Μας δουλεύει η FIFA: Ερευνα για ομοφοβικά συνθήματα οπαδών του Εκουαδόρ

Ενώ το Μουντιάλ διεξάγεται στο Κατάρ, όπου η ομοφυλοφιλία τιμωρείται ακόμη και με θάνατο.
via Associated Press

Η FIFA μάλλον μας κάνει πλάκα, δεν εξηγείται αλλιώς. Το κυβερνητικό όργανο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου ανακοίνωσε ότι κίνησε πειθαρχική διαδικασία κατά του Εκουαδόρ για «ομοφοβικά» συνθήματα από τους οπαδούς τους στο εναρκτήριο παιχνίδι του Μουντιάλ κόντρα στο Κατάρ.

Ειδικότερα, στην ποδοσφαιρική αναμέτρηση της Κυριακής, κάποιοι από την κερκίδα των οπαδών του Ισημερινού τραγούδησαν ένα ομοφοβικό σύνθημα κατά των Χιλιανών.

picture alliance via Getty Images

«Η Πειθαρχική Επιτροπή της FIFA κίνησε διαδικασία κατά της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου του Ισημερινού λόγω συνθημάτων από οπαδούς του», ανέφερε σε ανακοίνωσή της αργά την Τρίτη η FIFA, επικαλούμενο το άρθρο 13 του πειθαρχικού κώδικα.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Αλλά μιλάμε για την ίδια FIFA που ανέθεσε την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε μια χώρα όπου η ομοφυλοφιλία θεωρείται έγκλημα και τιμωρείται με εξοντωτικές ποινές. Η FIFA ήταν, επίσης, εκείνη ποτυ απείλησε με πειθαρχικές ποινές τους αρχηγούς των εθνικών ομάδων, που ήθελαν να φορέσουν τα «περιβραχιόνια της αγάπης» για να στείλουν μήνυμα κατά των διακρίσεων.

via Associated Press

Η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου ήταν αυτή που με το έτσι θέλω ανακοίνωσε απαγόρευση του αλκόολ στα γήπεδα μόλις δύο ημέρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης, τινάζοντας στον αέρα συμβόλαια εκατομμυρίων ευρώ, για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του αυταρχικού εμιράτου.

Και τώρα έρχεται να εμφανιστεί ως προστάτης των δικαιωμάτων. Για την ιστορία, το Εκουαδόρ κινδυνεύει με τιμωρία που κυμαίνεται από έναν αγώνα χωρίς θεατές ή την απαγόρευση διεξαγωγής αναμέτρησης σε ένα συγκεκριμένο γήπεδο.