Εκλογές στην Τουρκία: Πρόεδρος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με 52%

Σύμφωνα με καταμετρημένο τα 99,80% των ψήφων ο Ερντογάν έλαβε 52,14% και ο Κιλιτσντάρογλου 47,86 %, με την συμμετοχή να φθάνει στο 85,70%.
HANNAH MCKAY via Reuters

Νικητής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία αναδείχθηκε σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν .

Σύμφωνα με καταμετρημένο τα 99,80% των ψήφων ο Ερντογάν έλαβε 52.14% και ο Κιλιτσντάρογλου 47,86 %, με την συμμετοχή να φθάνει στο 85,70%.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επικράτησε σε 52 εκλογικές επαρχίες έναντι 29 του αντίπαλού του και έλαβε 27.680.758 ψήφους ενώ ο Κιλιτσντάρογλου 25.404.543.

Παρόλο που σήμερα ήταν μια βροχερή ημέρα στην Κωνσταντινούπολη οι οπαδοί του Ερντογάν βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν με σημαίες και τραγούδια, ένα κλίμα που επικρατούσε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο ίδιος ο Ερντογάν στην πρώτη εμφάνιση του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα εμφανίστηκε στους οπαδούς του με ένα τραγούδι. «Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα. Με σεβασμό στο αποτέλεσμα των εκλογών και ανάμεσα σε δυο θρησκευτικές γιορτές γιορτάσαμε μια ημέρα δημοκρατίας για το μέλλον του λαού και των παιδιών μας. Θα είμαστε αντάξιοι της εμπιστοσύνης σας. Εμείς ανήκουμε στην Τουρκία και η Τουρκία ανήκει σε εμάς. Μοναδικός νικητής είναι η Τουρκία. Και στις 14 Μαϊου και στις 28 Μαίου νικητής ήταν ο λαός μας» ανέφερε ο Ερντογάν και ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην προεκλογική εκστρατεία

22:00 Συγχαρητήρια Πούτιν σε Ερντογάν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον Ερντογάν, λέγοντας ότι η νίκη του είναι απόδειξη ότι ο τουρκικός λαός εκτιμά το ανιδιοτελές έργο και την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική του Ερντογάν.

″Η εκλογική νίκη ήταν ένα φυσικό αποτέλεσμα του ανιδιοτελούς έργου σας ως επικεφαλής της Τουρκικής Δημοκρατίας, σαφής απόδειξη της υποστήριξης του τουρκικού λαού στις προσπάθειές σας να ενισχύσετε την κρατική κυριαρχία και να ασκήσετε ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική”, ανέφερε ο Πούτιν σε μήνυμά του προς τον Ερντογάν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

″Εκτιμούμε ιδιαίτερα την προσωπική σας συμβολή στην ενίσχυση των φιλικών ρωσοτουρκικών σχέσεων και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε διάφορους τομείς”, δήλωσε ο Πούτιν.

21:55 Κιλιτσντάρογλου: Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τη Δημοκρατία

Burak Kara via Getty Images

Ο Kεμάλ Κιλιτσντάρογλου προέτρεψε τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν τον αγώνα για τη δημοκρατία.

Πρόσθεσε ότι αυτές οι εκλογές έδειξαν τη βούληση του λαού να αλλάξει μια αυταρχική κυβέρνηση.

«Δεν μπορούσα να μας επιτρέψω να μας οδηγήσουν στη διχόνια. Δεν μπορούσα να το αντέξω αυτό, όταν τα ψυγεία των πολιτών ήταν άδεια. Πάντα βοηθούσα για να έχετε ευμάρια και ευημερία» είπε μετά την ήττα του στις τουρκικές εκλογές ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ενώ συνέχισε λέγοντας, μεταξύ άλλων:

«Τώρα θέλω να σας ζητήσω κάτι: Για τον εαυτό σας και τις οικογένειές σας, για τον αγρότη και τον βιοτέχνη μας, να συνεχίσουμε τον δημοκρατικό αγώνα. Ζήσαμε την πιο άδικη διαδικασία των τελευταίων ετών.

Δεν θα δαμάσει την βούλησή μας ένας ολιγάρχης».

Ο Κιλιτσντάρογλου χαρακτήρισε επίσης την εκλογική διαδικασία ως την πιο άδικη των τελευταίων ετών.

″Όλα τα μέσα του κράτους κινητοποιήθηκαν για ένα πολιτικό κόμμα και εναποτέθηκαν στα πόδια ενός ανθρώπου”, δήλωσε ο ηγέτης του CHP.

Πρόσθεσε: ”Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους επικεφαλής της Συμμαχίας του Έθνους, τις οργανώσεις τους, τους ψηφοφόρους μας και τους πολίτες που προστάτευσαν τις κάλπες και πολέμησαν ενάντια σε αυτές τις ανήθικες και παράνομες πιέσεις”

21:28 Mειωμένη η προσέλευση των ψηφοφόρων στις περιφέρεις όπου επικράτησε η αντιπολίτευση στον Α′ γύρο

Η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν συνολικά χαμηλότερη σε αυτές τις εκλογές, αλλά τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η προσέλευση μειώθηκε αρκετά στις μεγάλες πόλεις, όπου ο Kιλιτσντάρογλου θα ήλπιζε να έχει μεγαλύτερη υποστήριξη, και στις νοτιοανατολικές περιοχές με κουρδικό πληθυσμό. Στις επαρχίες που κέρδισε ο Ερντογάν δεν παρατηρήθηκε τόσο δραματική πτώση.

Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία μέσω του Anadolu:

Κωνσταντινούπολη

1ος γύρος: 90,5%
Γύρος 2: 87,2%

Σμύρνη

Γύρος 1: 90,2%
Γύρος 2: 87,19%


Άγκυρα

Γύρος 1: 91,2%
Γύρος 2: 87,9%

21:22 Πανηγυρισμοί υποστηρκτών Ερντογάν για τη νίκη

HANNAH MCKAY via Reuters
HANNAH MCKAY via Reuters
KEMAL ASLAN via Reuters
MURAD SEZER via Reuters
DILARA SENKAYA via Reuters
via Associated Press

20: 56 Η ομιλία του Ερντογάν στους υποστηρικτές του

20: 38 Νικητής των εκλογών ο Ερντογάν παρά την απώλεια των μεγάλων πόλεων

20: 28 Ο Ερντογάν ανακηρύσσει τη νίκη του στις επαναληπτικές εκλογές στην Τουρκία

″Ολοκληρώσαμε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με την εύνοια του έθνους μας”, δήλωσε ο Ερντογάν.

20:22 Το τουρκικό εκλογικό συμβούλιο (YSK) ανακοίνωσε ότι έχει καταμετρηθεί το 75,42% των ψήφων με τον πρόεδρο Ερντογάν να λαμβάνει 53,41% των ψήφων και τον αντίπαλό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να λαμβάνει 46,59%.

Οι υποστηρικτές του Ερντογάν έχουν ξεκινήσει τους πανηγυρισμούς στους δρόμους.

19: 58 Συγχαρητήρια Ορμπαν σε Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν συνεχάρη τον Ερντογάν ”για την αδιαμφισβήτητη εκλογική του νίκη”!

19:49 Ο εμίρης του Κατάρ συγχαίρει τον Ερντογάν για την εκλογική του νίκη

″Αγαπητέ μου αδελφέ, συγχαρητήρια για τη νίκη σου και σου εύχομαι καλή επιτυχία στη νέα σου θητεία και να πετύχεις σε αυτήν αυτό που προσδοκά ο αδελφικός τουρκικός λαός από την άποψη της προόδου και της ευημερίας”.

19: 45 Τελευταία ανεπίσημα αποτελέσματα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu:

Ερντογάν: 52,3%
Κιλιτσντάρογλου: 47,7%
Ενσωμάτωση: 96%

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΝΚΑ στο 95,32% της καταμέτρησης, ο Ερντογάν λαμβάνει ποσοστό 51,52% και ο Κιλιτσντάρογλου 48,48%

19: 34 Εκλογική επιτροπή: Ο Ερντογάν προηγείται με 54,5%

Ο επικεφαλής της ανώτατης εκλογικής επιτροπής της Τουρκίας δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν προηγείται στην προεδρική κούρσα με 54,5%, με καταμετρημένο το 54,6% των ψήφων.

19:27 Anadolu: Στο 92.96% της ενσωμάτωσης των ψήφων, ο κ. Ερντογάν εξασφαλίζει το 52,50% των ψήφων και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου το 47,50%.

19: 24 Ο εκπρόσωπος του κόμματος ΑΚP λέει ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ισχυρή υποστήριξη για τον Ερντογάν.

Σεβαστείτε το αποτέλεσμα του λαού, είπε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ. «Σήμερα είναι η μέρα που θα θυμόμαστε για πάντα», πρόσθεσε.

19: 18 Για μάχη «στήθος με στήθος» κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του CHP

Φάικ Οζτράκ
Φάικ Οζτράκ
via Associated Press

Η δήλωση του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) ήρθε λίγο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, με τον εκπρόσωπο Faik Öztrak να λέει για άλλη μια φορά στους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης να συνεχίσουν να παρακολουθούν την καταμέτρηση στις κάλπες.

