Λέκκας για σεισμό σε Τουρκία: Άγνωστο αν ήταν ο κύριος. Το ρήγμα που αρχίζει από τη Νεκρά Θάλασσα

Τι αναφέρει για τα ρήγματα στον ελληνικό χώρο.
|
Anadolu Agency via Getty Images

″Δεν ξέρουμε ακόμη αν ήταν ο κύριος σεισμός αυτός που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην νότια Τουρκία” λέει ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

″Αυτό είναι το θέμα” πρόσθεσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και σημείωσε ότι ”είναι ένας πάρα πολύ μεγάλος σεισμός και οι συνέπειές του θα είναι πολλαπλές”.

Εκτίμησε ωστόσο ότι δεν θα επηρεάσει ρήγματα στον ελληνικό χώρο.

Μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ είπε: ″Θεωρώ ότι και οι ζημιές και τα θύματα θα είναι πολλαπλάσια. Είναι ένας σεισμός που έχει εκδηλωθεί σε ένα ρήγμα χιλιομέτρων που αρχίζει από τη Νεκρά Θάλασσα και τελειώνει στο κέντρο της Τουρκίας. Δεν είναι το ρήγμα της Ανατολίας. Είναι το δυτικό ρήγμα που οριοθετεί τη διείσδυση της αφρικανικής πλάκας στην Τουρκία […] και έχει δώσει τους μετασεισμούς των 6,7 Ρίχτερ”, πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Όπως τόνισε ”ακόμα δεν έχουμε αντίληψη της περιοχής που επλήγη. Είμαστε σε μια φάση ετοιμότητας στο να αποτιμήσουμε επιστημονικά και επιχειρησιακά τι πρέπει να γίνει”.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες γιατί ο σεισμός έγινε στις 4:00 τα ξημερώματα τα κτίρια είναι πολύ υποδεέστερα από τα δικά μας. ”Παρότι φαίνονται σύγχρονα οι (αντισεισμικοί) κανονισμοί στην Τουρκία δεν έχουν καμία σχέση με τους δικούς μας τους σεισμούς. Τα χαρακτηρίζει η υπερβολή χωρίς να είναι αντισεισμικά θωρακισμένα με υλικά κατασκευής όχι ποιοτικά. Είναι κτήρια με πολύ μεγάλη τρωτότητα σε μικρότερους σεισμούς. Φανταστείτε ποια είναι η καταστροφή που έχει γίνει στην περιοχή”.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Πήγαινε στην αρχική σελίδα