Κορονοϊός: Ο πρόεδρος της Τανζανίας υπόσχεται να παραγγείλει ρόφημα που «θεραπεύει»

Ενώ το παράδειγμά του ακολουθούν και άλλες γειτονικές χώρες.
RIJASOLO via Getty Images

Μια πρωτότυπη αλλά αμφίβολης αποτελεσματικότητας (;) λύση για τον κορονοϊό φαίνεται ότι βρήκε ο πρόεδρος της Τανζανίας, Τζον Μαγκουφούλι, που λέει ότι θα στείλει ένα αεροπλάνο στη Μαδαγασκάρη για να εισαγάγει ένα τονωτικό ρόφημα από βότανα, με σκοπό καταπολεμήσει την επιδημία στη χώρα του.

RIJASOLO via Getty Images

Ο πρόεδρος του Κονγκό υποσχέθηκε επίσης να εισαγάγει αυτό το ποτό.

Παράγεται από το φυτό αρτεμισία - την πηγή ενός συστατικού που χρησιμοποιείται στη θεραπεία της ελονοσίας.

Το φυτό αρτεμισία.
Το φυτό αρτεμισία.
FABRICE COFFRINI via Getty Images

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την πλευρά του έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν υπάρχει απόδειξη για καμία θεραπεία έως τώρα και έχει συμβουλεύσει τους ανθρώπους να μην προβαίνουν σε «αυτοθεραπεία».

Το εν λόγω ρόφημα συστήνεται ως Covid-Organics και κυκλοφόρησε στο εμπόριο, αφού δοκιμάστηκε σε λιγότερα από 20 άτομα για μια περίοδο τριών εβδομάδων, δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής του προσωπικού του προέδρου.

Κουτιά του τσαγιού «Covid-Organics».
Κουτιά του τσαγιού «Covid-Organics».
RIJASOLO via Getty Images

Τον Μάρτιο, το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας που εδρεύει στις ΗΠΑ προειδοποίησε για τις υποτιθέμενες θεραπείες του κορονoϊού, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών θεραπειών και του τσαγιού - λέγοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της λοίμωξης είναι να αποφευχθεί η έκθεση στον ιό.

Το ποτό, πάντως, παραλήφθηκε και από άλλες αφρικανικές χώρες.

RIJASOLO via Getty Images

Το Σάββατο η Μαδαγασκάρη απέστηλε μια παρτίδα στη Γουινέα-Μπισσάου. Ο πρόεδρος της Μαδαγασκάρης έγραψε επίσης στο twitter ότι ο ειδικός απεσταλμένος στην Ισημερινή Γουινέα έλαβε επίσης μια ποσότητα.

Μιλώντας στην τηλεόραση, ο Μαγκουφούλι είπε ότι ήταν ήδη σε επαφή με την κυβέρνηση της Μαδαγασκάρης και θα αποστείλει ένα αεροσκάφος στο νησιωτικό έθνος για να πάρει το «φάρμακο».

«Επικοινωνώ με τη Μαδαγασκάρη, και μου έχουν ήδη γράψει μια επιστολή λέγοντας ότι έχουν ανακαλύψει κάποιο φάρμακο. Θα στείλουμε μια πτήση για να φέρουμε το φάρμακο, έτσι ώστε οι πολίτες της Τανζανίας να μπορούν επίσης να επωφεληθούν. Ετσι, ως κυβέρνηση εργαζόμαστε μέρα και νύχτα» είπε.

Ο πρόεδρος της Τανζανίας, Τζον Μαγκουφούλι.
Ο πρόεδρος της Τανζανίας, Τζον Μαγκουφούλι.
ASSOCIATED PRESS

Ο Τανζανός πρόεδρος, πάντως, έχει επικριθεί έντονα για την αντίδρασή του στην πανδημία του κορονοϊού, καθώς - μεταξύ άλλων - έχει ενθαρρύνει το κοινό να συνεχίσει να συγκεντρώνεται σε χώρους λατρείας.

Η καθυστέρηση της Τανζανίας στην επιβολή αυστηρότερων μέτρων για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των θετικών κρουσμάτων, σύμφωνα με την ΠΟΥ.

Η χώρα έχει καταγράψει μέχρι στιγμής (3/5) 480 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ το Κονγκό έχει 229 και η Μαδαγασκάρη 135.

(με πληροφορίες από BBC)