Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Γεροβασίλη: Δηλώνω παρούσα - Κασσελάκης: Εκλογές στις 10 Μαρτίου

Κορυφώνεται η εσωκομματική αναμέτρηση στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ανακοίνωσε υποψηφιότητα η Όλγα Γεροβασίλη. "Εκλογές στις 10 Μαρτίου", απάντησε αμέσως ο Στέφανος Κασσελάκης.

″Δεν υπάρχουν εδώ αντίπαλοι, εδώ είμαστε σύντροφοι”, ήταν η πρώτη ατάκα με την οποία θέλησε να δώσει ενωτικό στίγμα η Όλγα Γεροβασίλη, ανεβαίνοντας στο βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κορυφώνεται η αγωνία και οι διεργασίες, ενόψει της διαφαινόμενης προσφυγής σε νέες εσωκομματικές κάλπες.

″Άλλο λάθη απειρίας, άλλο λάθη αλαζονείας”, προσθέτει λίγο αργότερα, ανεβάζοντας σταδιακά τους τόνους έναντι του Στέφανου Κασσελάκη. ”Ο ρόλος του προέδρου είναι να στήνει γέφυρες, όχι να υψώνει τείχη - μα πάνω από όλα ο ρόλος είναι να μεγαλώνει το κόμμα. Να προσθέτει δυνάμεις, όχι να αφαιρεί. Ετσι κατάφερε να μεγαλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα”.

″Χρειάζεται συλλογική δουλειά, όχι ενός ανδρός αρχή. Και ακούω το δίλημμα: το παλιό ή το νέο; Και τονίζω: έχουμε τεράστια ανάγκη από νέους ανθρώπους και νέα στελέχη. Πάντα είμαστε ένα κόμμα που κυριαρχούσε στους νέους και στις νέες. Το νέο όμως δεν είναι Μεσσιανισμός. Οι Μεσσίες έρχονται από πολύ παλιά...”

Γεροβασίλη: Δεν φοβήθηκα ποτέ την ευθύνη - Δηλώνω παρούσα

Φτάνοντας στο κρίσιμο σημείο και απαντώντας στην πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη να οδηγήσει σε νέες εσωκομματικές εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ολγα Γεροβασίλη λέει: ”Δεν φοβήθηκα ποτέ την ευθύνη, ούτε στα πιο δύσκολα και πάντα έβαζα πλάτη. Περάσαμε δια πυρός και σιδήρου για να κυβερνήσουμε. Και είμαι πολύ περήφανη για όσα πετύχαμε για τη χώρα, για την κοινωνία, για την προοδευτική παράταξη και είμαι περήφανη γιατί ήμουν μέλος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Αγαπητέ πρόεδρε, δεν αγαπάς τα μέλη περισσότερο από εμάς...”

″Σήμερα, αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή, δηλώνω παρούσα. Για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ξανά η μεγάλη αριστερά, για να γίνει ξανά ο προοδευτικός χώρος πρωταγωνιστής. Για μία πραγματική προοδευτική αντεπίθεση που έχει ανάγκη η χώρα και ο λαός.”, συμπληρώνει.

«Λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές το κόμμα μας βυθίζεται στην εσωστρέφεια. Οφείλουμε να δώσουμε διέξοδο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι. Όλες και όλοι έχουμε ευθύνη. Μου αναλογεί μερίδιο της ευθύνης, για το πριν και για το τώρα. ’Ακουσα το δημόσιο προσκλητήριο του Προέδρου: Η απάντηση μου σε αυτή την πρόκληση είναι ότι είμαι παρούσα. Αυτό επιβάλει το αίσθημα ευθύνης μου απέναντι στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Απέναντι στον προοδευτικό κόσμο της χώρας».

«Εκλογή αρχηγού σύμφωνα με το καταστατικό»

«Εκλογή αρχηγού όπως ακριβώς προβλέπει το καταστατικό του κόμματος», ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη για υβριδικό σύστημα εκλογής, δηλαδή και με κάλπη και ψηφιακά.

Η κ. Γεροβασίλη άφησε μία αιχμή κατά του προέδρου λέγοντας ότι «στην δική του σύντομη απάντηση στην ομιλία της, έκανε μία παράλειψη δεν είπε ότι η εκλογή θα γίνει όπως προβλέπει το καταστατικό, όπως έγινε και στην εκλογή του Αλέξη Τσίπρα και στην συνέχεια του ιδίου του κ. Κασσελάκη». Ακολούθως εξήγησε ότι «το καταστατικό προβλέπει ότι η εκλογή αρχηγού γίνεται έναν μήνα μετά την προκήρυξη και ότι θα γίνει με κάλπη».

Η κ. Γεροβασίλη είπε ακόμη ότι το Συνέδριο θα αποφασίσει αύριο για το αν τελικά θα γίνει η εκλογή αρχηγού. Πρόσθεσε όμως ότι «το Συνέδριο δεν είναι καταστατικό και δεν μπορεί να αλλάξει την διαδικασία εκλογής- δηλαδή το διάστημα του ενός μήνα και ότι γίνεται με κάλπη”.

Όσο για την δέσμευση που ζήτησε ο Στέφανος Κασσελάκης την επομένη της εκλογής να παραμείνει στο κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος σχολίασε «δεν θεωρώ αναγκαίο να απαντήσω στα αυτονόητα. Το εγγυάται η πορεία μου στην παράταξη».

Εurokinissi

Κασσελάκης: Εκλογές στις 10 Μαρτίου

Χωρίς να απαντήσει στις βολές που εξαπέλυσε μερικά λεπτά νωρίτερα η Ολγα Γεροβασίλη, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα προτείνει στο συνέδριο να διεξαχθούν εσωκομματικές εκλογές στις 10 Μαρτίου.

«Καλωσορίζω την αντιπρόεδρο της Βουλής σε έναν όμορφο αγώνα» ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης απαντώντας στην Όλγα Γεροβασίλη και πρόσθεσε: «Δεσμεύομαι ενώπιον όλων ότι θα παραμείνω στο κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Ότι θα δουλέψω. Δεσμεύομαι ότι την επομένη των εκλογών θα καλέσω την αντιπρόεδρο της Βουλής και την ομάδα να φέρουμε τις καταστατικές αλλαγές που χρειάζονται στο κόμμα. Η αλήθεια θα κερδίσει και γι′ αυτό πρέπει να πάμε στις εκλογές στις 10 Μαρτίου και να πάμε υβριδικά».

Τρίτη ημέρα εργασιών του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, στις εγκαταστάσεις του Σταδίου Tae Kwon Do, στο Παλαιό Φάληρο. Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Τρίτη ημέρα εργασιών του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, στις εγκαταστάσεις του Σταδίου Tae Kwon Do, στο Παλαιό Φάληρο. Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Eurokinissi

Νίκος Παππάς: Αιχμές για την απουσία Τσίπρα από το συνέδριο - Στήριξη σε Κασσελάκη

Να αποτραπεί η εσωκομματική εκλογή και να αναγνωριστεί ξεχωριστή θέση στην Όλγα Γεροβασίλη δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη ζήτησε με με την ομιλία του στο Συνέδριο ο Νίκος Παππάς, ενώ κατέθεσε και πρόταση τεσσάρων σημείων για την λειτουργία του κόμματος.

Αναφερόμενος στο θέμα της εκλογής αρχηγού είπε: «Θα αναλώσουμε τις 50 από τις 100 μέρες μέχρι τις ευρωεκλογές σε δικά μας ζητήματα ή θα αξιοποιήσουμε κάθε λεπτό στη μάχη ενάντια στη ΝΔ; Εδώ σε αυτό το Συνέδριο δεν υπάρχουν αντίπαλοι, υπάρχουν συναγωνιστές και συναγωνίστριες. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά όχι γιατί θέλουν το κακό του κόμματος».

