Κορονοϊός: Τι αναμένεται από τη μετάλλαξη «Κένταυρος»

Προβληματισμοί για τη μεταδοτικότητα.
.
.
Eurokinissi

Όταν η μεταδοτικότητα είναι μεγάλη, τα συμπτώματα είναι πιο ήπια, και αυτό «μας κάνει να μην ανησυχούμε, αν και δεν ξέρουμε πολλά για τη μετάλλαξη “Κένταυρος”» είπε στην ΕΡΤ ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας.

«Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που (ο Κένταυρος) βρέθηκε στην Ινδία και δεν έχουμε πολλούς θανάτους» είπε, εκτιμώντας πως «έχουμε έναν μεταδοτικό ιό που δεν φαίνεται να είναι θανατηφόρος», τονίζοντας ότι είναι σημαντικό σε αυτή τη φάση να προστατεύσουμε τους ευάλωτους.

Από πλευράς της, μιλώντας στον ΑΝΤ1, η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, είπε πως κρούσματα της έχουν καταγραφεί σε 10 χώρες, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι παράγοντα ανησυχίας, όμως το γεγονός ότι μεταδόθηκε εύκολα στην Ινδία, μας βάζει ένα ερωτηματικό για το πόσο μεγάλη μεταδοτικότητα έχει».

«Πέρσι το καλοκαίρι ήταν άλλο μεταλλαγμένο στέλεχος, αλλά όσο ο κόσμος εμβολιάζεται και νοσεί αποκτά μια ανοσία», είπε η κ. Ψαλτοπούλου, τονίζοντας πως και φέτος αυτήν την περίοδο, υπάρχει έξαρση κρουσμάτων και στην Ελλάδα, κάτι που θα πρέπει να μας κάνει όλους πιο προσεκτικούς.

Δημοφιλή