Μυστήριο με τη συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους στη Βαλτική

Μαχητικά του ΝΑΤΟ απογειώθηκαν για να το ακολουθήσουν κατά την περίεργη πτήση του.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Xinhua News Agency via Getty Images

Ιδιωτικό αεροσκάφος τύπου Cessna συνετρίβη στη Βαλτική, στα ανοιχτά των ακτών της Λετονίας, υπό μυστηριώδεις συνθήκες.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, μαχητικά του ΝΑΤΟ απογειώθηκαν για να το ακολουθήσουν σε μια περίεργη πτήση, που άρχισε στη νότια Ισπανία. Αξιωματούχοι έχουν πει ότι το αεροπλάνο, που θεωρείται ότι είχε τέσσερις επιβαίνοντες, προοριζόταννα προσγειωθεί στην Κολωνία της Γερμανίας, μα αντ’αυτού κατευθύνθηκε προς τη Βαλτική. Πιλότοι του ΝΑΤΟ και Σουηδοί αξιωματούχοι που παρακολουθούσαν το αεροπλάνο είπαν ότι φαινόταν σαν να μη βρίσκεται κανείς στο πιλοτήριο.

«Το αεροσκάφος πετούσε από την Ισπανία στην Κολωνία, μα κατά την πτήση άλλαξε η πορεία του» ανακοίνωσε η λετονική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας. «Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας δεν ήταν σε θέση να επικοινωνήσουν με το πλήρωμα» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι το Cessna 551 ήταν καταγεγραμμένο σε αυστριακό μητρώο, μα ο ιδιοκτήτης ήταν στην Ισπανία. Στο μεταξύ, η ιστοσελίδα data tracking FlightRadar24 είπε πως το αεροπλάνο απογειώθηκε από την ισπανική πόλη Τζερέζ ντε λα Φροντέρα στις 12:56 GMT. Στις 17:34 κατεγράφη να χάνει ταχύτητα και ύψος.

Η γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε ότι το αεροπλάνο είχε αναφέρει προβλήματα με την πίεση της καμπίνας μετά την απογείωση και χάθηκε η επαφή αφού απομακρύνθηκε από την Ιβηρική Χερσόνησο.

Μαχητικά από διαφορετικές χώρες το ακολούθησαν κατά την πτήση του, ενώ ομάδες διάσωσης από τη Λετονία, τη Σουηδία και τη Λιθουανία κατέφθασαν στην περιοχή της συντριβής λίγο μετά από αναφορές ότι είχε πέσει στη θάλασσα κοντά στη λετονική πόλη Βέντσπιλς. Το αεροπλάνο «συνετρίβη όταν έμεινε από καύσιμα» είπε αργότερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λαρς Άντονσον, επικεφαλής της σουηδικής επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, προσθέτοντας πως «δεν βρέθηκαν σοροί ανθρώπων».

Όπως είπε, οι διασώστες δεν είχαν κάποια εξήγηση, παρά μόνο εικασίες για το τι συνέβη, μα «οι επιβαίνοντες είχαν προφανώς καταστεί ανήμποροι».

Σύμφωνα με το Reuters, το αεροσκάφος έστριψε δύο φορές, στο Παρίσι και στην Κολωνία, πριν πετάξει πάνω από τη Βαλτική, περνώντας κοντά από το σουηδικό νησί Γκότλαντ. Μαχητικά από τη Γερμανία και τη Δανία που απεστάλησαν να το ελέγξουν δεν ήταν σε θέση να κάνουν επαφή μαζί του, ούτε είδαν κάποιον στο πιλοτήριο.

Κατονομάστηκε ο ιδιοκτήτης

Το αεροσκάφος ανήκε στον Γερμανό επιχειρηματία Καρλ-Πίτερ Γκρίσεμαν, ανακοίνωσε η εταιρεία του, Quick Air. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ήταν το ιδιωτικό τζετ του ιδιοκτήτη μας, Καρλ-Πίτερ Γκρίσεμαν» είπε εκπρόσωπος της Quick Air, εταιρείας air charter με έδρα στην Κολωνία. Δεν επιβεβαίωσε αναφορές πως ο ίδιος ήταν ο πιλότος και ότι τον συνόδευαν η σύζυγος, η κόρη και ο φίλος της κόρης του.

Με πληροφορίες από ΒΒC, Reuters

Δημοφιλή