως η απόφαση για την υποχρεωτικότητα στους άνω των 60 ελήφθη λόγω της επικινδυνότητας στο συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ. Όπως σημείωσε, αν υπάρξουν αντίστοιχα στοιχεία για μικρότερες ηλικίες, θα ήταν κάτι που θα μπορούσε να εξεταστεί.

Όπως είπε, η κίνηση των εμβολιασμών έχει φτάσει το τελευταίο διάστημα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, 68% στο γενικό πληθυσμό και 78% στον ενήλικο πληθυσμό. «Κινούμαστε σε πολύ υψηλά νούμερα. Εάν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός δεν θα χρειαστεί επέκταση και σε άλλες ηλικιακές ομάδες. Αλλά κρατάμε ανοιχτή στη συζήτηση για το μέλλον», είπε.

Αξίζει να σημειωθεί πως, ως προς την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε πως «ενισχύουμε το εμβολιαστικό πρόγραμμα με άνοιγμα επιπλέον 110.000 ραντεβού 1ης-3ης δόσης - Ανοίγουμε ΜΕΓΑ εμβολιαστικό σταθμό στη Γλυφάδα και διπλασιάζουμε τη δυναμικότητα του ΜΕΓΑ εμβολιαστικού σταθμού στο Περιστέρι». Όπως πρόσθεσε επίσης, καθημερινά απελευθερώνονται διαθέσιμα ραντεβού για 3η δόση.

Πιστοποιητικά εμβολιασμού

Όσον αφορά στη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για το εάν η διάρκεια θα είναι στους 9 ή στους 12 μήνες από τη στιγμή που ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός. «Ως ελληνική κυβέρνηση θεωρούμε ότι πρέπει να είναι στο μικρότερο δυνατό χρόνο. Η συζήτηση δείχνει ότι πάμε προς τους 9 μήνες γιατί αυτή είναι και η πρόταση της Κομισιόν. Εμείς θέλουμε, σε ειδικές κατηγορίες, όπως οι άνω των 60, η αναμνηστική δόση να έχει γίνει στον 7ο μήνα, διαφορετικά λογίζονται ως ανεμβολίαστοι», είπε, ενώ υπενθύμισε πως από τις 13 Δεκεμβρίου, θα ισχύει μεν το πιστοποιητικό για τους άνω των 60 που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση και έχει παρέλθει το επτάμηνο, αλλά δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε χώρους που είναι αμιγώς για εμβολιασμένους και θα πρέπει να κάνουν τα τεστ που κάνουν οι ανεμβολίαστοι. Πάντως, για την ισχύ των πιστοποιητικών νόσησης όσων έχουν κάνει και την επαναληπτική τρίτη δόση, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι δεν έχει γίνει συζήτηση για τη λήξη του στην παρούσα φάση.

Επίσης, η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τη διάρκεια του πιστοποιητικού νόσησης στους 3 μήνες από τους 6 μήνες. Σύμφωνα με τον υπουργό, στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες θα ρυθμίζονται θέματα για ανθρώπους που είχαν κάνει έναν προγραμματισμό με βάση το εξάμηνο, ώστε να έχουν ένα χρονικό περιθώριο να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

Όσον αφορά στο πρόστιμο των 100 ευρώ στους άνω των 60 που δεν έχουν κάνει καμία δόση, τόνισε ότι ότι το μέτρο απέδωσε από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του, καθώς μέσα σε μία εβδομάδα κλείστηκαν 85.000 ραντεβού πρώτης δόσης εμβολιασμού στους άνω των 60.

Περί 4ης δόσης

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συζητά για τέταρτη δόση εμβολίου σε όσους είναι ανοσοκατασταλμένοι, ενώ σχετική ανακοίνωση αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα. Το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης δεν αφορά τους υπόλοιπους πολίτες, εκτός κι αν με την πάροδο των μηνών τεθεί θέμα λόγω κάποιας νέας μετάλλαξης. Ακόμη, ως προς όσους έχουν νοσήσει και πρέπει να εμβολιαστούν πάνω στο τρίμηνο, που λήγει το πιστοποιητικό νόσησης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται τις επόμενες ημέρες να διευκρινίσει ότι θα κάνουν ένα εμβόλιο στους τρεις μήνες και θα ορίσει το χρονικό πλαίσιο (3 ή 6 μήνες μετά) για τη δεύτερη δόση.

Από πλευράς της πάντως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής στο ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης για καλύτερη προστασία από τη μετάλλαξη Όμικρον.

Δημοφιλή