Ρώμη: Ανοιχτές οι εκκλησίες παρά το «λουκέτο» σε όλη την Ιταλία

Μετά την αμφισβήτηση του Πάπα στα «δραστικά μέτρα» και την οργή για την «καραντίνα των Χριστιανών» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,
ASSOCIATED PRESS

Οι εκκλησιαστικές αρχές την Παρασκευή τροποποίησαν τη διαταγή τους να κλείσουν οι εκκλησίες της Ρώμης λόγω κορονοϊού μετά την προειδοποίηση του Πάπα Φραγκίσκου ενάντια στα «δραστικά μέτρα» και τις διαμαρτυρίες των Καθολικών πιστών Καθολικοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Καρδινάλιος Αντζελο ντε Ντονάτις εξέδωσε νέο διάταγμα, σε λιγότερο από μία ημέρα μετά την αρχική του διαταγή, κι έτσι πολλές εκκλησίες στην ιταλική πρωτεύουσα θα παραμείνουν ανοιχτές.

Κάποιοι Καθολικοί κατηγόρησαν τον καρδινάλιο ότι υποχώρησε στις εντολές της κυβέρνησης μετά την αρχική του απόφαση το βράδυ της Πέμπτης. Πολλοί ήταν αυτοί που μίλησαν για προσπάθεια να μπουν «οι Χριστιανοί σε καραντίνα».

Anadolu Agency via Getty Images

Καθολικοί επισκόποι σε όλο τον κόσμο αποφάσισαν πώς θα αντιμετωπίσουν την πανδημία στις δικές τους επισκοπές και τι καθοδήγηση πρέπει να δώσουν στα 1,3 δισεκατομμυρία μελών της εκλλησας τους ανά τον πλανήτη.

«Τα δραστικά μέτρα δεν είναι πάντα καλά», δήλωσε ο Πάπας την Παρασκευή σε κατά την έναρξη της πρωινής λειτουργίας, που μεταδόθηκε ζωντανά στο διαδίκτυο και την τηλεόραση χωρίς συγκεντρωμένους ή άλλους συμμετέχοντες, σε μια προσπάθει να περιορίσει τις συγκεντρώσεις ανθρώπων.

Ο Πάπας προσευχήθηκε ο Θεός να δώσει στους ποιμένες «τη δύναμη και ακόμη την ικανότητα να επιλέξουν τα καλύτερα μέσα για να βοηθήσουν εκείνους που υποφέρουν από την πανδημία» ώστε να μπορούν να παρέχουν μέτρα που δεν αφήνουν τον άγιο πιστό λαό του Θεού μόνο του».

Franco Origlia via Getty Images

Λίγες ώρες μετά την ομιλία του Πάπα, ο Ντε Ντονάτις τροποποίησε το διάταγμα του. Ενώ οι περισσότερες από 750 εκκλησίες της Ρώμης θα έκλειναν μέχρι τις 3 Απριλίου, το νέο διάταγμα αναφέρει ότι όλες οι ενοριακές εκκλησίες και αυτές που διαχειρίζονται οι θρησκευτικές κοινότητες θα παραμείνουν ανοιχτές.

Εκείνες που θα κλείσουν - λιγότερες από 300 - είναι αυτές που δεν έχουν ενοριακή κοινότητα ή αυτές που τις επισκέπτονται κυρίως τουρίστες.

Προηγουμένως, μόνο οι λειτουργίες είχαν ακυρωθεί εξαιτίας της επιδημίας. Οι επισκόποι μεμονωμένα μπορούν να αποφασίσουν εάν θα διατηρήσουν τις εκκλησίες τους ανοιχτές και πολλές παραμένουν ανοιχτές σε αρκετά μέρη της Ιταλίας.

Η ιταλική κυβέρνηση έκλεισε την Τετάρτη ουσιαστικά κάθε εμπορική δραστηριότητα στη χώρα, εκτός από τα φαρμακεία, τα καταστήματα τροφίμων και άλλα καταστήματα που πωλούν βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

Οι πελάτες πρέπει να μπαίνουν λίγοι κάθε φορά, να διατηρούν μια ασφαλή απόσταση ο ένας από τον άλλο και να φορούν χειρουργικές μάσκες σε ορισμένες περιπτώσεις.

(με πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή