Λονδίνο: Η Tate Modern και η σκοτεινή πλευρά της Βρετανικής αυτοκρατορίας σε ένα γλυπτό

Το «Fons Americanus» εξερευνά την ιστορία των τριών ηπείρων, Αφρικής, Αμερικής και Ευρώπης την εποχή της αποικιοκρατίας.
Tristan Fewings via Getty Images

Ένα γλυπτό συντριβάνι ύψους 13 μέτρων, που παραπέμπει στην Βασίλισσα Βικτορία, την βρετανική αυτοκρατορία και το δουλεμπόριο από και προς τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, θα μπορούσε να συμβάλει στον τρόπο που βλέπει και αντιλαμβάνεται ο σύγχρονος κόσμος τα δημόσια μνημεία στην Βρετανία.

Το έργο της Κάρα Γουόκερ, με τίτλο, «Fons Americanus» το οποίο θα παρουσιαστεί στο κοινό την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, αποτελεί το τελευταίο έκθεμα στην αίθουσα Turbine Hall, της Tate Modern, στο Λονδίνο. Το συντριβάνι είναι κατ′ αρχήν εμπνευσμένο από το μνημείο της βασίλισσας Βικτορίας, που βρίσκεται μπροστά από το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Η διευθύντρια του Μουσείου, Κλάρα Κιμ, δήλωσε πως το έργο μπορεί «Να ενθαρρύνει τους επισκέπτες να βγουν στους δρόμους της πόλης και να μάθουν την προέλευση των μνημείων που την κοσμούν αλλά και την ιστορία τους».

Η Γουόκερ, έχει δεχτεί επιρροές στο έργο της, από το φημισμένο συντριβάνι της Ρώμης, «Φοντάνα ντι Τρέβι», τον «Καρχαρία», του Ντάμιεν Χιρστ, το «Καράβι των Σκλάβων», του Ουίλιαμ Τέρνερ αλλά και το «Ρεύμα του Κόλπου», του Γουίνσλοου Χόμερ.

Barcroft Media via Getty Images

Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, η καλλιτέχνις ανέφερε πως την πρώτη φορά που επισκέφθηκε την Ευρώπη, έμεινε άναυδη από τα μνημεία της αποικιοκρατίας.

«Νομίζω πως ως Αμερικανίδα φοιτήτρια της Σχολής Καλών τεχνών που ήρθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, συγκλονίστηκα από το μεγαλείο των ανακτόρων και την επίδραση τους στην κοινωνία».

Το «Fons Americanus» εξερευνά την ιστορία των τριών ηπείρων, Αφρικής, Αμερικής και Ευρώπης παρά εξυμνεί την Βρετανική Αυτοκρατορία. Η επιλογή του νερού σημαίνει άμεση αναφορά στο εμπόριο σκλάβων, στις φιλοδοξίες, την μοίρα και τις τραγωδίες των ανθρώπων από τις τρεις ηπείρους.

Barcroft Media via Getty Images
Barcroft Media via Getty Images
AP