Μάτι: «Μέχρι τη Μαραθώνος ζούσαμε πόλεμο, δεν υπήρχε καμία βοήθεια»

«Με πολύ παρακαλετό μας πήγαν στο κέντρο υγείας και εκεί τον ρώτησαν αν είχε καεί από κατσαρόλα με νερό».
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Αναπάντητα παραμένουν τα μεγάλα «γιατί» της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και συγγενείς θυμάτων ζητούν δικαίωση. Οι μάρτυρες που καταθέτουν στο δικαστήριο, περιγράφουν τον εφιάλτη που βίωσαν.

Η Μαρίνα Λαμπρίδου που έχασε τον πατέρα της ανέφερε σήμερα στο δικαστήριο ότι βρίσκονταν στο Βουτζά και αρχικά είδαν πυκνούς καπνούς που θεώρησαν ότι ήταν από την Κινέτα ενώ κάποια στιγμή άκουσε για φωτιά στο Νταού Πεντέλης. Τόνισε ότι δεν υπήρχε καμία βοήθεια από πουθενά, «ούτε καμπάνες, ούτε πυροσβεστικό, ούτε τίποτα».

«Είχαμε πανικοβληθεί. Έπεσε το ρεύμα, οι καπνοί πύκνωναν. Καιγόταν το δίπλα και το πίσω οικόπεδο από εμάς. Κάποια στιγμή ο πατέρας μου βγήκε έξω. Έπαθε 60% θερμικά εγκαύματα, εσωτερικά και εξωτερικά και κάποια στιγμή μπήκε μέσα και φώναζε ”καίγομαι, πονάω”. Ο πατέρας μου έπεσε στην πισίνα για να σταματήσει να καίγεται» ανέφερε.

Συνεχίζοντας την κατάθεσή της αναφέρθηκε στην προσπάθεια να απομακρυνθούν από τον συγκεκριμένο χώρο λέγοντας ότι χειροκίνητα άνοιξαν το γκαράζ κι ότι ο πατέρας της πήρε το αυτοκίνητο.

«Την ώρα που φεύγαμε η φωτιά είχε μπει μέσα στο οικόπεδο μας. Πετάγονταν καύτρες. Μέχρι τη δεύτερη είσοδο του Βουτζά δεν υπήρχε τίποτα. Στη δεύτερη είσοδο είχε ένα περιπολικό το οποίο είχε κλείσει τη είσοδο. Με πολύ παρακαλετό μας πήγαν στο κέντρο υγείας και εκεί τον ρώτησαν αν είχε καεί από κατσαρόλα με νερό».

«Νιώθαμε πανικό και φόβο. Οι καύτρες έφευγαν από παντού. Μέχρι τη Μαραθώνος ζούσαμε πόλεμο. Από τους μαύρους καπνούς δεν μπορούσαμε να δούμε τίποτα. Ο πατέρας μου μεταφέρθηκε από το κέντρο υγείας στο ΚΑΤ. Στις 26 Ιουλίου κατέληξε μέσα στο ΚΑΤ» συνέχισε η κ. Λαμπρίδου.

«Τους ανθρώπους τους είχαν σε μια απλή αίθουσα. Ο πατέρας μου κατέληξε στις 8 το πρωί και το μάθαμε στις 2 το μεσημέρι. Η μητέρα μου από τη στεναχώρια της έφυγε από καρκίνο» ανέφερε.

Παρέλαβε τη μητέρα του σε μία σακούλα σούπερ μάρκετ

Την σοκαριστική περιγραφή της παραλαβής της μητέρας του σε μια σακούλα σούπερ μάρκετ έδωσε στη δίκη για το Μάτι ο Νίκος Γιαννοπουλος, που έχασε τη μητέρα του στη φονική πυρκαγιά.

«Με τις τόσες φορές που μπήκα στο σπίτι για να την ψάξω δε μπορούσα να διανοηθώ ότι αυτό που νόμιζα καμένη κουρτίνα μπάνιου, ήταν η μητέρα μου. Μου την παρέδωσαν σε μια σακούλα σούπερ μάρκετ» ανέφερε ο μάρτυρας που έκανε λόγο για δολοφονία και όχι θάνατο.

«Γύρω στις πέντε παρά δέκα με πήρε η σύζυγος μου πανικόβλητη. ”Έλα σπίτι γρήγορα νομίζω θα έχουμε πρόβλημα με τη φωτιά”. Φτάνοντας στις 17.20 στα φανάρια της Αττικής Οδού, ακούω τον Μπουρνούς να λέει κατά λέξη ότι υπάρχει φωτιά στο Νταου και εκκενώνεται το Λυρειο Ίδρυμα και αν ξεφύγει θα πάει βόρεια προς Διόνυσο. Πήρα τη γυναίκα μου και της το είπα και πήρα και τη μητέρα μου και ήταν μια χαρά. Ο δρόμος άδειος κι ο κόσμος ήρεμος. Φτάνω στο σπίτι και βλέπω μια σύζυγο να ουρλιάζει. ”Νίκο φεύγουμε!”. Της λέω ηρέμησε πάει άλλου η φωτιά. Στις 6 κόβεται το ρεύμα. Πήραμε δυο αυτοκίνητα και πηγαίναμε προς Αγία Μαρίνα. Βγαίνω στη Μαραθώνος, βρέθηκε αστυνομικός που ήθελε να με στείλει στο Μάτι. Τον αγνόησα βρίζοντας και έφυγα. Πήρα τη μητέρα μου «έρχομαι να σε πάρω μην ανησυχείς». Ήταν η τελευταία συνομιλία με τη μητέρα μου» κατάθεσε στη δικαστήριο.

Μας κορόιδευαν ότι δεν υπάρχουν νεκροί

Όταν αργότερα προσπάθησε να φτάσει στο σπίτι του, είδε την πόρτα σπασμένη και θεώρησε ότι θα είχε σωθεί η μητέρα του από κάποιον.

«Φώναζα τη μητέρα μου δεν υπήρχε απόκριση. Πήγα στα νοσοκομεία να την ψάξω. Λέω στη γυναίκα ”με αυτά που είδα στο Ματι υπάρχουν νεκροί έχει γίνει χαμός”. Μου λέει ”τι λες!” Και μου δείχνει το βίντεο με τον πρωθυπουργό και την περιφερειάρχη. Μας κορόιδευαν ότι δεν υπάρχουν νεκροί. Στις 19.30 υπήρχε άνθρωπος που είχε δει 30 καμένους».

Νωρίτερα, αίτημα για αυτοπρόσωπη παρουσία των κατηγορουμένων στη δίκη υπέβαλλε ένας εκ των συνηγόρων προς υποστήριξη κατηγορίας κάνοντας λόγο για «θεσμική απρέπεια» και σημειώνοντας πως θα έπρεπε να βρίσκονται στην αίθουσα για να ακούνε τα πραγματικά περιστατικά με το δικαστήριο να το απορρίπτει έπειτα από αντίστοιχη εισαγγελική πρόταση.

Με πληροφορίες από dikastiko.gr και ΕΡΤ News

Δημοφιλή