Μητσοτάκης: Η αγορά του φυσικού αερίου δεν λειτουργεί σωστά, χρειάζεται τολμηρή δράση

Η παρέμβαση του Ελληνα πρωθυπουργού στο πάνελ «Ενέργεια, Κλίμα, Οικονομία», κατά τις εργασίες της Ευρωπαικής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.
|
Από αριστερά, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσες σε μια ομαδική φωτογραφία κατά τη διάρκεια συνάντησης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στο Κάστρο της Πράγας στην Πράγα της Τσεχίας, Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2022.
Από αριστερά, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσες σε μια ομαδική φωτογραφία κατά τη διάρκεια συνάντησης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στο Κάστρο της Πράγας στην Πράγα της Τσεχίας, Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2022.
via Associated Press

«Πρέπει να αναλάβουμε τολμηρή δράση. Η αγορά του φυσικού αερίου δεν λειτουργεί σωστά. Πρέπει να εξετάσουμε μια παρέμβαση σε επίπεδο χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου. Και χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει την πρότασή μας», ανέφερε κατά πληροφορίες μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβαση στο πάνελ «Ενέργεια, Κλίμα, Οικονομία», όπου ήταν συμπρόεδρος με τον πρόεδρο της Ελβετίας στις εργασίες της Ευρωπαικής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει λύση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και διεμήνυσε: «αυτή τη στιγμή χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη. Χρειάζεται κοινή απάντηση, όπως κάναμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν μπορεί κάθε χώρα να πορεύεται μόνη της» διεμήνυσε με νόημα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Συναντήσεις Κυρ. Μητσοτάκη με τους πρωθυπουργούς Αλβανίας, Πορτογαλίας, Αρμενίας και την πρόεδρο του Κοσσόβου

Διμερείς συναντήσεις είχε νωρίτερα στην Πράγα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαικής Πολιτικής Κοινότητας. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του Edi Rama, κατά την οποία οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και των περιφερειακών εξελίξεων και επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την πάγια στήριξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στα Δυτικά Βαλκάνια και η ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας και ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε το σταθερό ενδιαφέρον της Αθήνας για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατοχύρωση των περιουσιακών της δικαιωμάτων.

Αναφέρθηκε επίσης στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών και τόνισε ότι η υποβολή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως έχει συμφωνηθεί, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις καλής γειτονίας αξιοποιώντας την πλήρη δυναμική τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ακόμα σύντομη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovachevski και την Πρόεδρο του Κοσόβου Vjosa Osmani-Sadriu.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Antonio Costa με τον οποίο συζήτησε την ενεργειακή κρίση και τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πορτογάλο πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε ακόμη με τον Αρμένιο ομόλογό του κ. Nikol Pashinyan, στο περιθώριο της πρώτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στο πλαίσιο εμβάθυνσης δεσμών με την φιλικά προσκείμενη Αρμενία.

Κατά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα διμερών σχέσεων και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στον Καύκασο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσαν την άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της χώρας μας στην επέκταση της συνεργασίας της Αρμενίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Reuters: Προσχέδιο από Ελλάδα, Ιταλία και Πολωνία για πλαφόν στις τιμές του αερίου

Ομάδα χωρών της ΕΕ, περιλαμβανομένων της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Πολωνίας έχουν συντάξει πρόταση προς την ΕΕ για τη δημιουργία ενός «δυναμικού διαδρόμου τιμών» (εύρους τιμών) για το αέριο, σύμφωνα με το Reuters, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας και ο πληθωρισμός που είναι στα ύψη.

«Ο διάδρομος θα ίσχυε για όλες τις συναλλαγές χονδρικής, δεν θα περιοριζόταν στις εισαγωγές από συγκεκριμένες δικαιοδοσίες και δεν θα περιοριζόταν στη συγκεκριμένη χρήση του φυσικού αερίου» αναφέρεται στο προσχέδιο της πρότασης, που είδε το Reuters και όπου περιγράφεται ο προτεινόμενος «διάδρομος» τιμών- ένα εύρος που ορίζεται από την τιμή αγοράς και είναι χαμηλότερα από αυτήν.

Το έγγραφο προτείνει να τεθεί ο «διάδρομος» σε ένα επίπεδο που είναι αρκετά ψηλά για να μπορεί και πάλι να λειτουργεί η αγορά αερίου και επιτρέπει επαρκή ευελιξία για να μπορούν οι ευρωπαϊκές χώρες να προσελκύουν προμήθειες από ανταγωνιστικές σε επίπεδο τιμών διεθνείς αγορές αερίου. Αν είναι απαραίτητο, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πως είναι δυνατές συναλλαγές για αέριο σε τιμές εκτός του «διαδρόμου».

«Θα λειτουργούσε ως διακόπτης και αντικίνητρο στην κερδοσκοπία. Δεν σημαίνει συμπίεση τιμών σε τεχνητά χαμηλό επίπεδο» αναφέρεται στο έγγραφο, ενώ συμπληρώνεται πως θα έπρεπε επίσης να αντιστοιχεί σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια που έχουν τιμή που ορίζεται βάσει υπαρχουσών benchmarks στις τιμές του αερίου.

Ηγέτες χωρών της ΕΕ θα συζητήσουν εάν και πώς θα τεθεί πλαφόν στις τιμές του αερίου στην Πράγα. Η ΕΕ και γείτονές της, από τη Βρετανία ως την Τουρκία, συναντιούνται την Πέμπτη για να συζητήσουν ζητήματα ασφαλείας και ενέργειας που ακολουθούν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε μια σπάνια και συμβολική διευρυμένη σύνοδο 44 χωρών- χωρίς τη Ρωσία.

Στην Πράγα συνέρχεται η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, ένα format που αποτελεί «πνευματικό τέκνο» του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και φέρνει κοντά τα 27 μέλη της ΕΕ με άλλες 17 χώρες. Κάποιες θέλουν να ενταχθούν στην Ένωση, ενώ η Βρετανία είναι η μόνη που έχει βγει.

«Όλοι όσοι έχουν συγκεντρωθεί εδώ ξέρουν: Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια κατάφωρη παραβίαση της τάξης ειρήνης και ασφαλείας που είχαμε τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη» είπε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. «Δεν αποδεχόμαστε πως μέρος μιας γειτονικής χώρας προσαρτάται».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, είπε ότι η συνάντηση είναι «ένας τρόπος να ψάξουμε μια νέα τάξη χωρίς τη Ρωσία. Δε σημαίνει πως θέλουμε να αποκλείσουμε τη Ρωσία, μα αυτή η Ρωσία, η Ρωσία του Πούτιν, δεν έχει θέση».

Οι 27 χώρες της ΕΕ θα συναντηθούν μόνες τους την Παρασκευή, με εντάσεις να υπάρχουν γύρω από το πακέτο στήριξης ενέργειας των 200 δισ. ευρώ της Γερμανίας, για το οποίο άλλες χώρες λένε πως βλάπτει τον ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά. Στη συνάντηση οι χώρες της ΕΕ θα εξετάσουν τις διαφορές τους ως προς το πώς θα συγκρατήσουν τις τιμές του αερίου για να μειώσουν τα κόστη της ενέργειας, τα οποία βλάπτουν την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία Covid-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters