Τουρκία: Νικητής των εκλογών ο Ερντογάν παρά την απώλεια των μεγάλων πόλεων

Το παλιό απόφθεγμα ”αυτός που κυβερνά την Κωνσταντινούπολη κυβερνά την Τουρκία” δεν φαίνεται να ισχύει πλέον.
via Associated Press

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, πάνω από το 90% των καλπών έχουν πλέον ανοίξει, οπότε έχουμε μια ιδέα για το ποιος υποψήφιος κέρδισε πόσες ψήφους και σε ποιες περιοχές. Τα μοτίβα της ψηφοφορίας στον δεύτερο γύρο μοιάζουν πολύ με αυτά του πρώτου γύρου.

Ο Kεμάλ Κιλιτσντάρογλου σημείωσε και πάλι ισχυρά ποσοστά στην τουρκική Θράκη και προηγείται σε όλες τις επαρχίες κατά μήκος της Μικράς Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Σμύρνης. Αυτές είναι όλες οι περιοχές όπου το κόμμα του, CHP, έχει παραδοσιακά ισχυρή παρουσία. Ο Κιλιτσντάρογλου φαίνεται επίσης να έχει κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο των ψήφων στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη και την πρωτεύουσα Άγκυρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι ο πιο δημοφιλής υποψήφιος στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας.

Το παλιό απόφθεγμα ”αυτός που κυβερνά την Κωνσταντινούπολη κυβερνά την Τουρκία” δεν φαίνεται να ισχύει πλέον.

O εκλογικός χάρτης της Τουρκίας. Με κόκκινο χρώμα οι επαρχίες όπου επκκρατεί ο Κιλιτσντάρογλου, με κίτρινο αυτές όπου νικά ο Ερντογάν
O εκλογικός χάρτης της Τουρκίας. Με κόκκινο χρώμα οι επαρχίες όπου επκκρατεί ο Κιλιτσντάρογλου, με κίτρινο αυτές όπου νικά ο Ερντογάν
anadolu

Στην τέταρτη και πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, την Προύσα και την Κόνια αντίστοιχα, που είναι πόλεις με πιο συντηρητική τάση, ο Ερντογάν προηγείται.

Τα νοτιοανατολικά της χώρας έχουν επίσης δώσει ενδιαφέροντα τελικά αποτελέσματα. Δημοσιογράφοι συνεργάτες του Guardian μετέβησαν σε περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό, όπου ανέφεραν ισχυρή υποστήριξη για τον Ερντογάν παρά την αρνητική αρχική αντίδραση της κυβέρνησης στην καταστροφή. Με εξαίρεση το Ντιαμπακίρ, όπου ηγείται ο Κιλιτσντάρογλου, ο Ερντογάν διατήρησε την υποστήριξη σε μεγάλο μέρος της πληγείσας περιοχής. Έχει επίσης επεκτείνει την υποστήριξή του. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι το Χατάι, μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από το σεισμό, έχει μετακινηθεί προς τον Eρντογάν και μακριά από τον Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος κέρδισε στην επαρχία στον πρώτο γύρο.

Ανατολικότερα, στην περιοχή που κατοικείται από Κούρδους, η συμμαχία του Κιλιτσντάρογλου με το φιλοκουρδικό κόμμα φαίνεται να έχει διατηρηθεί παρά τη συμμαχία του με τον αμφιλεγόμενο ακροδεξιό εθνικιστή πολιτικό Ουμίτ Οζντάγ στον δεύτερο γύρο. Από τη βορειοανατολική περιοχή του Αρνταχάν που συνορεύει με τη Γεωργία μέχρι το Μαρντίν που συνορεύει με τη Συρία, ο Κιλιτσντάρογλου έχει ισχυρό προβάδισμα.

Σε όλη την κεντρική Ανατολία, ωστόσο, ο Ερντογάν έχει συντριπτικό προβάδισμα, όπου τα ποσοστά του Κιλιτσντάρογλου είναι πολύ χαμηλότερα.

Πηγή: Guardian