Κορονοϊός: Κορύφωση στα μέσα Ιανουαρίου - Τι λέει καθηγητής πνευμονολογίας για τα σχολεία

Για την ανάγκη να χτίσουμε νέο τοίχος ανοσίας και για «νούμερο (θανάτων) τρομερό» κάνει λόγο ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
.
.
Eurokinissi

Το κύμα κορονοϊού που έχει κάνει την εμφάνισή του το τελευταίο διάστημα αναμένεται να κορυφωθεί στα μέσα Ιανουαρίου, ενώ εβδομαδιαία καταγράφονται 50 – 60 θάνατοι, «νούμερο τρομερό», όπως τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο καθηγητής επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι οι εμβολιασμένοι για κορονοϊό θα έπρεπε να ανέρχονται σε 2 εκατομμύρια αντί 130.000 που είναι τώρα και πως οι περισσότεροι εμβολιάζονται για γρίπη, από την οποία έχουμε χάσει 5 ανθρώπους.

Σχετικά με την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να βάλουμε τα παιδιά μας ξανά να φοράνε μάσκα και να μειώσουν την κοινωνικότητά τους, διότι οι παππούδες ή γιαγιάδες ή κάποιοι ενήλικοι δεν φορούν μάσκα για να προστατευτούν».

Σε κρούσματα και εισαγωγές είμαστε λίγο παραπάνω από τις αντίστοιχες βδομάδες πέρυσι. Σε θνησιμότητα είμαστε λίγο λιγότερο.

Τα λύματα, που είναι ένας πολύ ασφαλής δείκτης του τι πρόκειται να συμβεί σε 10-15 ημέρες, δείχνουν ότι υπάρχει πολύ αυξημένη κυκλοφορία κυρίως του κορονοϊού, που σημαίνει ότι έρχεται αύξηση τις επόμενες εβδομάδες.
Ελπίζω ότι αρκετοί θα εμβολιαστούν και θα προλάβουν το κακό και σιγά σιγά θα ξαναχτίσουμε το τείχος ανοσίας που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί αυτό το κύμα, μέχρι να έρθει αν έρθει το επόμενο, επισημαίνει ο καθηγητής.

«Μπορεί για πολλά χρόνια να κάνει εξάρσεις και υφέσεις»

«Όλοι χαρήκαμε όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διακήρυξε τη λήξη της πανδημίας, αλλά από τον ενθουσιασμό μας ίσως να πήραμε και το λάθος μήνυμα. Φταίμε και εμείς οι επιστήμονες, που δεν πέρασαν το σωστό μήνυμα.
Όταν λήγει μια πανδημία, δεν εξαφανίζεται ένας ιός, παύει να είναι πανδημία, αλλά συνεχίζει ο ιός να είναι ενδημικός, που σημαίνει ότι ζει μαζί μας για αρκετό καιρό», είπε ο καθηγητής, επισημαίνοντας:

«Μπορεί για πολλά χρόνια να κάνει εξάρσεις και υφέσεις. Όταν είμαστε σε μια φάση έξαρσης όπως τώρα, πρέπει να τροποποιούμε τη συμπεριφορά μας.

Οι άνθρωποι που κυρίως κινδυνεύουν είναι αυτοί που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι που πάσχουν από νοσήματα. Άρα, αν κάποιοι πρέπει υποχρεωτικά για το δικό τους καλό να φοράνε μάσκα, είναι αυτοί οι άνθρωποι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς ούτε αυτοί οι άνθρωποι δεν φοράνε μάσκα. Το πρόβλημα στους χώρους υγείας είναι να μην πάμε εμείς που είμαστε υγιείς και κολλήσουμε τους ευπαθείς συνανθρώπους μας. Εμείς οι γιατροί για παράδειγμα μέσα στα νοσοκομεία, όταν μπαίνουμε στους θαλάμους, πάντα φορούσαμε μάσκα για να προστατεύσουμε τους ασθενείς μας, ενώ οι συγγενείς εκείνων που νοσηλεύονται δεν κάνουν το ίδιο».

«Δεν μπορούμε στην Ελλάδα, μια δημοκρατική χώρα να έχουμε μηχανισμό υποχρεωτικότητας. Χρειάζεται συναίνεση από τον πολίτη και λίγο λογική», πρόσθεσε.

Οι εμβολιασμοί ανέρχονται σε 130.000 – 140.000, όταν οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που θα έπρεπε υποχρεωτικά για το καλό τους να έχουν εμβολιαστεί, είναι τουλάχιστον δύο εκατομμύρια και υπάρχει ισχυρή σύσταση να εμβολιαστούν, τόνισε ο καθηγητής αντιπαραβάλλοντας ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες το 19% των ενηλίκων έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Σχετικά με τις επιφυλάξεις πολλών για το εμβόλιο, ο Θόδωρος Βασιλακόπουλος είπε ότι «έχει δοκιμαστεί σε δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως και σε δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Όλες τις πιθανές παρενέργειες τις ξέρουμε, είναι ήπιες, και όχι μακροχρόνιες.
Είμαι εμβολιασμένος και ο γιος μου είναι δεκατριών ετών, έχει ήδη εμβολιαστεί και αύριο θα κάνει κανονικά τον εμβολιασμό του», είπε ο καθηγητής.

Ρινικό συμπληρωματικό εμβόλιο

Επιπρόσθετο εμβόλιο που κατά πάσα πιθανότητα θα έχει τη μορφή ρινικού σπρέι θα χρησιμοποιείται για μύτη και στόμα, δηλαδή για προστασία στο ανώτερο αναπνευστικό. Πιθανόν μέχρι τέλος του χρόνου να υπάρχει έγκριση για την κυκλοφορία του, συμπληρωματικά με τα εμβόλια, όπως είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

(Πηγή: ΕΡΤ)

Δημοφιλή