Κορονοϊός: Νέα παραλλαγή πιο ευάλωτη σε εμβόλια αλλά «χτυπά» σκληρά τους πνεύμονες

Τα χαρακτηριστικά της BA.2.86.
Uma Shankar sharma via Getty Images

Νέα επιστημονική έρευνα δείχνει πως η προσφάτως εμφανισθείσα BA.2.86, υποπαραλλαγή της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού που προκαλεί την Covid-19, μπορεί να εξουδετερώνεται από αντισώματα τα οποία προκύπτουν από δισθενή εμβόλια στο αίμα- ωστόσο μπορεί να μολύνει κύτταρα που βρίσκονται στο κατώτερο τμήμα του πνεύμονα και είναι αποτελεσματικότερη στη σύντηξη των μεμβρανών του ιού και του κυττάρου- ξενιστή (δύο χαρακτηριστικά που έχουν συνδεθεί με σοβαρότερη νόσηση).

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Cell. Η υποπαραλλαγή ΒΑ.2.86 της Όμικρον είναι ο πρόγονος της JN.1, η οποία κυριαρχεί αυτή τη στιγμή, και έχει περίπου 60 περισσότερες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη- ακίδα από τον αρχικό κορονοϊό, περιλαμβανομένων 30 περισσότερων από τις πιο κοντινές «συγγενικές» υποπαραλλαγές της Όμικρον (μεταξύ των οποίων η ΒΑ.2 και η ΧΒΒ.1.5). Οι μεταλλάξεις αυτές έκαναν τους επιστήμονες να ανησυχούν πως τόσες πολλές αλλαγές θα μπορούσαν να κάνουν την υποπαραλλαγή αυτή το ίδιο δύσκολο να συγκρατηθεί με το αρχικό ξέσπασμα της Όμικρον το 2021-2022.

«Διαπιστώσαμε με έκπληξη πως, παρά όλες αυτές τις 60 μεταλλάξεις που συνδυάζονταν, η ΒΑ.2.86 δεν είναι το ίδιο ικανή στην αποφυγή της ανοσίας με την ΧΒΒ1.5, η οποία μέχρι πρόσφατα κυριαρχούσε στην πανδημία για μήνες. Αυτό είναι καλό νέο» είπε ο Σαν- Λου Λιου, senior author της έρευνας και καθηγητής ιολογίας στο Department of Veterinary Biosciences του Ohio State University.

«Μα η BA.2.86 φαίνεται να έχει αυξημένη μολυσματικότητα στα επιθηλιακά κύτταρα του ανθρώπινου πνεύμονα συγκριτικά με όλες τις παραλλαγές της Όμικρον, οπότε αυτό είναι λίγο ανησυχητικό. Και, συνάδοντας με τη μολυσματικότητα, έχει επίσης αυξημένη δραστηριότητα σύντηξης με επιθηλιακά κύτταρα του ανθρώπινου πνεύμονα» είπε ο Λιου. «Αυτό προκαλεί μια εν δυνάμει ανησυχία σχετικά με το αν αυτός ο ιός είναι πιο παθογόνος συγκριτικά με πρόσφατες παραλλαγές της Όμικρον ή όχι».

Τα ευρήματα αυτά συνάδουν με αναφορές του CDC που δείχνουν πως μετά από μια σύντομη αύξηση λοιμώξεων ΒΑ.2.86, η JN.1 κέρδισε γρήγορα έδαφος στις ΗΠΑ, υπεύθυνη για περίπου 62% των κρουσμάτων Covid-19 ως τις 6 Ιανουαρίου.

Η BA.2.86 είχε πρωτοεντοπιστεί τον Ιούλιο στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή και έκτοτε εξαπλώνεται σε διαφορετικά τμήματα του κόσμου. Στις 22 Νοεμβρίου είχε χαρακτηριστεί από τον ΠΟΥ ως παραλλαγή ενδιαφέροντος.

Δημοφιλή