″Σύμφωνα με τα αποτελέσματά μας, υπάρχει μια κούρσα στήθος με στήθος. Συνεχίστε να κάνετε το καθήκον σας μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία”, είπε.

″Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ένα στους δύο ανθρώπους μας ψήφισαν”, δήλωσε ο Φαίκ Οζτράκ στα κεντρικά γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

19: 13 Το πρακτορείο ειδήσεων της αντιπολίτευσης δείχνει τον Ερντογάν να προηγείται

Τα στοιχεία που δημοσίευσε το αντιπολιτευόμενο πρακτορείο ειδήσεων ANKA δείχνουν τον Ερντογάν να προηγείται με 50,06%, έναντι του Κιλιτσντάρογλου με 49,4%, στο 88,8% της ενσωμάτωσης.

19: 05 Τελευταία ανεπίσημα αποτελέσματα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu:

Ερντογάν: 53,4%
Κιλιτσντάρογλου: 46,6%
με καταμετρημένο το 83,9% των ψήφων

Ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε το αντιπολιτευόμενο πρακτορείο ειδήσεων ANKA έδειξαν ότι ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται με 50,02% έναντι του Ερντογάν με 49,98%.

19: 03 Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu, η προσέλευση των ψηφοφόρων ανέρχεται στο 85,24%. Σε λίγο θα κάνει δηλώσεις εκπρόσωπος του CHP

18: 56 Οι αρχικές μετρήσεις των ψήφων έρχονται γρήγορα τόσο από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu όσο και από το αντιπολιτευόμενο ANKA. Μάλιστα Τα αποτελέσματα και στα δύο πρακτορεία ειδήσεων πλησιάζουν το ένα το άλλο όσο περνάει η ώρα

Κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου, τόσο το ANKA όσο και το Anadolu έδιναν διαφορετικές μετρήσεις μέχρι αργά το βράδυ, οδηγώντας σε αντικρουόμενες αφηγήσεις σχετικά με το αν ο Ερντογάν ή η αντιπολίτευση προηγούνταν, οι οποίες τροφοδοτήθηκαν εν μέρει από δηλώσεις ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης. Ο Κιλιτσντάρογλου και αρκετοί κορυφαίοι αξιωματούχοι επιτέθηκαν επίσης στο Anadolu, αλλά δεν παρείχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους.

18: 45 Τελευταία ανεπίσημα αποτελέσματα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu: Ερντογάν: 54,8%
Κιλιτσντάρογλου: 45,2%
Η καταμέτρηση των ψήφων: 66,7%

Tα ποσοστά των δύο υποψηφίων για την προεδρία της Τουρκίας
Tα ποσοστά των δύο υποψηφίων για την προεδρία της Τουρκίας
anadolu

18:34 Η προσέλευση των ψηφοφόρων έπεσε στο 84% στον δεύτερο γύρο

Στον πρώτο γύρο, το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε το 88%, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, αλλά σε αυτόν τον γύρο σημειώθηκε μικρή πτώση στο 84,2%, το οποίο εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακά υψηλό.

18: 30 Anadolu: Ο Ερντογάν προηγείται στην κούρσα με 55,8%:

Τα προκαταρκτικά επιμέρους αποτελέσματα δείχνουν τον Ερντογάν να προηγείται με 55,1% των κάλπων που άνοιξαν.

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας αναφέρει ότι ο νυν πρόεδρος προηγείται στην κούρσα με 55,8%, καθώς ο αντίπαλός του Κιλιτσντάρογλου βρίσκεται στο 44,2%.

18:23 Τα πρώτα αποτελέσματα σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ: Ο Ερντογάν προηγείται στην προεδρική κούρσα

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας αναφέρει ότι ο νυν πρόεδρος προηγείται με 56,36%, καθώς ο αντίπαλός του Κιλιτσντάργκολου βρίσκεται στο 43,64%.

18:03 Ο επικεφαλής του Εκλογικού Συμβουλίου λέει ότι οι εκλογές κύλησαν ομαλά

Anadolu Agency via Getty Images

Ο Αχμέτ Γενέρ, πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας, δήλωσε ότι η ψηφοφορία κύλησε σε γενικές γραμμές ομαλά.

″Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμία αρνητική κατάσταση που να έχει αναφερθεί στο συμβούλιο μας και να έχει επηρεάσει τη διαδικασία της ψηφοφορίας”, δήλωσε στους δημοσιογράφους. ”Οι ενστάσεις προς το συμβούλιο μας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας [της ψηφοφορίας] αξιολογήθηκαν επίσης και στάλθηκαν στις αρμόδιες επαρχιακές και περιφερειακές εκλογικές επιτροπές”.

