Μαίρυλιν βος Σαβάντ: Η ιστορίας της γυναίκας με το υψηλότερο IQ στον κόσμο

Έχει σπάσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες καταγράφοντας IQ 228.
Paul Harris via Getty Images

Ο Δείκτης Νοημοσύνης (Intelligence Quotient, IQ) είναι ο δείκτης ο οποίος μετρά προσεγγιστικά την ευφυΐα ενός ατόμου σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Τα μοντέρνα τεστ IQ δίνουν αποτελέσματα για διάφορα νοητικά πεδία (όπως μαθηματική ικανότητα, οπτική ικανότητα, γλωσσική ικανότητα κ.τ.λ.), με το συνολικό αποτέλεσμα να υπολογίζεται από τις υποκατηγορίες. Ο μέσος όρος των αποτελεσμάτων είναι 100.

Μια βαθμολογία πάνω από 130 δείχνει ότι έχετε εξαιρετική νοημοσύνη και οτιδήποτε μεγαλύτερο από 160 σας κάνει ιδιοφυΐα.

Υπάρχει ωστόσο ένα άτομο, η Μέριλιν βος Σάβαντ, που έχει σπάσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες καταγράφοντας IQ 228.

Η Μέριλιν βος Σάβαντ είναι κόρη ενός Ιταλού και μιας Γερμανίδας μετανάστη, που γεννήθηκε στο Σεντ Λούις του Μιζούρι το 1946. Οι προηγμένες γνωστικές της ικανότητες ήταν εμφανείς από νεαρή ηλικία και σύμφωνα με ένα τεστ IQ, ήταν πανέξυπνη στην ηλικία των δέκα ετών.

Αποφάσισε να επιδείξει την εντυπωσιακή της εξυπνάδα στην επιτροπή των ρεκόρ Γκίνες τη δεκαετία του 1980.

picture alliance via Getty Images

Χρησιμοποιώντας δύο τεστ - το τεστ Stanford-Binet και το Mega Test - έδειξε μια βαθμολογία IQ που την τοποθετούσε πάνω από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν και τον Στίβεν Χόκινγκ. Από το 1986 έως το 1989, το Γκίνες την κατέταξε ως το άτομο με το υψηλότερο IQ στη Γη.

Το αν η Μέριλιν βος Σάβαν εξακολουθεί να κατέχει αυτόν τον τίτλο είναι δύσκολο να αποδειχθεί καθώς το Γκίνες διέκοψε την κατηγορία το 1990, δηλώνοντας ότι τα τεστ IQ ήταν πολύ αναξιόπιστα για να δικαιολογήσουν έναν μόνο κάτοχο του ρεκόρ.

Αντί να σπουδάζει κβαντική φυσική η Μέριλιν βος Σάβαν εργάζεται ως αρθρογράφος στο περιοδικό Parade από το 1986.

Πηγή: Mentalfloss