Μεξικό: Μάρτυρας κατέθεσε πως ο «Ελ Τσάπο» δωροδόκησε τον πρώην πρόεδρο Πένα Νιέτο με 100 εκατ. δολάρια

Μεξικό: Μάρτυρας κατέθεσε πως ο «Ελ Τσάπο» δωροδόκησε τον πρώην πρόεδρο Πένα Νιέτο με 100 εκατ. δολάρια
ASSOCIATED PRESS

Ο πρώην πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, αποδέχτηκε δωροδοκία ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τον «βαρόνο» των ναρκωτικών Γιοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουζμάν, κατέθεσε μάρτυρας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ο Άλεξ Σιφουέντες, ο οποίος λέει ότι ήταν επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του Γκουζμάν, δήλωσε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης πως είχε ενημερώσει τις αρχές για τη δωροδοκία το 2016.

Ο Γκουζμάν κατηγορείται πως ήταν πίσω από το καρτέλ ναρκωτικών Σιναλόα, για το οποίο οι εισαγγελείς υποστηρίζουν πως ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής ναρκωτικών στις ΗΠΑ.

Ο Πένα Νιέτο ήταν πρόεδρος του Μεξικού από το 2012 ως το 2018.

Ο Γκουζμάν, 61 ετών, δικάζεται στο Μπρούκλιν από τον Νοέμβριο, αφού εκδόθηκε από το Μεξικό για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες σε βάρος του για διακίνηση κοκαΐνης, ηρωίνης, και άλλων ναρκωτικών, ως επικεφαλής αυτού που οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν ως το μεγαλύτερο καρτέλ ναρκωτικών στον κόσμο.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονταν στην αίθουσα του δικαστηρίου, ειπώθηκε πως ο Πένα Νιέτο είχε ζητήσει αρχικά 250 εκατ., πριν καταλήξουν στα 100 εκατ.

Ο Σιφουέντες ισχυρίστηκε πως η παράδοση έγινε στην Πόλη του Μεξικού τον Οκτώβριο του 2012 από έναν φίλο του «Ελ Τσάπο».

Ο Σιφουέντες, Κολοβιανός έμπορος ναρκωτικών που έχει αυτοχαρακτηριστεί ως «δεξί χέρι» του «Ελ Τσάπο», λειτουργούσε ως γραμματέας του και πέρασε δύο χρόνια αποφεύγοντας τις αρχές μαζί του, καταφεύγοντας στα βουνά του Μεξικού, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Δημοφιλή