Ουκρανία: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Λισιτσάνσκ, ενώ η Ρωσία λέει πως περικυκλώνει στρατεύματα

Αφού το Κίεβο ανακοίνωσε πως αποσύρει τις δυνάμεις του από το Σεβεροντονέτσκ.
Gleb Garanich via Reuters

Η Ουκρανία ανέφερε πως ρωσικές δυνάμεις είχαν «καταλάβει πλήρως» μια πόλη νότια της στρατηγικής σημασίας πόλης Λισιτσάνσκ στο Λουχάνσκ την Παρασκευή, με τη Μόσχα να ισχυρίζεται πως είχε περικυκλώσει περίπου 2.000 Ουκρανούς στρατιώτες στην περιοχή.

Η απώλεια του Χίρσκε και διαφόρων άλλων οικισμών γύρω αφήνει το Λισιτσάνσκ, την τελευταία μεγάλη πόλη που ελέγχεται από τους Ουκρανούς στο Λουχάνσκ, σε κίνδυνο να αποκλειστεί σε τρεις πλευρές από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Δυστυχώς από σήμερα...ολόκληρη η περιοχή του Χίρσκε είναι κατεχόμενη» είπε ο Ολέξι Μπαμπτσένκο, επικεφαλής του δήμου, στην τηλεόραση. «Υπάρχουν κάποιες άνευ σημασίας, τοπικές μάχες στα περίχωρα, μα ο εχθρός έχει μπει».

«Υπάρχει μια κόκκινη σημαία πάνω από το κτίριο της αυτοδιοίκησης» είπε εκπρόσωπός της στο Reuters.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είπε την Παρασκευή ότι είχε περικυκλώσει μέχρι και 2.000 Ουκρανούς στρατιώτες, περιλαμβανομένων 80 ξένων μαχητών, στο Χίρσκε. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα την αναφορά αυτή.

Στην ημερήσια ενημέρωση της Παρασκευής, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είπε ότι οι δυνάμεις του είχαν «απομονώσει πλήρως» μια ομάδα ουκρανικών μονάδων κοντά στο Χίρσκε και το Ζολότε. Όπως είπε, είχαν περικυκλωθεί τέσσερα ουκρανικά τάγματα, μια μονάδα πυροβολικού και «ένα απόσπασμα ξένων μισθοφόρων».

Το μισό Ζολότε είναι υπό ρωσικό έλεγχο, ανέφερε, προσθέτοντας πως εξαπολύει «αδιάκοπες επιθέσεις» γύρω από τις περικυκλωμένες ουκρανικές δυνάμεις στο Χίρσκε.

Η Ουκρανία είπε την Παρασκευή ότι τα στρατεύματά της αποχωρούσαν από τη «δίδυμη» πόλη του Λισιτσάνσκ, το Σεβεροντονέτσκ, που επί εβδομάδες δεχόταν σφοδρούς βομβαρδισμούς και σημειώνονταν οδομαχίες, σε μια εξέλιξη που θα ήταν σημαντικό πρόβλημα στον αγώνα της ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις εισβολής.

«Οι δυνάμεις μας έπρεπε να αποσυρθούν και να πραγματοποιήσουν τακτική υποχώρηση επειδή πρακτικά δεν είχε μείνει τίποτα να υπερασπιστούν. Δεν είχε μείνει πόλη εκεί και, δεύτερον, δεν μπορούσαμε να επιτρέψουμε να περικυκλωθούν» είπε ο Ολεξάντερ Μουσιγένκο, στρατιωτικός αναλυτής που εδρεύει στο Κίεβο.

Με πληροφορίες από Reuters