ΔΙΕΘΝΕΣ
20/01/2021 17:33 EET | Updated 20/01/2021 19:01 EET

LIVE: Η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν

Ανάληψη καθηκόντων από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

REUTERS
.

O Tζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια τελετή αισθητά πιο περιορισμένης κλίμακας από ό,τι συνήθως, λόγω των μέτρων για την πανδημία και ανησυχιών ασφαλείας για πιθανές ενέργειες από υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Μαζί του ορκίστηκε η Καμάλα Χάρις, η οποία αποτελεί την πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ, καθώς και την πρώτη αντιπρόεδρο που είναι Αφροαμερικανίδα και ασιατικής καταγωγής. 

Στην τελετή δεν παρέστη ο απερχόμενος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Νωρίτερα ο Τραμπ έφυγε για τελευταία φορά από τον Λευκό Οίκο με την ιδιότητα του προέδρου, μετά από μια επεισοδιακή προεδρία με δύο παραπομπές, βαθείς πολιτικούς διχασμούς και μια πανδημία που προκάλεσε 400.000 θανάτους στις ΗΠΑ. 

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έφυγε από τον Λευκό Οίκο με τη σύζυγό του, Μελάνια, λέγοντας ότι ήταν τιμή του που υπηρέτησε. Στην αεροπορική βάση Άντριους έδωσε αποχαιρετιστήριο λόγο, λέγοντας πως «θα επιστρέψουμε με κάποιον τρόπο», πριν ανεβεί στο Air Force One με το «My Way» του Φρανκ Σινάτρα να παίζει από τα ηχεία. Ο ίδιος άφησε σημείωμα στον Τζο Μπάιντεν, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπός του- πάντως, αρνήθηκε να τον κατονομάσει, ακόμα και ενώ ευχόταν στην επερχόμενη κυβέρνηση καλή τύχη.