Κορονοϊός: Γιατρός στην Ιταλία περιγράφει τις τελευταίες στιγμές των ασθενών

«Οι αθενείς γνωρίζουν ότι πρόκειται να πεθάνουν και ζητούν να δουν τους αγαπημένους τους»
ASSOCIATED PRESS

Μια γιατρός στην Ιταλία περιέγραψε τις τελευταίες στιγμές των ασθενών με κορονοϊό και αναφέρει πως οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι πρόκειται να πεθάνουν και ζητούν να δουν τους αγαπημένους τους.

Η γιατρός Φραντσέσκα Κορτελάρο, από το νοσοκομείο San Carlo Borromeo στο Μιλάνο, είναι μία από τους πολλούς γιατρούς στην Ιταλία που δίνουν μάχη καθημερινά κατά της πανδημίας.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μοιράζονται ιστορίες ή φωτογραφίες από τις εξαντλητικές βάρδιες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η γιατρός Κορτελάρο, μιλώντας στην Ιταλική εφημερίδα Il Giornale, δήλωσε: «Ξέρεις τι είναι το πιο δύσκολο; Οι ασθενείς που πεθαίνουν μόνοι τους και τους ακούς να ζητούν να δουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους για να τους αποχαιρετήσουν».

Η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με τα περισσότερα κρούσματα και πάνω από 800 θανάτους. Σχεδόν 12.462 άτομα έχουν προβληθεί από τον COVID-19. Πολλοί από τους ασθενείς που πεθαίνουν είναι άτομα προχωρημένης ηλικίας.

Η Κορταλάρο δήλωσε επίσης πως οι περισσότεροι που έχουν προβληθεί από τον ιό έρχονται μόνοι τους και «όταν πρόκειται να πεθάνουν, το αισθάνονται».

Περιέγραψε πως μια γιαγιά που της ζήτησε να δει την εγγονή της.

«Έβγαλα το τηλέφωνο, της τηλεφώνησα και είπαν αντίο τηλεφωνικώς. Μέχρι στιγμή έχω φτιάξει μια μεγάλη λίστα με τηλέφωνα. Την έχω ονομάσει «Αποχαιρετηστήριος Κατάλογος».

Οι γιατροί στην Ιταλία αγωνιζόνται καθημρινά να ανταποκριθούν στο τεράστιο αριθμό κρουσμάτων. Επικρατούν φόβοι ότι το εθνικό σύστημα υγείας, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, μπορεί να μην αντέξει αν αυξηθούν και άλλο οι αριθμοί των ασθενών.

Όλη η χώρα βρίσκεται σε καραντίνα. Συγκεντρώσεις και τελετές απαγορεύονται και ακόμα και οι οικογένειες των θυμάτων δεν μπορούν ούτε να αποχαιρετήσουν τους αγαπημένους τους.

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στη βόρεια περιοχή της Λομβαρδίας, όπου βρίσκεται το Μπέργκαμο. Ένας γιατρός στο νοσοκομείο Papa Giovanni XXIII, Ρομπέρτο Κοζεντίνι, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ότι η πλειοψηφία των ασθενών φτάνουν στο νοσοκομείο το απόγευμα και συχνά βρίσκονται σε τόσο κακή κατάσταση που πρέπει να διασωληνωθούν ή να συνδεθούν με έναν αναπνευστήρα αμέσως.

Με εντολή του Βατικανού, όλες οι καθολικές εκκλησίες στην Ρώμη θα παραμείνουν κλειστές. Ο Ιταλός καρδινάλιος Άντζελο ντε Ντονάτις, επίσκοπος της Ρώμης, ανακοίνωσε ότι όλες οι κκλησίες της Επισκοπής της Ρώμης θα κλείσουν μέχρι τις 3 Απριλίου σε μια προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας του Covid-19.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή/και έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

πηγή: Sky News