Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης

Τι είπε ο πρωθυπουργός για ελληνοτουρκικά, οικονομία, ενεργειακά.
|
Kyriakos Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis
Dimitris Papamitsos

«Αν τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα από την Τουρκία στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ελληνική πλευρά καλύπτεται από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα.

«Υπάρχουν δύο δρόμοι για την Τουρκία. Αυτός της αποκλιμάκωσης και του διαλόγου και ο δρόμος της κλιμάκωσης που προφανώς θα οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων», ανέφερε ο πρωθυπουργός ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης η οποία πολλές φορές απευθύνεται σε εσωτερικό ακροατήριο».

Τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει η ακραία επιθετική ρητορική της Τουρκίας, σημείωσε ότι ο ίδιος θα εξακολουθεί να την καλεί σε έναν καλόπιστο διάλογο ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ότι «δεν είμαι εγώ αυτός που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας».

Η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ΕΕ και θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες

Μιλώντας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ακρίβειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι κατά την Σύνοδο του ΕΕ πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την έξαρση του πληθωρισμού.

Όπως εκτίμησε ο πρωθυπουργός, φαίνεται να έχει ωριμάσει η ιδέα και εντός του ΕΕ για την αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας και πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις στο συγκεκριμένο πεδίο και να ληφθούν αποφάσεις στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

«Η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ΕΕ και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πολίτες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα γίνει μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην αποκλιμάκωση που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και σημείωσε ότι περιμένει να δει αυτή την αποκλιμάκωση και στις αντλίες, ενώ έστειλε το μήνυμα εντατικοποίησης των ελέγχων από τον κρατικό μηχανισμό.

Για ενεργειακά: «Έχουμε υποχρέωση να ετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο»

Σε ερώτηση για το τι θα κάνει η Ελλάδα αν η Ρωσία υλοποιήσει την απειλή της και κλείσει την στρόφιγγα της τροφοδοσίας ενέργειας προς την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «έχουμε υποχρέωση να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο», σημειώνοντας παράλληλα ότι απαιτείται ευρωπαϊκός συντονισμός καθώς κάθε χώρα δεν μπορεί να κινείται από μόνη της.

«Θέλω να σας θυμίσω ότι το 70% της εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα μας κατευθύνεται προς την ηλεκτροπαραγωγή, έχουμε ήδη εκπονήσει -σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και υπό την εποπτεία του αρμόδιου Υπουργείου- σενάρια, έτσι ώστε να μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια και από άλλες πηγές, να αυξήσουμε δηλαδή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις μονάδες οι οποίες καταναλώνουν λιγνίτη, πριν φτάσουμε σε πιο -ας το πούμε- ακραία σενάρια περιορισμού της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η χώρα οφείλει να είναι έτοιμη και για το χειρότερο σενάριο, εκτιμώντας όμως παράλληλα ότι αυτό δεν θα συμβεί καθώς θα έχει και πολύ μεγάλο κόστος για τη Ρωσία.

Για τα αποτελέσματα της Συνόδου

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε ως πιο σημαντικό αποτέλεσμα την ομόφωνη απόφαση να δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία και με προοπτική στην Γεωργία και την Βοσνία», ανέφερε ο πρωθυπουργός ενώ σημείωσε ότι είναι σημαντικό το μήνυμα πως η θέση της Ουκρανία είναι στην Ευρώπη. Σχετικά με τις διαδικασίες ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας πως τα δυτικά Βαλκάνια έχουν θέση στην Ευρώπη, αλλά και οι χώρες αυτές πρέπει να προχωρήσουν γρηγορότερα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για πρόωρες εκλογές

Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι από αυτά που έχει ήδη πει. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της με μεταρρυθμιστική ένταση και διάθεση και αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την Παιδεία. «Κανείς δεν έχει κατεβάσει μολύβια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της, απερίσπαστη από τη φιλολογία που αναπτύσσεται.