Η Μετεωρολογική Υπηρεσία του ΟΗΕ αναφέρει ότι το 2023 ήταν η ξηρότερη χρονιά των τελευταίων τριών και πλέον δεκαετιών για τα ποτάμια του κόσμου, καθώς το έτος-ρεκόρ ζέστης επιτάχυνε την αποξήρανση των υδάτινων ροών και συνέβαλε σε παρατεταμένη ξηρασία σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

Advertisement
Advertisement

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός αναφέρει επίσης ότι οι παγετώνες που τροφοδοτούν τα ποτάμια σε πολλές χώρες υπέστησαν τη μεγαλύτερη απώλεια υδάτινης μάζας τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, προειδοποιώντας ότι το λιώσιμο των πάγων μπορεί να απειλήσει μακροπρόθεσμα την ασφάλεια του νερού για εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη.

ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ.Ο ΠΗΝΕΙΑΚΟΣ ΛΑΔΩΝΑΣ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΑΝΟΜΒΡΙΑ ΣΕ ΞΕΡΟΠΟΤΑΜΟ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI Eurokinissi

 

«Το νερό είναι σαν… καναρίνι στο ανθρακωρυχείο της κλιματικής αλλαγής. Λαμβάνουμε σήματα κινδύνου με τη μορφή όλο και πιο ακραίων βροχοπτώσεων, πλημμυρών και ξηρασίας, που έχουν ως αποτέλεσμα ένα βαρύ φόρο αίματος σε ζωές, οικοσυστήματα και οικονομίες», δήλωσε η Γενική Γραμματέας του WMO, Σελέστε Σάουλο, δίνοντας στη δημοσιότητα την έκθεση (Δευτέρα 7 Οκτωβρίου).

Είπε, ακόμη, ότι η άνοδος της θερμοκρασίας έχει οδηγήσει εν μέρει τον υδρολογικό κύκλο να γίνει «πιο ασταθής και απρόβλεπτος» με τρόπους που μπορούν να παράγουν «είτε πολύ είτε πολύ λίγο νερό», τόσο μέσω ξηρασιών όσο και μέσω πλημμυρών.

ΗΛΕΙΑ.ΦΡΑΓΜΑ ΠΟΤΑΜΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI Eurokinissi

 

Η έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΟΗΕ) με τίτλο «Κατάσταση των παγκόσμιων υδάτινων πόρων 2023» καλύπτει τους ποταμούς, αλλά και τις λίμνες, τους ταμιευτήρες, τα υπόγεια ύδατα, την υγρασία του εδάφους, την αποθήκευση νερού στη γη, τη χιονοκάλυψη και τους παγετώνες, καθώς και την εξάτμιση του νερού από τη γη και τα φυτά.

Advertisement

Ο μετεωρολογικός οργανισμός, επικαλούμενος στοιχεία από το UN Water, αναφέρει ότι περίπου 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν ανεπαρκή πρόσβαση σε νερό για τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο – και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050.

ΗΛΕΙΑ.ΦΡΑΓΜΑ ΠΟΤΑΜΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI Eurokinissi

 

Ο WMO λέει ότι το 70% του συνολικού νερού που αντλεί ο άνθρωπος από τα υδρολογικά συστήματα πηγαίνει στη γεωργία.

Advertisement

Το 2023 ο κόσμος αντιμετώπισε το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ το φετινό καλοκαίρι ήταν επίσης το θερμότερο καλοκαίρι όλων των εποχών – εγείροντας προειδοποιητικά σημάδια για πιθανό νέο ρεκόρ το 2024.

«Στα δεδομένα (των τελευταίων) 33 ετών, δεν είχαμε ποτέ μια τόσο μεγάλη περιοχή σε όλο τον κόσμο που να βρίσκεται υπό τόσο ξηρές συνθήκες», δήλωσε ο Στέφαν Ούλενμπρουκ, διευθυντής υδρολογίας, υδάτων και κρυόσφαιρας στον WMO.

Κάτοικοι μεταφέρουν πόσιμο νερό από την Humaita στην κοινότητα Paraizinho, κατά μήκος του ξηρού ποταμού Madeira, παραπόταμου του Αμαζονίου, κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου, πολιτεία Amazonas, Βραζιλία, Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Edmar Barros) via Associated Press

 

Advertisement

Η έκθεση αναφέρει ότι οι νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, η Κεντρική Αμερική και οι χώρες της Νότιας Αμερικής Αργεντινή, Βραζιλία, Περού και Ουρουγουάη, αντιμετώπισαν εκτεταμένες συνθήκες ξηρασίας και «τα χαμηλότερα επίπεδα νερού που έχουν παρατηρηθεί ποτέ στον Αμαζόνιο και στη λίμνη Τιτικάκα», στα σύνορα μεταξύ Περού και Βολιβίας.

Φορτηγίδες έχουν κολλήσει στην ξηρή κοίτη του ποταμού δίπλα σε παραπόταμο του ποταμού Παραγουάη εν μέσω ξηρασίας στο Lambare της Παραγουάης, Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Jorge Saenz) via Associated Press

https://www.huffingtonpost.gr/entry/doenaves-e-chamele-stathme-toe-neroe-apokaleptei-vethismena-yermanika-polemika-ploia_gr_62ff6f2de4b0c8c57f5b2cac

 

Advertisement

Η λεκάνη του ποταμού Μισισιπή παρουσίασε επίσης χαμηλά επίπεδα νερού, σύμφωνα με την έκθεση. Ο WMO δήλωσε ότι ο μισός κόσμος αντιμετώπισε συνθήκες ξηρής ροής ποταμών πέρυσι.

Advertisement

Τα στοιχεία για το 2024 δεν έχουν ακόμη εισαχθεί, αλλά ο Ούλενμπρουκ δήλωσε ότι το εξαιρετικά ζεστό καλοκαίρι είναι «πολύ πιθανό» να μεταφραστεί σε χαμηλές ροές ποταμών φέτος και «σε πολλά μέρη του κόσμου, αναμένουμε περισσότερη λειψυδρία».

Μια βάρκα που βρίσκεται σε στεγνή όχθη του ποταμού Σάβα σε χαμηλή στάθμη νερού στο Βελιγράδι της Σερβίας, Τρίτη 20 Αυγούστου 2024. (AP Photo/Darko Vojinovic) via Associated Press

 

Οι συνθήκες χαμηλής στάθμης νερού είχαν αντίκτυπο στη ναυσιπλοΐα των ποταμών σε μέρη, όπως η Βραζιλία, καθώς και σε μια επισιτιστική κρίση στη Ζιμπάμπουε και σε άλλα μέρη της νότιας Αφρικής το 2024.

Advertisement

Ο WMO απηύθυνε έκκληση για βελτίωση της συλλογής και της ανταλλαγής δεδομένων (data), ώστε να ξεκαθαρίσει η πραγματική εικόνα των υδάτινων πόρων και να βοηθηθούν οι χώρες και οι κοινότητες, ώστε να αναλάβουν δράση.