Μία συλλογή αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στο μαγικό τοπίο της Σαντορίνης

Ο ιδρυτής των Αρχείων Θηραϊκών Μελετών, Δημήτρης Τσίτουρας από το 1984 άρχισε, στην κυριολεξία, ένα κυνηγητό για τον εμπλουτισμό της συλλογής του.
Π. Πρέκας
Π. Πρέκας
Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα

Σαράντα ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τη γέννηση της ιδέας του γνωστού συλλέκτη έργων τέχνης, Δημήτρη Τσίτουρα, να δημιουργήσει μια συλλογή βασισμένη εξ ολοκλήρου στο μαγικό τοπίο της Σαντορίνης, με έμφαση στους Έλληνες ζωγράφους του 20ού αιώνα.

Ο ιδρυτής των Αρχείων Θηραϊκών Μελετών, Δημήτρης Τσίτουρας από το 1984 και έπειτα άρχισε, στην κυριολεξία, ένα κυνηγητό, καθώς προσπαθούσε με επιμονή και υπομονή να εμπλουτίσει τη συλλογή του. Μέχρι και σήμερα, η συλλογή αριθμεί 185 έργα τέχνης.

Η επιλογή από 84 πίνακες σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη στην έκθεση με τίτλο «Το τοπίο της Σαντορίνης στην ελληνική ζωγραφική του εικοστού αιώνα» ταξιδεύει τον επισκέπτη στο ιδιαίτερο τοπίο της Σαντορίνης, αλλά και σε μια μοναδική αναδρομή στην ελληνική ζωγραφική.

Ν. Εγγονόπουλος
Ν. Εγγονόπουλος
Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα
Σπ. Βασιλείου
Σπ. Βασιλείου
Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα
Σ. Καλογεροπούλου
Σ. Καλογεροπούλου
Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα

Καλλιτέχνες, προσωπικοί φίλοι του Δημήτρη Τσίτουρα, έχουν καταφέρει με τη δική τους οπτική να απεικονίσουν το νησί του ηφαιστείου τόσο διαφορετικά, αλλά και παράλληλα αρμονικά.

Ο σχεδιασμός της έκθεσης οφείλεται στον Σταμάτη Ζάννο. Ο επισκέπτης, θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί από το Παλιό Λιμάνι και τα στενά σοκάκια των Φηρών, στην Οία, το Ακρωτήρι και το Αμμούδι, τοπία των οποίων το φως και τα χρώματα μάγεψαν και συνεχίζουν να γοητεύουν περιηγητές και καλλιτέχνες.

Ζωγράφοι όπως ο Δήμος Μπραέσσας, ο Βάσος Γερμενής, ο Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας, ο Γιάννης Μόραλης, ο Σπύρος Βασιλείου, αλλά και νεότεροι όπως η Όπυ Ζούνη, ο Κώστας Τσόκλης και ο Παύλος Σάμιος είναι μερικοί μόνο από τους καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται στην έκθεση.

Η έκθεση θα συνοδεύεται από ένα συλλεκτικό λεύκωμα, όπου ο αναγνώστης θα μπορεί να περιηγηθεί σε όλη τη συλλογή των έργων, να διαβάσει την ιστορία της δημιουργίας της, αλλά και να γίνει μάρτυρας προσωπικών ιστοριών, τόσο του συλλέκτη Δημήτρη Τσίτουρα, αλλά και πολλών διάσημων καλλιτεχνών.

Κ. Σπυριούνης
Κ. Σπυριούνης
Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα
Λ. Κογεβίνας
Λ. Κογεβίνας
Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα

Info

Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, 210 3453111

Διάρκεια: 3 Οκτωβρίου – 3 Νοεμβρίου 2019

Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη & Κυριακή:10:00-18:00, Παρασκευή & Σάββατο: 10:00-22:00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: κλειστά Ι Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: € 7 I Τιμή μειωμένου εισιτηρίου: €3,5 I Τιμή ενιαίου εισιτηρίου: Έκπτωση 20% επί του συνολικού κόστους των εισιτηρίων όλων των εκθέσεων κατά την ημέρα επίσκεψης.

Διάρκεια έκθεσης: 3 Οκτωβρίου – 3 Νοεμβρίου 2019