Αναφέρθηκε στον πρώην πρόεδρο του κόμματος λέγοντας: «Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρωτεργάτης της πορείας του κόμματος και η παρουσία του θα προσέθετε στο Συνέδριο. Θα θέλαμε να τον ακούσουμε από αυτό το βήμα».

Κάνοντας προσωπική αναφορά είπε: «Στηρίξαμε τον Στέφανο στη βάση μιας πολιτικής συμφωνίας, για το περιεχόμενο της οποίας έχουμε ακόμα βήματα να κάνουμε. Δε ζήτησε λευκή επιταγή. Δε θα έπαιρνε ποτέ λευκή επιταγή. Λευκή επιταγή δεν ζητά και δε λαμβάνει κανένας. Καλό είναι τα συλλογικά μας λάθη να τα αναγνωρίζουμε. Όπως το έλλειμμα πολιτικής συλλογικής λειτουργίας. Το έκανε και ο Στέφανος. Και έχει την πρωτοβουλία και τον πρώτο λόγο για να υπερβούμε αυτά τα προβλήματα και να πάμε στις ευρωεκλογές και να κόψουμε το βήχα του 41%».

Αναφέρθηκε στην Όλγα Γεροβασίλη: «Με την Όλγα Γεροβασίλη έχουμε πορευτεί για πολλά χρόνια. Κοσμεί την παράταξη μας. Και στην κρίσιμη στιγμή, σε κάθε κρίσιμη στιγμή υπηρέτησε, υπηρετεί και θα υπηρετεί το συλλογικό μας σχέδιο και στόχο. Πρέπει να έχει ξεχωριστή θέση δίπλα στο Στέφανο σε αυτή τη μάχη. Μπορεί να υπηρετήσει το κόμμα από οποιαδήποτε θέση. Είναι η πιο έμπειρη κοινοβουλευτικά».

Ακολούθως αναφέρθηκε στην προοπτική των ευρωεκλογών: « Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, αλλά και κάποια γνωστά επικοινωνιακά κέντρα, δουλεύουν, προσδοκούν και στοιχηματίζουν για να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πολύ χαμηλά ποσοστά και να μην είναι ο καταλύτης των διεργασιών της επόμενης μέρας.

Μπορούμε και οφείλουμε να βρούμε λύση. Λύση που θα εγγυάται συντεταγμένη πορεία. Που δε θα πληγώνει καμία πλευρά του κόμματος. Λύση στην οποία κάθε ένας και κάθε μία από εμάς θα μπορεί να βρει τον εαυτό του και τις απόψεις του».

Ακολούθως πρότεινε:

1. Να ανασυγκροτηθεί τη Δευτέρα ένα εκτελεστικό γραφείο που θα πάει το κόμμα στην επόμενη μάχη ως πολιτικό κέντρο, επιτελικό και αποτελεσματικό. Συνθετικό και συμπεριληπτικό.

2. Με ευθύνη του εκτελεστικού γραφείου και του Στέφανου να έρθουν οι προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος που αφήσαμε στη μέση.

3. Να έρθει μια μελετημένη και συγκροτημένη πρόταση για τις καταστατικές αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές να μπουν στην κρίση του σώματος του διαρκούς συνεδρίου, που δεν χρειάζεται να διεξαχθεί δια ζώσης.

4. Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου.

Τρίτη ημέρα εργασιών του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, στις εγκαταστάσεις του Σταδίου Tae Kwon Do, στο Παλαιό Φάληρο. Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Τρίτη ημέρα εργασιών του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, στις εγκαταστάσεις του Σταδίου Tae Kwon Do, στο Παλαιό Φάληρο. Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Eurokinissi

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Κόμμα μελών, όχι αρχηγικό ο ΣΥΡΙΖΑ - Όχι και υπονομευτής ο Τσίπρας!

Κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη άσκησε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, καταλογίζοντάς του αντιφάσεις.