Ευχαρίστησε επίσης ”τους ψηφοφόρους, τους υποψήφιους προέδρους, τους εκπροσώπους, τα πολιτικά κόμματα ... όλους τους υπαλλήλους που εργάζονταν στις κάλπες και τα αρμόδια υπουργεία, τους δημόσιους φορείς και οργανισμούς, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τους αξιωματικούς ασφαλείας ... και εσάς, τα αξιότιμα μέλη του Τύπου, που παρακολουθήσατε τη διαδικασία μαζί μας από την αρχή.

″Εύχομαι τα καλύτερα για το τουρκικό μας έθνος και τη δημοκρατία”, κατέληξε.

17.30: Στο Twitter έγραψε το πρώτο του μήνυμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Στο μήνυμά του ο Ερντογάν γράφει: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω κάθε έναν από τους υπαλλήλους μου που εργάζονται με θυσίες στα εκλογικά κέντρα από τις πρώτες πρωινές ώρες. Καλώ όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μου να προστατεύσουν τις κάλπες μέχρι την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων. Τώρα, ήρθε η ώρα να προστατεύσουμε τη βούληση του έθνους μας, που βρίσκεται πάνω από τα κεφάλια μας, μέχρι την τελευταία στιγμή!».

17.26: Για τη ζωντανή ροή των αποτελεσμάτων των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, πατήστε εδώ.

17.12: Η καταμέτρηση των ψήφων βρίσκεται σε εξέλιξη. Η απαγόρευση μετάδοσης της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα αρθεί πιθανότατα γύρω στις 18:30 τοπική ώρα.

Jeff J Mitchell via Getty Images

17: 00 Οι κάλπες έκλεισαν επίσημα στις 17:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας).

Η Τουρκία δεν έχει exit polls, αλλά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός ωρών από το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων.

Έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά εκλογικών παρατυπιών σε ολόκληρη την Τουρκία, σημειώνει το δίκτυο Al Jazeera.

Μεταξύ άλλων, λέγεται ότι σημειώθηκαν επιθέσεις κατά εκλογικών αντιπροσώπων και παρατηρητών, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις ψηφοφόρων που εξακολουθούν να εμφανίζονται στους εκλογικούς καταλόγους αν και έχουν πεθάνει.

16: 52: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετέβη, σήμερα, στο εκλογικό κέντρο της περιοχής του Φαναρίου και άσκησε το εκλογικό δικαίωμά του κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπως άλλωστε έπραξε και στον πρώτο, πριν από δύο εβδομάδες.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το φαβορί του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που διεξάγονται σήμερα στην Τουρκία, δήλωσε αφού ψήφισε στο Ουσκουντάρ, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ, ότι η ψηφοφορία ”θα ολοκληρωθεί γρήγορα”.

via Associated Press

″Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει ποσοστά συμμετοχής 90%, η Τουρκία τα έχει σχεδόν φτάσει. Καλώ τους συμπολίτες μου να έρθουν ακάθεκτοι να ψηφίσουν”, σημείωσε, τονίζοντας ότι η ψηφοφορία ”θα ολοκληρωθεί γρήγορα”.

Ο αντίπαλός του, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είχε ψηφίσει λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα στην Άγκυρα, κάλεσε τους συμπολίτες του ”να ψηφίσουν για να απαλλαγούν από μια αυταρχική κυβέρνηση”.

″Για να έρθει η αληθινή δημοκρατία και η ελευθερία σε αυτήν τη χώρα, για να απαλλαγούμε από μια αυταρχική κυβέρνηση, καλώ όλους τους πολίτες να ψηφίσουν”, δήλωσε.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης κάλεσε επίσης τους συμπολίτες του να παραμείνουν κοντά στις κάλπες μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων ”διότι αυτές οι εκλογές διεξήχθησαν σε πολύ δύσκολες συνθήκες”, σημείωσε.

″Έχει διατυπωθεί κάθε είδους δυσφήμηση και συκοφαντία, αλλά έχω εμπιστοσύνη στην κοινή λογική των πολιτών. Η δημοκρατία σίγουρα θα έρθει σε αυτήν τη χώρα, η ελευθερία θα έρθει”, διαβεβαίωσε τους υποστηρικτές του που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι μπροστά στο εκλογικό τμήμα και τον χειροκρότησαν κατά την έξοδό του.

via Associated Press

Δημοφιλή