ΠΟΛΙΤΙΚΗ
26/02/2020 15:33 EET | Updated 26/02/2020 15:43 EET

Μητσοτάκης: Να πέσουν οι τόνοι για το προσφυγικό - Τσίπρας: Κυβέρνηση χωρίς στρατηγική

Πολιτική αντιπαράθεση με φόντο τις κλειστές δομές στα νησιά του Αιγαίου.

EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα μία φορά την πρόθεση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού και κυρίως την απόφαση της για δημιουργία νέων κλειστών δομών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό Μπόϊκο Μπορίσοφ, στο πλαίσιο του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας-Βουλγαρίας που έγινε στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε σε όσους αντιδρούν στην κατασκευή των κλειστών δομών.

«Θέλω να κάνω ακόμα μια έκκληση, να πέσουν οι τόνοι, να μετριαστεί αυτή η άγονη αντίδραση η οποία δεν οδηγεί ουσιαστικά πουθενά κι είναι προς όφελος τελικά των ίδιων των νησιών να κατασκευαστούν σύγχρονες φυλασσόμενες δομές για να κλείσουν οι προβληματικές δομές που υποδέχονται σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός ενώ εξήγησε και τους λόγους για τους οποίους η λειτουργία των νέων κλειστών δομών θα είναι προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι για να κλείσουν οι παλιές προβληματικές δομές, θα πρέπει να κατασκευαστούν οι νέες. «Αυτές οι νέες δομές βρίσκονται πολύ μακριά από αστικούς ιστούς, είναι απολύτως ελεγχόμενες και εκεί θα εξετάζονται ταχύτατα αιτήσεις ασύλου και από εκεί όσοι δεν το δικαιούνται θα επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων της χώρας και έστειλε το μήνυμα προς όσους σκοπεύουν να περάσουν στην Ελλάδα, ότι για όσους δεν δικαιούνται άσυλο, η πορεία τους θα σταματά στα νησιά και από εκεί θα παίρνουν το δρόμο της επιστροφής.

«Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο και παρά ταύτα επιλέγουν να έρθουν στην πατρίδα μας. Μην έρχεστε γιατί ο δρόμος στον οποίο σας οδηγούν οι διακινητές, τους οποίους και πληρώνετε αδρά, δεν οδηγεί στην ενδοχώρα της Ελλάδας και τελικά στην Ευρώπη», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Δεν μπορείς να ζητάς αλληλεγγύη από την ΕΕ και να μη δείχνεις στα νησιά μας 

 

Αλληλεγγύη και αποσυμφόρηση στα νησιά προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας για το προσφυγικό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητά την ανάκληση των ΜΑΤ, της ΠΝΠ και της απόφασης για κλειστά κέντρα κράτησης. «Δεν μπορείς να ζητάς αλληλεγγύη από την ΕΕ και να μην τη δείχνεις στα νησιά μας», υπογράμμισε με ανάρτησή του στο Facebook.

«Μετά από επτά μήνες παλινωδιών και αλλεπάλληλων αλλαγών συντονιστών για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η κυβέρνηση συνεχίζει να πορεύεται με χωρίς στρατηγική αλλά με περίσσιο αυταρχισμό.

Οι ιδεοληψίες και η διαχειριστική της ανικανότητα έχουν μετατρέψει τα νησιά του βόρειου Αιγαίου σε ″μόνιμο πάρκινγκ ψυχών″.

Ακριβώς δηλαδή αυτό που ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης κατήγγειλε προεκλογικά και υποσχόταν ότι αν εκλεγεί θα αποτρέψει.

Τότε, που η Μόρια, παρά τις εξαιρετικά μεγαλύτερες προσφυγικές ροές, είχε 5.000 και όχι 25.000 που έχει σήμερα», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Σήμερα όμως ο κος Μητσοτάκης έχει ξεχάσει τις προεκλογικές υποσχέσεις και αρνείται να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών με μετεγκατάσταση ευάλωτων πληθυσμών στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Αφήνει τα νησιά μας να βουλιάξουν, μόνο και μόνο για να μη συγκρουστεί με τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους της παράταξής του στην επικράτεια, που αρνούνται να αναλάβουν οποιαδήποτε ευθύνη.

Και αποφασίζει μάλιστα να καταφύγει στη χρήση βίας απέναντι στους νησιώτες μας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης εδώ και πέντε ολόκληρα χρόνια.

Τα κέντρα που επιχειρεί να επιβάλει με τη βία των ΜΑΤ, δίπλα στις ήδη υπάρχουσες και υπεράριθμες δομές στα νησιά, δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα.

Αντιθέτως θα επιδεινώσουν την δραματική κατάσταση, τόσο για τους νησιώτες όσο και για τους αιτούντες άσυλο.

Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη έστω και την ύστατη στιγμή να αλλάξει ρότα:

  • Να ανακαλέσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
  • Να αποσύρει άμεσα τα ΜΑΤ από τα νησιά.
  • Και να αναστείλει τις εργασίες για τη δημιουργία φυλακών.

Στο βαθμό που ο κος Μητσοτάκης εγκαταλείψει την αδιέξοδη επιλογή του αυταρχισμού και της βίας, ο ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση, είναι έτοιμος να βάλει πλάτη για τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Με διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, για την αποσυμφόρηση των νησιών μας.

Αν όμως επιμείνει στις αδιέξοδες και αυταρχικές επιλογές, δεν μπορούμε παρά να είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση, και δίπλα στους συμπολίτες μας στα νησιά που δικαίως αγωνιούν και αντιστέκονται. Διότι δε μπορείς να ζητάς αλληλεγγύη και στήριξη στις χώρες της ΕΕ και να συμπεριφέρεσαι χωρίς αλληλεγγύη και στήριξη στα νησιά της ελληνικής επικράτειας», προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.