«Όσοι είμαστε εδώ θέλουμε ένα ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ και καλό αποτέλεσμα. Αντίπαλος είναι η ΝΔ δεν είμαστε αντίπαλοι μεταξύ μας, είμαστε σύντροφοι και συντρόφισσες» ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται «πολιτικό σχέδιο, αξιοπιστία και συνέπεια και να παλέψουμε για ένα κόμμα διακυβέρνησης όχι ένα μικρό κόμμα διαμαρτυρίας».

Συνεχίζοντας τη κριτική στον πρόεδρο είπε: « Υπάρχει πολιτικό πρόβλημα, δεν πάμε καλά. Δεν γίνεται η επικοινωνία να υποκαθιστά την πολιτική. Για να πετύχεις απαιτούνται δύο πράγματα α)αποφασιστικότητα και β)συνθέσεις . Σήμερα από την ηγεσία δεν υπάρχει καμία ικανότητα συνθέσεων. Ο πρόεδρος οφείλει να ενώνει και όχι να διχάζει. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση από τον Αλέξη Τσιπρα. Δεν είμαστε αρχηγικό κόμμα αλλά ένα κόμμα των μελών. Εμείς κατοχυρώσαμε τα μέλη να έχουν τον πρώτο λόγο. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός όμως στα όργανα και στο καταστατικό. Τα όργανα δεν είναι διακοσμητικά. Και δεν γίνεται να μην σεβόμαστε το καταστατικό, γιατί είμαστε δημοκρατικό κόμμα.

«Να σταματήσουν τα λάθη. Δεν μπορούμε να θέτουμε κομματική πειθαρχία και μετά να μην κάνουμε τίποτε όταν παραβιάζεται. Δεν μπορούμε να αποδοκιμάζουμε μία εκδήλωση και μετά να πάμε. Δεν μπορούμε να λέμε ότι ήλθα να νικήσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μετά να λέω ότι δεν τρέχει τίποτε αν χάσω με 20 μονάδες. Είπε ο Στέφανος Κασσελακης στην ομιλία του ”Βάζουν προθεσμίες ευρωεκλογών...ξεχνώντας που κατέληξαν οι υπονομευτές”. Υπονομευτές; Και λέει ο Αλέξης Τσίπρας: ”Ο νικητής φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας για τις συνέπειες της”. Είναι υπονομευτής και ο Αλέξης Τσίπρας; Είναι δυνατόν; Τα ”βρείτε μου αντίπαλο και πάμε” δεν είναι σοβαρά πράγματα. Δεν είμαστε αρένα , είμαστε σύντροφοι, όχι αντίπαλοι. Ναι να πάμε και θα πάμε στη βάση να μιλήσουν τα μέλη για όλα αλλά με βάση πολιτικά σχέδια, όχι ως αντίπαλοι. Πάμε μπροστά με εμπιστοσύνη στα μέλη μας».

Ράνια Σβίγκου: Κάποιοι αποχώρησαν και ζητάνε αυτοκριτική από τον Τσίπρα - Ο Κασσελάκης δεν τον αγνόησε

«Στο κόμμα μας βλέπω συντρόφους και συναγωνιστές και μόνος μου αντίπαλος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αντιλαϊκές πολιτικές, η ευθύνη δεν μας βαραίνει επειδή αφορά μόνο το κόμμα μας, αλλά αφορά όλους τους προοδευτικούς δημοκρατικούς και αριστερούς πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον του ευρύτερου χώρου», τόνισε η γραμματέας της ΚΕ Ράνια Σβίγκου.

Υπογράμμισε ότι η μεγάλη προοδευτική παράταξη που θα νικήσει, μπορεί να οικοδομηθεί και να κερδίσει το «καθεστώς Μητσοτάκη» μόνο εάν έχει κορμό και καρδιά έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με σύγχρονη και επικαιροποιημένη στρατηγική, με θέσεις και με πρόγραμμα για το σήμερα και για το αύριο, που θα δίνει λύσεις και προτάσεις εκεί που άλλοι θα σιωπούν, που θα ξεπερνά τα αδιέξοδα της, με σαφές πρόγραμμα και πολιτικούς στόχους και όχι με απλές εκκλήσεις σε ενότητα για την ενότητα.

