Λα Πάλμα- ΦΩΤΟ: Χωρίς τέλος οι εκρήξεις του ηφαιστείου- Σκεπασμένο με στάχτη το νησί

Εκρήγνυται επί έξι εβδομάδες.
via Associated Press

Συνεχόμενα επί έξι εβδομάδες εκρήγνυται ηφαίστειο στο ισπανικό νησί Λα Πάλμα, εξαπλώνοντας τεράστιες ποσότητες στάχτης από το κύριο στόμιό του την Κυριακή, μία ημέρα αφού έδωσε τον ισχυρότερο σεισμό του μέχρι τώρα.

Οι ροές λάβας προς τον Ατλαντικό έχουν καλύψει 970 εκτάρια γης από τότε άρχισαν οι εκρήξεις στις 19 Σεπτεμβρίου, όπως έχουν δείξει δεδομένα από την υπηρεσία δορυφορικής παρατήρησης της ΕΕ. Η λάβα έχει καταστρέψει πάνω από 2.000 κτίρια και αναγκάσει σε εκκένωση άνω των 7.000 ανθρώπων. Ωστόσο οι αρχές στα Κανάρια Νησιά, όπου υπάγεται και το Λα Πάλμα, δεν αναφέρουν τραυματισμούς από επαφές με λάβα ή από εισπνοή τοξικών αερίων που συχνά συνοδεύουν την ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Ειδικοί λένε πως το να προβλεφθεί πότε θα σταματήσουν οι εκρήξεις είναι δύσκολο επειδή η λάβα, η στάχτη και τα αέρια που αναδύονται στην επιφάνεια αντικατοπτρίζουν πολύπλοκες γεωλογικές δραστηριότητες βαθιά μέσα στη Γη και πέρα από τις δυνατότητες της σημερινής τεχνολογίας. Ειδικότερα, τα Κανάρια Νησιά είναι «στενά συνδεδεμένα με θερμικές ανωμαλίες που πάνε μέχρι τον πυρήνα της Γης» είπε ο Εστεμπάν Γκαζέλ, που έχει συλλέξει δείγματα από το ηφαίστειο Cumbre Vieja. «Είναι σαν ένας ασθενής. Μπορείς να παρακολουθείς πώς εξελίσσεται, μα το να πεις πότε θα πεθάνει είναι πολύ δύσκολο» είπε ο Γκαζέλ. «Είναι μια διαδικασία που συνδέεται με τόσες πολλές άλλες διαστάσεις στο εσωτερικό του πλανήτη».

Το ηφαίστειο πάντως έχει μετατρέψει το νησί σε μια τουριστική ατραξιόν, ειδικά εν όψει μιας μεγάλης γιορτής των Καθολικών. Οι τοπικές αρχές είχαν πει ότι αναμένονταν περίπου 10.000 επισκέπτες και οι κρατήσεις είχαν φτάσει το 90%.

Με πληροφορίες από Associated Press

via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press