«Κλειδώνουν» τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Δ.Ε.Θ.

Αισιοδοξία για πιο γενναίες παρεμβάσεις λόγω του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου.
Kyriakos Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis
Eurokinissi

Συνεχείς ήταν οι συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου το τελευταίο διάστημα προκειμένου να κοστολογηθούν όλα τα μέτρα που είχαν προταθεί και εξεταστεί και πλέον έφτασε η ώρα των αποφάσεων για όσα θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, στην ομιλία του στο Βελλίδειο, στις 10 Σεπτεμβρίου.

Σήμερα και αύριο θα υπάρξει η τελική ενημέρωση για την πορεία του προϋπολογισμού και των δημόσιων οικονομικών οπότε θα υπάρξει πλήρη γνώση στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο για τον δημοσιονομικό χώρο και τα περιθώρια που υπάρχουν για περαιτέρω στήριξη της κοινωνίας.

Μπορεί να υπάρχει σχετική αισιοδοξία από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, από τα υψηλότερα φορολογικά έσοδα και από την επιτυχημένη τουριστική περίοδο, όμως η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να έχει υπολογιστεί και η παραμικρή λεπτομέρεια προκειμένου να μην υπάρξει ο παραμικρός κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

«Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα είναι μετρημένα», είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου και αυτό επανέλαβε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε χθεσινή (4/9) τηλεοπτική συνέντευξη (ΣΚΑΪ), δίνοντας και τις κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής.

«Η ομιλία του πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ., όπως και όλες οι κινήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα και θα ολοκληρωθούν με καλά ζυγισμένα μέτρα, έχουν δύο κατευθύνσεις: Πρώτα από όλα, πολύ ουσιαστικές απαντήσεις σε αυτά που περιμένει ο κόσμος να ακούσει ενόψει μιας πολύ δύσκολης περιόδου. Και μέτρα πιο μόνιμου χαρακτήρα, γιατί μια Κυβέρνηση και μια πολιτική αυτό που πρέπει να κάνει είναι να διαμορφώνει και έναν ορίζοντα με σταθερές, για να ξέρει ο άλλος πώς θα κινηθεί», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου.

Καθοριστικός παράγοντας οι αποφάσεις της Ε.Ε. για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Το κυβερνητικό ενδιαφέρον εστιάζεται και στις εξελίξεις που αναμένονται από τις Βρυξέλλες, καθώς πλέον φαίνεται ότι έφτασε η ώρα για μία συνολική ευρωπαϊκή απάντηση στην απειλή που προκαλεί η ενεργειακή κρίση. Όπως έχουν τονίσει πολλές φορές και ο πρωθυπουργός καθώς και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, καμία εθνική οικονομία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τις συνέπειες των αυξήσεων στην ενέργεια.

«Τι τους έχει πει ο Μητσοτάκης; Ένα: Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου διεθνώς, εκεί που διαμορφώνεται η τιμή. Δύο: Κοινές πολιτικές προμήθειας, έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα. Και τρίτο και πιο σημαντικό: Πολιτική αποσύνδεσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου», τόνισε στην συνέντευξη του ο Γιάννης Οικονόμου ως πολιτικές που μπορούν να δώσουν λύσεις σε αυτό το κρίσιμο σημείο και κυρίως να ανακουφίσουν τους πολίτες της Ευρώπης που κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν τον δυσκολότερο χειμώνα από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ποια μέτρα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ.

Σε αναμονή λοιπόν των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα μέτρα που μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» και που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Δ.Ε.Θ. είναι:

  • Συνέχιση της επιδότησης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος

  • Μεγαλύτερο ποσό για το επίδομα θέρμανσης και πιθανότατα περισσότεροι δικαιούχοι

  • Fuel Pass Εδώ το ερώτημα είναι αν θα παραμείνουν τα ίδια κριτήρια

  • Νέα επιταγή ακρίβειας, πιθανότατα ύψους 200 ευρώ, που θα δοθεί σε οικονομικά ευάλωτους πολίτες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

  • Μείωση του τέλους επιτηδεύματος. Έχουν γίνει συζητήσεις και για κατάργηση του, όμως αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις

  • Αύξηση των συντάξεων

  • Πιθανότατα νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

  • Ειδικό στεγαστικό πρόγραμμα για νέους

Υπενθυμίζεται ότι πρόθεση του πρωθυπουργού είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο από 1/1/2023 .

Εφόσον υπάρξει το δημοσιονομικό περιθώριο είναι βέβαιο ότι θα προστεθούν και άλλα μέτρα για τη στήριξη των πολιτών –ειδικά των πιο αδύναμων- απέναντι κυρίως στην ενεργειακή κρίση αλλά και στο κύμα ανατιμήσεων.

Δημοφιλή