Είπε ότι «δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι όλα πάνε καλά, και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την παρέμβαση του συντρόφου πρώην προέδρου Αλέξη Τσίπρα, παρέμβαση που φωτίζει τα προβλήματα και τις υστερήσεις μας και που σωστά δεν αγνόησε και ο πρόεδρος μας ο Στέφανος Κασσελάκης, γιατί είναι μια ξεκάθαρη παρέμβαση που λέει τα πράγματα με το όνομά τους». «Δεν μπορούμε να κάνουμε πως δεν ακούμε, θα ήταν προσβολή στον κόσμο μας, στην ιστορία μας, στα επιτεύγματα μας της κυβέρνησης μας, τους νικηφόρους αγώνες που δώσαμε. Στους αριστερούς προοδευτικούς πολίτες που και τις πιο δύσκολες στιγμές μας στήριξαν». Είπε ότι «δεν σταθήκαμε όμως στο ύψος των περιστάσεων, τους πληγώσαμε», με λάθη, αστοχίες και εσωστρέφεια, με θολά μηνύματα». Σχολίασε ότι «κάποιοι αντί να κοιτάξουν πώς μπορούμε να κάνουμε πιο ισχυρά τα θεμέλια στο κοινό μας σπίτι, πήραν την απόφαση να αποχωρήσουν και μάλιστα χωρίς πολιτικό επίδικο, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο μήπως και δικαιολογήσουν την αποχώρησή τους να καλούν τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει αυτοκριτική επειδή δήθεν δεν ήθελε ένα σχέδιο ενάντια στο αντί-ΣυΡιζΑ μέτωπο, αλλά και να στρέφεται ενάντια στις συλλογικές αποφάσεις που πάρθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία από το συνέδριο του ’22 όπως ήταν η εκλογή προέδρου από τη βάση».

Τόνισε ότι «όμως κανένας και καμία δεν μπορεί να κοντύνει τον Αλέξη Τσίπρα, τον πρώτο αριστερό πρωθυπουργό της χώρας, τον άνθρωπο που ηγήθηκε μιας κυβέρνησης που ανέλαβε την ιστορική ευθύνη και κατάφερε να βγάλει τη χώρα από το τέλμα της χρεοκοπίας και των μνημονίων, που κατάφερε να υπογράψει την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, να δείξει ότι η αριστερά μπορεί μπορεί να κυβερνήσει πάντα με επίκεντρο την κοινωνία, να ξαναφέρει την ελπίδα και την περηφάνια σε ένα ολόκληρο λαό».

Φάμελλος: Δεν κερδίζεται η εμπιστοσύνη της κοινωνίας αν κάνουμε κάθε πέντε μήνες εκλογές

Την αντίθεσή του στην εκλογή αρχηγού εξέφρασε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

«Προτεραιότητα είναι τα πολιτικά επίδικα που έχουμε μπροστά μας και αφορούν την κοινωνία. Θέλουμε να γίνουμε ισχυρότεροι, να μεταφέρουμε εμπιστοσύνη στην κοινωνία δεν είναι εμπιστοσύνη να κάνουμε κάθε πέντε μήνες εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως πρόσθεσε: «Το ερώτημα που τίθεται είναι: Είμαστε έτοιμοι να υπηρετήσουμε στις αξίες της κοινωνίας και τις αξίες της αριστεράς και των αγώνων της και να υπερβούμε τις προσωπικές διαδρομές; Η πρόταση για εκλογή προέδρου δεν δίνει λύση. Η κοινωνία δεν μας δίνει λευκή επιταγή. Όλοι μας κρινόμαστε κάθε μέρα. Την αδυναμία να αποφασίσουμε εμείς δημοκρατικά δεν μπορούμε να την μεταθέσουμε στη κοινωνία. Απέναντι στην ανάγκη και απαίτηση της κοινωνίας για αριστερή διακυβέρνηση εμείς έχουμε στα χέρια μας την τύχη ενός ιστορικού κόμματος. Πρέπει να συζητήσουμε πολιτικά και να ενισχύσουμε τις θέσεις μας. Δεν υπάρχει περιθώριο για εσωστρέφεια».

Έκανε απολογισμό του οκταμήνου που είναι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας λέγοντας: «Αυτό το οκτάμηνο υπηρετήσαμε την ανάγκη να υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση και να στηρίξουμε την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ μέσα και έξω από τη Βουλή και να αποδείξουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει και να εκφράζεται με ενιαία φωνή. Το κριτήριο των επιλογών μας ήταν τα συμφέροντα της κοινωνίας και η ενότητα του κόμματος και αυτό πρέπει να είναι και σήμερα. Το ερώτημα είναι η επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ και η αναγκαιότητα για τη κοινωνία. Τις ημέρες του συνεδρίου δεν έχει δοθεί απάντηση. Υπάρχει όμως και πρόταση προοδευτικής διεξόδου».

Αναφέρθηκε στον χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι δημοκρατικός, ευρωπαϊκός, συμπεριληπτικός, ψηφιακός αλλά και με ενεργούς πολίτες. «Δεν είναι ευθύνη μας μόνο η αντιπολίτευση αλλά να διευρύνουμε το ακροατήριο της αριστεράς και της προόδου και να μεταδώσουμε τις αξίες της. Οι σύγχρονες εξελίξεις απαιτούν πολίτες που να συμμετέχουν στις πολιτικές διαδικασίες. Χρειαζόμαστε οργανώσεις με μέλη που να είναι ενεργοί πολίτες. Υπάρχει έλλειμμα στο κόμμα και είναι έλλειμμα εμπιστοσύνης. Οι δεκάδες χιλιάδες που εγγράφηκαν στο κόμμα και η συμμετοχή στην εκλογή αρχηγού είναι μία απόδειξη ότι ο κόσμος κυττάζει προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει ενδιαφέρον αλλά υπάρχουν και απαιτήσεις από τον κόσμο στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε. Οι αγώνες των φοιτητών και των αγροτών είναι μήνυμα ότι ζητούν λύσεις. Θέλουν όμως από εμάς ενότητα και σοβαρότητα στην υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνίας. Το Συνέδριο είναι το ανώτατο επίπεδο εκπροσώπησης του κόμματος. Πρέπει να έχουμε μία φωνή».

Αναφέρθηκε στις εσωκομματικές εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας: « Δεν είναι απρόκλητη η συζήτηση που άρχισε την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου. Συνεδριάσανε τα όργανα την τελευταία εβδομάδα. Υπάρχουν προβλήματα συλλογικότητας και δημοκρατίας. Αν δεν τα πούμε δεν θα τα λύσουμε ποτέ. Χρειαζόμαστε συντροφικότητα και στο ανώτατο επίπεδο. Μας ενώνει η κοινή υπόθεση. Καμία προσωπική ανάγνωση και διαδρομή. Στην ΠΓ αποφασίσαμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη δίχως να τεθεί θέμα εκλογής προέδρου. Αυτή είναι και η αγωνία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολούθως ρώτησε: «Έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών; Να μην έχουμε δυνατή ομάδα ευρωβουλευτών; Δεν έχουμε τη πολυτέλεια. Έχουμε την πολυτέλεια να περάσει η αντισυνταγματική ρύθμιση για τη ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων; Δεν την έχουμε, αυτή τη μάχη πρέπει να δώσουμε στους δρόμους και όχι στα γραφεία. Δεν έχουμε όμως και την δυνατότητα να κουκουλώσουμε τα προβλήματα. Θα τα λύσουμε ή θα βρούμε μία διέξοδο εκλογών που μπορεί να μη λύσει όμως τα προβλήματα. Το καταστατικό μας έχει καθαρό πλαίσιο για τις αρμοδιότητες των οργάνων και για την λήψη των αποφάσεων. Αντίπαλος μας είναι μόνο η δεξιά πολιτική γιατί είναι αντίπαλος της κοινωνίας.

Δημοφιλή