Μεξικό: Σπάνιο ηλιακό φαινόμενο εξαφάνισε τις σκιές των ανθρώπων

Τι είναι το ηλιακό ζενίθ, που παρατηρείται και κάθε πότε συμβαίνει.
Facebook/Noticieros Cadena RASA

Μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο γεγονός βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι της χερσονήσου Γιουκατάν στο Μεξικό, οι οποίοι είδαν τις σκιές τους κάτω από τα πόδια τους να εξαφανίζονται.

Γνωστό και ως ηλιακό ζενίθ, το σπάνιο αυτό φαινόμενο συμβαίνει όταν ο Ηλιος φτάνει στο υψηλότερο σημείο του πάνω από τη Γη, με αποτέλεσμα την σχεδόν ολική εξαφάνιση των πλευρικών σκιών. Αυτό ακριβώς συνέβη στην συγκεκριμένη περιοχή στο διάστημα μεταξύ 23 και 25 Μαΐου ενώ κάτι αντίστοιχο καταγράφηκε νωρίτερα τον Μάιο στην πόλη του Μεξικό.

Τα επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας επίσης αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του συμβάντος, αλλά όχι αρκετά για να προκαλέσουν ζημιά, εκτός από τα συνηθισμένα εγκαύματα που παθαίνουν όσοι εκτίθενται στον καυτό ήλιο της Γιουκατάν χωρίς αντηλιακό.

«Αυτές τις μέρες, ο ήλιος θα είναι ακριβώς πάνω από τα κεφάλια μας, πράγμα που σημαίνει ότι για λίγη ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να δουν τις σκιές τους» εξήγησε ο αστρονόμος Εντι Σαλαζάρ Γκαμπόα.

Το φαινόμενο συμβαίνει δύο φορές το χρόνο, όταν ο ήλιος είναι από πάνω μας την άνοιξη και μετά την επιστροφή του κατά το θερινό ηλιοστάσιο, σε περιοχές μεταξύ του Τροπικού του Καρκίνου και του Τροπικού του Αιγόκερω. Το επόμενο τέτοιο γεγονός θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.

Στον τοπικό πολιτισμό των Μάγια, το φαινόμενο υποδείκνυε πότε πρέπει να καλλιεργούνται φυτά.

Πηγή: RT

Δημοφιλή