ΔΙΕΘΝΕΣ
13/08/2018 11:54 EEST | Updated 13/08/2018 17:14 EEST

Κρίστιαν Λόφτσον, ο άνθρωπος που μισούν οι Οικολόγοι

Bloomberg via Getty Images

Η Ισλανδική Hvalur είναι η τελευταία εταιρεία του κόσμου που συνεχίζει να κυνηγάει φάλαινες και ο ιδιοκτήτης της είναι για τους απανταχού οικολόγους ένας από τους πιό μισητούς ανθρώπους του πλανήτη. 

Για τον Κρίστιαν Λόφτσον, το κυνήγι της φάλαινας είναι μια δουλειά σαν όλες τις άλλες και το γεγονός ότι θεωρείται ”διεθνής παρίας” τον αφήνει παγερά αδιάφορο. Η Ισλανδία και η Νορβηγία είναι οι μόνες χώρες του Κόσμου που επιτρέπουν το κυνήγι της φάλαινας και η Hvalur μπορεί να είναι ”κόκκινο πανί” για τις οικολογικές οργανώσεις, αλλά είναι μία νομιμότατη εταιρεία, που προμηθεύει με κρέας φάλαινας την Ιαπωνία. Ο δε Λόφτσον χαίρει μεγάλου σεβασμού στην χώρα του, καθώς τα 2/3 των Ισλανδών δεν διαφωνούν με το κυνήγι της φάλαινας.

Ο Λόφτσον, που υποστηρίζει ότι στις φλέβες του τρέχει αίμα φάλαινας, άρχισε να δουλεύει στην οικογενειακή επιχείρηση όταν ήταν 13 ετών. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, το 1974, ανέλαβε τα ηνία της και σήμερα, στα 75 του χρόνια, είναι ένας πετυχημένος επιχειρηματίας. Το 2017 η Hvalur εκλήθη να πληρώσει γύρω στα 2,5 εκατ. ευρώ σε φόρους, γεγονός το οποίο δείχνει ότι τα κέρδη της ήταν σε υψηλό επίπεδο.

Η Hvalur κυνηγάει τις πτεροφάλαινες, το δεύτερο μεγαλύτερο είδος φάλαινας μετά την Γαλάζια. Τα σκάφη της εταιρείας είναι εξοπλισμένα με καμάκια τα οποία εκρήγνυνται μέσα στο σώμα του ζώου και το σκοτώνουν. Η νεκρή φάλαινα μεταφέρεται σ′ ένα φιόρδ κοντά στο Ρεϊκιαβικ, όπου βρίσκονται οι μοναδικές εγκαταστάσεις σχετικής επεξεργασίας που υπάρχουν στην χώρα. 

Bloomberg via Getty Images


Το καλοκαίρι του 2018 οι αρμόδιες αρχές της Ισλανδίας έδωσαν άδεια στον Λόφτσον να κυνηγήσει 238 πτεροφάλαινες. 

Το συγκεκριμένο είδος φάλαινας βρίσκεται στην επίσημη λίστα των ειδών υπό εξαφάνιση και το κυνήγι της είχε απαγορευτεί επί 20 χρόνια στην Ισλανδία. Το 2006 η κυβέρνηση της χώρας έδωσε την άδεια για να ξαναρχίσει και το 2007 η Διεθνής Ενωση για την Προστασία της Φύσης ανακοίνωσε ότι το είδος δεν απειλείται πλέον στον Β. Ατλαντικό. Σύμφωνα με έρευνα του 2015, γύρω στις 40.000 πτεροφάλαινες κολυμπούν στην περιοχή.

VW Pics via Getty Images
Η πτεροφάλαινα δεν απειλείται πλέον στον Β. Ατλαντικό.

 


Η Ισλανδία δέχεται συνεχώς πιέσεις για να απαγορεύσει το κυνήγι τους αλλά δεν υποκύπτει. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ισλανδικού Ινστιντούτου Θαλάσσιων Ερευνών, όσο γίνονται σεβαστοί οι περιορισμοί στο κυνήγι τους, οι πτεροφάλαινες θα συνεχίσουν να αναπαράγονται στα νερά της χώρας. 

Οσο για τους τουρίστες που αντί να τις θαυμάσουν ζωντανές σε κάποια σχετική κρουαζιέρα, μπορεί να τις δουν νεκρές σε κάποιο από τα σκάφη της Hvalur, ο Λόφτσον έχει μόνο μία συμβουλή:

”Ας κοιτάξουν αλλού...”