Μήνυμα προς την Τουρκία η επίσκεψη Θεοδωρικάκου με τους πρέσβεις των «27» της ΕΕ στον Έβρο

Επισκέφθηκε με τους πρέσβεις τον φράχτη στις Φέρρες και περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα με τις 260.000 αποτροπές εισόδου το 2022 και τις συλλήψεις 1.500 διακινητών.
via Associated Press

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα χαρακτηρίζουν πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη την επίσκεψη στον Έβρο των διπλωματικών εκπροσώπων των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους οποίους ενημέρωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος σε σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη.

Κατά την παρέμβασή του ο Υπουργός τόνισε πως ”Η ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατών και των πολιτών τους έχει ως προϋπόθεση την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και -συνεπώς- τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων εδώ στον Έβρο. Για αυτό, το έργο της φύλαξης από την ΕΛ.ΑΣ. και τις Αρχές ασφάλειας συνολικά, χρειάζεται τη στήριξη όχι μόνο του ελληνικού Κράτους, αλλά και της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευρωπαϊκών κρατών ξεχωριστά. Η σημερινή συνάντησή μας εδώ, στέλνει μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης και εκφράζει την κοινή βούλησή μας για αποτελεσματική φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων με την Τουρκία, για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, και την αποφασιστικότητά μας για σταθερότητα και συνεργασία στην περιοχή”.

Μετά τη σύσκεψη επισκέφθηκε με τους πρέσβεις τον Φράχτη στις Φέρρες, όπου τους περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα και ανέφερε ότι στη διάρκεια του 2022 απετράπη η είσοδος 260.000 παρανόμων μεταναστών, ενώ συνελήφθησαν περίπου 1.500 διακινητές. Τους παρέθεσε, μάλιστα, και στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, καθημερινά περίπου 300-400 παράνομοι μετανάστες αποτρέπονται από τις ελληνικές αρχές φύλαξης των συνόρων να περάσουν τα σύνορα.

Eurokinissi
Eurokinissi
minocp.gov.gr

Ο κύριος Θεδοωρικάκος αναφέρθηκε στον θετικό ρόλο του Frontex και ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2023 η συνοριοφυλακή της χώρας μας ενισχύεται με άλλα 400 άτομα. Οι 250, από τους οποίους μάλιστα, αναλαμβάνουν υπηρεσία μέσα στο Φεβρουάριο.

Στην περιοχή υπηρετούν σήμερα 1800 συνοριοφύλακες και αποτελούν τους «σύγχρονους Ακρίτες της Ευρώπης», όπως τους χαρακτήρισε ο Υπουργός, καθώς τα σύνορα της Ελλάδας είναι ταυτόχρονα τα σύνορα της ΕΕ.

Για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε τους ευρωπαίους διπλωμάτες, ότι η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση για αναβάθμιση των μέτρων προστασίας στα σύνορα, μέσω της υλοποίησης του σχεδίου «Ακρίτας» που υλοποιεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα προχωρεί, σε πρώτη φάση, στην κατασκευή άλλων 35 χιλιομέτρων του Φράχτη στον Έβρο, ο οποίος επί του παρόντος εκτείνεται σε 37,5 χιλιόμετρα. Το έργο έχει προϋπολογισμό 100 εκατομμύρια ευρώ και καλύπτεται στο σύνολο του από τον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας.

Δημοφιλή