Τραγωδία στο Μάτι: Ένοχοι 6 από τους 21 κατηγορούμενους - «Ντροπή σας» φώναζαν οι συγγενείς

Το δικαστήριο ακολούθησε κατά γράμμα την εισαγγελική πρόταση.
..
..
Εurokinissi

Ένόχους έκρινε 6 από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους για την τραγωδία στο Μάτι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, απόφαση που εξαγρίωσε τους συγγενείς των θυμάτων που ήταν παρόντες στην αίθουσα οι οποίοι φώναζαν «ντροπή σας» προς το δικαστήριο.

«Μπράβο σας, μπράβο σας, έχετε χάσει παιδί», «όλοι αθώοι, έπρεπε από μόνοι τους να μπoυν στη φυλακή».

Μέσα στην αίθπουσα του δικαστηρίου όταν ανακοινώθηκε η απόφαση, κάποιος συγγενής φώναξε «το δικαστήριο σας αποτελεί προσβολή για τους νεκρούς,τους ζωντανούς και την αλήθεια» με την έδρα να διακόπτει την συνεδρίαση για λίγη ώρα.

Η ένταση ξεκίνησε όταν οι συγγενείς άκουσαν έναν από τους συνηγόρους να αναφέρει ότι ο εντολέας του είναι οικογενειάρχης.

«Όλοι έντιμοι οικογενειάρχες είναι... Και εμείς οικογένειες είχαμε..Δεν μπορώ άλλο... Περίμενα έξι χρόνια ...Θα το πάθω το εγκεφαλικό σήμερα.Εχετε καταλάβει τι δικάσατε;» είπε μια γυναίκα..

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε ωστόσο και πάλι διακόπηκε μετά από λίγο.

Οι συγγενείς αντιδρούσαν με χειροκροτήματα αποδοκιμασίας σε κάθε διακοπή ενώ πολλοί από αυτούς φώναζαν στους δικαστές «Συγχαρητήρια .Τσίπα δεν έχετε;»

Με οργή και κλαίγοντας πολλοί άλλοι φωνάζουν στο δικαστήριο «Στην τρύπα σας...Δεν είστε άνθρωποι.. Όλη η Ελλάδα ξέρει τι έγινε στο Μάτι και εμείς βασιζόμαστε σε εσάς..»

Το δικαστήριο ακολούθησε την εισαγγελική πρόταση και κήρυξε ενόχους τους:

- Σωτήρη Τερζούδη τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου)
- Βασίλη Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα),
- Ιωάννη Φωστιέρη τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια)
- Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων),
- Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και
- Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Αθώοι

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Ελαφρυντικά σε 4 από τους 6 κατηγορούμενους

Το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου αναγνώρισε το δικαστήριο στους τέσσερις από τους έξι κατηγορούμενους.

Ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη .Δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά στους Βασίλη Ματθαιόπουλο και στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο

Και αυτή η ανακοίνωση του δικαστηρίου προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις από τους κατοίκους. ” Να τους δώσετε και επαίνους” ακούστηκε να φωνάζει κάποιος.

Δημοφιλή