Μάτι: «Τα είδα όλα – Πτώματα σε κατάσταση Πομπηίας»

Νέες ανατριχιαστικές μαρτυρτίες: «Η φωτιά θα σας κάψει, τρέξτε»
Eurokinissi

Αντίδραση από το συνήγορο του Ευάγγελου Μπουρνούς, Θρασύβουλο Κονταξή για τις φωτογραφίες που τοποθετήθηκαν χθες στα έδρανα του δικαστηρίου διατυπώθηκε στο δικαστήριο στη δίκη για το Μάτι.

Ο κ. Κονταξης έθεσε ζήτημα ακυρότητας της διαδικασίας, καταπάτησης του τεκμηρίου αθωότητας και αμεροληψίας του δικαστηρίου.

«Κλονίζεται η αμεροληψία σας έναντι των κατηγορουμένων. Δημιουργείται απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας. Το δικαστήριο δεν ήταν ψύχραιμο και απαθές. Θα ενημερώσω την Προεδρο του Αρείου Πάγου και τα αρμόδια όργανα. Ζήτω να δηλώσετε αυτοεξαίρεση. Έχετε εγγράψει υποθήκη για αγωγή κακοδικίας. Δεν είμαστε στα λαϊκά δικαστήρια της Τεχερανης. Να δηλώσει το δικαστήριο αποχή και αυτοεξαίρεση» ανέφερε ο Θρασύβουλος Κονταξής.

Το Δικαστήριο αποσύρθηκε και λίγο αργότερα η Πρόεδρος ανέφερε πως δε τίθεται για κανένα μέλος της σύνθεσης ζήτημα αποχής ή αυτοεξαίρεσης.

Κανένας υπεύθυνος, καμία σειρήνα, καμπάνα

Οι μαρτυρικές καταθέσεις ξεκίνησαν με τη Μαγδαληνή Τσέκου, η οποία έχασε τον πατέρα της στη φονική πυρκαγιά.

«Στις 17.15 βλέπω καπνούς στο πίσω μέρος του βουνού. Σήκωσα τους γονείς μου, ο ουρανός μαύριζε. Σε κάποιο κανάλι βλέπουμε για φωτιά στην Καλλιτεχνούπολη. Ο αέρας ήταν πολύ δυνατός. Έμοιαζε να πηγαίνει Νέα Μάκρη. Η φωτιά δεν περνάει ποτέ τη Μαραθώνος, λέγαμε. Η φωτιά δυναμώνει. Ένα κουκουνάρι περνάει τη Μαραθώνος, ο πατέρας μου φωνάζει ”φεύγουμε τώρα! Μπροστά εσύ με τη μαμά κι εγώ από πίσω σας με το αμάξι” μου λέει. Έχουμε δώσει ραντεβού στη Ραφήνα» ανέφερε η Μαγδαληνή Τσέκου.

Στην προσπάθεια διαφυγής της με το αυτοκίνητο έπεσε σε δρόμο που είχε πάρει φωτιά και αναγκάστηκε να κάνει αναστροφή.

«Κάποια στιγμή βγήκα στο αντίθετο ρεύμα της Μαραθώνος και αρχίζω να καλώ τον πατέρα μου. Δεν το σηκώνει. Κόσμος φωνάζει. ”Η φωτιά θα σας κάψει, τρέξτε μη μένετε εδώ!”. Σε όλη τη διαδρομή δεν έχω δει κανέναν υπεύθυνο. Καμία σειρήνα, καμπάνα. Καλούσα συνεχώς τον πατέρα μου και δεν το σήκωνε κανείς. Κάποια στιγμή μια συγγενής μας λέει ότι το σήκωσε κάποιος διασώστης και είναι στον Ευαγγελισμό».

Η οικογένεια της έφτασε στο νοσοκομείο τη στιγμη που ο πατέρας της έμπαινε στην εντατική.

«Είχε 85% εξωτερικά εγκαύματα και 35% εσωτερικά, ήταν από τις χειρότερες περιπτώσεις. Τον διασωλήνωσαν. Μας είπαν να περιμένουμε. Ο πατέρας μου έφυγε στις 27 Ιουλίου. Από εκείνο το απόγευμα που φύγαμε από το σπίτι, δεν κατάφερα να του ξαναμιλήσω ποτέ. Προσπάθησε να βοηθήσει μια οικογένεια που είχαν ένα ανάπηρο άνθρωπο. Εγκλωβίστηκαν μέσα στο αμάξι, που είχε πάρει φωτιά».

Η κόρη μου φωνάζει «μαμά καίγεσαι!»

Τη δική της τραυματική εμπειρία που σημαδεύτηκε από την απώλεια της μητέρας της και του συζύγου της περιέγραψε η Ευανθια Σιδέρη.

«Γύρω στις εξι παρά βλέπω η κόρη μου μυρίζει καπνό και επειδή είχε μια παλαιότερη εμπειρία παθαίνει κρίση πανικού. ”Θα καούμε, θα πεθάνουμε!”. Εγώ πάγωσα. Βγαίνουμε έξω. Έτρεχε μπροστά η κόρη μου η Περσεφόνη, πίσω εγώ και η μητέρα μου και πιο πίσω ο άντρας μου. Κάποια στιγμή τον χάσαμε. Μπήκαμε στο μονοπάτι. Η μαμά μου εκείνη την ώρα μου λέει ”δε θα τα καταφέρω, άφησε με”. Της λέω πάμε. Φτάνουμε στα σκαλοπατάκια και ξαφνικά η κόρη μου φωνάζει ”μαμά καίγεσαι!”. Πετάω ρούχα και πέφτω στη θάλασσα, βλέπω δευτερόλεπτα πριν την κόρη μου να αρπάζει τη μάνα μου και να την τραβάει στη θάλασσα. Τις έχασα» ανέφερε η μάρτυρας που βρήκε μια ξέρα και κατάφερε να σωθεί.

«Ήταν ένα πράγμα ασύλληπτο. Ήμασταν μόνοι μας τελείως. Μετά από ώρας βρήκα τον άντρα μου. Ήρθε κατάμαυρος, μου λέει «αγαπη μου» και λιποθύμησε. Παίρνω την κορη μου τηλέφωνο, μου λέει δε βρίσκω τη γιαγιά. Άρχισαν να ψάχνω σε ξέρες, μέσα στη θάλασσα. Τα είδα όλα. Πτώματα σε κατάσταση Πομπηίας. Τη χάσαμε τη μητέρα μου και ο άντρας μου μερικούς μήνες μετά κατέρρευσε από αυτό και πέθανε στο νοσοκομείο».

Πηγή: dikastiko.gr

Πήγαινε στην αρχική σελίδα