Μη κρατικά ΑΕΙ: Απορρίφθηκαν στη Βουλή οι ενστάσεις για την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου

Η πρόταση είχε κατατεθεί από το ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ , το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και τη Νίκη και καταψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της Κυβέρνησης.
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου "Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων", Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου "Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων", Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Απορρίφθηκαν στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα Μη Κρατικά ΑΕΙ οι ενστάσεις για την αντισυνταγματικότητά του.

Η πρόταση είχε κατατεθεί από το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ , το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και τη Νίκη και καταψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της Κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμμελος χαρακτήρισε την Κυβέρνηση «ασύδοτη που δε διστάζει μπροστά σε κάθε δυνατή παραβίαση του κράτους δικαίου». Απευθυνόμενος και πάλι την Κυβέρνηση διερωτήθηκε γιατί δεν περίμεναν μέχρι να ξεκινήσει η αναθεωρητική διαδικασία.

«Γιατί δεν περιμένετε την αναθεωρητική διαδικασία που θα ξεκινήσει τέλος του 2024; Και εδώ δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι ξεκάθαρα αντίθετος με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Δεν περιμένετε την πιθανή αναθεωρητική διαδικασία γιατί είναι πολλά τα λεφτά και τα συμφέροντα πίσω από την ανωτατοποίηση των κολλεγίων, και πολύ ισχυροί οι ενδιαφερόμενοι από ότι φαίνεται».

«Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση παρέχεται «αποκλειστικά» από ιδρύματα που ιδρύονται ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Επομένως, δεν επιτρέπεται να παρέχεται από φορείς άλλης μορφής, ιδίως εταιρείες, όχι μόνον ιδιωτικές αλλά ούτε καν δημόσιες».

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ με τον Παναγιώτη Δουδωνή τόνισε«είναι πρωτη φορά που εθνικό κοινοβούλιο κράτους μέλους της ΕΕ θα πει ότι υποχωρεί το εθνικό Σύνταγμα ενόψει υποτιθέμενης σύγκρουσης με το Ενωσιακό. «Οι γνωμοδοτήσεις είναι σαν τις ακτινογραφίες. Πρέπει να τις διαβάζουν ακτινολόγοι. Είναι σαν να googlαρει την ασθένεια του ο ασθενής και να μη τη βλέπει ο γιατρός».

Η απάντηση του Υπουργού Παιδείας

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης απάντησε «χάρμα να σας ακούω να διαφωνείτε με τον Βενιζέλο και τον κ. Αλιβιζάτο. Όταν ο κ. Ανδρουλάκης έλεγε δεν θα μπούμε εμπόδιο στην αναθεώρηση γνώριζε τις γνωμοδοτήσεις. Χρησιμοποιείτε το Σύνταγμα ως φύλλο συκής». Η μοίρα της χώρας και του λαού της δεν είναι ο φόβος που κάποιοι κομίζετε ως κήνσορες αλλά να αγκαλιάσουμε το μέλλον με τόλμη και ελπίδα αυτό θέλουν οι πολίτες και αυτό θα υπηρετήσουμε εμείς».

Δημοφιλή