Μεγάλο βήμα για την Επιστήμη: Θεραπεία - ορόσημο εμποδίζει την μετάδοση του HIV

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 1.000 ομόφυλα ζευγάρια.
Rost-9D via Getty Images

Ο τερματισμός της επιδημίας του AIDS ίσως είναι αρκετά κοντά, σύμφωνα με νέα μελέτη, καθώς διαπιστώθηκε, πως οι άνδρες των οποίων η λοίμωξη από τον ιό HIV καταστέλλεται πλήρως από αντιρετροϊκά φάρμακα, δεν είχαν καμία πιθανότητα να μολύνουν τον σύντροφό τους.

Στη μελέτη υπογραμμίζεται πως όσοι έχουν εκτεθεί στον ιό HIV και υποβληθούν σε πλήρη θεραπεία, δεν πρόκειται να παρουσιάσουν περαιτέρω λοιμώξεις. Μεταξύ σχεδόν 1.000 ομόφυλων ζευγαριών πανευρωπαικώς όπου ένας σύντροφος με HIV έλαβε θεραπεία για την καταστολή του ιού, δεν υπήρξαν περιπτώσεις μετάδοσης της λοίμωξης στον σύντροφο τους κατά τη διάρκεια του σεξ χωρίς προφυλακτικό.

Μόνο 15 άντρες μολύνθηκαν από τον ιό HIV κατά τη διάρκεια της οκταετούς μελέτης,αλλά αποδείχτηκε ότι ο λόγος ήταν η σεξουαλική επαφή με κάποιον άλλο άτομο εκτός από τον σύντροφό τους, το οποίο δεν ήταν σε θεραπεία.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η θεραπεία προστατεύει και τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, όπου ένας σύντροφος έχει HIV.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Άλισον Ρότζερς του University College του Λονδίνου, συγγραφέα της μέλέτης που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet, ανέφερε πως «τα ευρήματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του HIV με κατασταλτική ART [αντιρετροϊκή θεραπεία] αγγίζουν το μηδέν».

Αυτό που επισημαίνει η έκθεση είναι η ανάγκη για την έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας, καθώς είναι βασική προϋπόθεση για την μη εξάπλωση του ιού και την επιτυχή αντιμετώπιση του. «Αυτό το ισχυρό μήνυμα μπορεί να βοηθήσει στην παύση της πανδημίας του HIV με την πρόληψη της μετάδοσης του HIV και την αντιμετώπιση του στιγματισμού και των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι με HIV» είπε η Καθηγήτρια.

«Οι αυξημένες προσπάθειες πρέπει πλέον να επικεντρωθούν στην ευρύτερη διάδοση αυτού του ισχυρού μηνύματος και στην εξασφάλιση ότι όλοι οι θετικοί στον ιό HIV θα έχουν πρόσβαση σε δοκιμές, αποτελεσματική θεραπεία, υποστήριξη και διασύνδεση στη φροντίδα για τη διατήρηση ενός μη ανιχνεύσιμου ιικού φορτίου».

Manuel ROMARIS via Getty Images

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει ο Guardian, το 2017, υπήρχαν σχεδόν 40 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως που ζούσαν με τον ιό HIV, εκ των οποίων 21,7 εκατομμύρια είχαν αντιρετροϊκή θεραπεία.

Τα τελευταία ευρήματα ενισχύουν τη σημασία του ρόλου όσων κάνουν συχνά εξετάσεις για HIV, οι οποίοι θα μπορούσαν τελικά να σταματήσουν τη μετάδοση του ιού εντελώς στο μέλλον. Οι νέες διαγνώσεις μειώνονται από την αιχμή τους το 2005, ενώ τα στοιχεία από το 2017 δείχνουν πτώση κατά 17% το 2016 και μείωση κατά 28% σε σύγκριση με το 2015.

«Αν δεν μειώσουμε την καθυστερημένη διάγνωση, θα υπάρχουν πάντα όσοι δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους για τον ιό HIV και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία», δηλώνουν οι επιστήμονες.

Photographer via Getty Images

Τι είναι η αντιρετροϊκή θεραπεία;

Είναι ένας συνδυασμός φαρμάκων, που οι ασθενείς οφείλουν να παίρνουν καθημερινά, για να σταματήσουν τον πολλαπλασιασμό του ιού στον οργανισμό τους.

Δεν μπορεί να θεραπεύσει τον ιό HIV, ωστόσο μπορεί να μειώσει την ποσότητά του σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα στο αίμα.

Τα περισσότερα άτομα με HIV λαμβάνουν ένα χάπι ημερησίως την ημέρα, άλλα μπορούν να πάρουν έως και τέσσερα χάπια ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού τους.

Πηγή: BBC