Εφαρμογή μεταφορών στο Κίεβο σώζει ζωές στον πόλεμο

Η επίσημη εφαρμογή της πόλης που χρησιμοποιούνταν για την αγορά εισιτηρίων, τώρα προειδοποιεί για αεροπορικές επιδρομές.
Παιδιά σε καταφύγιο του Κιέβου, φωτογραφία από τις 24 Φεβρουαρίου.
Παιδιά σε καταφύγιο του Κιέβου, φωτογραφία από τις 24 Φεβρουαρίου.
Anadolu Agency via Getty Images

Πριν από τον πόλεμο, ήταν η επίσημη εφαρμογή της πόλης για την αγορά εισιτηρίων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και την πληρωμή των λογαριασμών στάθμευσης ή κοινής ωφελείας στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Τώρα το «Kyiv Digital» έχει μετατραπεί σε ένα σωτήριο εργαλείο που προειδοποιεί για αεροπορικές επιδρομές και κατευθύνει τους ανθρώπους στο πλησιέστερο καταφύγιο ή σε γκαράζ για προμήθειες βενζίνης.

Με τη βοήθεια του επικεφαλής ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, του αντιδημάρχου του Κιέβου, Πέτρο Ολένυχ, η εφαρμογή άλλαξε μέσα σε μόλις 24 ώρες από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Η εφαρμογή εκδίδει προειδοποιήσεις, κοινοποιεί χάρτες με καταφύγια βομβών, δημοσιεύει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο υποστήριξης του στρατού και παρέχει συνδέσμους με επίσημες πηγές πληροφοριών. Η εφαρμογή έχει πλέον 1,5 εκατομμύρια χρήστες και είναι μία από τις κορυφαίες δωρεάν εφαρμογές στο ουκρανικό store.

Σε καιρό ειρήνης, η εφαρμογή χρησιμοποιούνταν από περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους την ημέρα. Τώρα οι σταθμοί λειτουργούν ως καταφύγια έκτακτης ανάγκης για τους περίπου 15.000 κατοίκους του Κιέβου, οι οποίοι κοιμούνται σε πλατφόρμες και σε διαδρόμους μόλις αρχίσει η απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη στις 7 μ.μ.

Το μετρό κάνει δρομολόγια κάθε 90 λεπτά, ενώ κάποιες πλατφόρμες έχουν σταθμευμένα μετρό για να κοιμούνται οι άνθρωποι.

Ως μέρος της υποστήριξης στον ψηφιακό πόλεμο, η κυβέρνηση ενίσχυσε επίσης την πρόσβαση στο Wi-Fi σε όλη την πόλη, σε περισσότερα από 200 καταφύγια βομβών για να μπορούν οι κάτοικοι να έχουν πρόσβαση σε συνδέσμους πληροφοριών έκτακτης ανάγκης και να διατηρούν επαφή με τους συγγενείς τους.

Ακόμα, η Google έχει αναπτύξει συστήματα ταχείας ειδοποίησης αεροπορικών επιδρομών για τηλέφωνα Android στην Ουκρανία κατόπιν αιτήματος της ουκρανικής κυβέρνησης. «Αυτή η εφαρμογή είναι συμπληρωματική στα υπάρχοντα συστήματα συναγερμού αεροπορικών επιδρομών της χώρας και βασίζεται σε ειδοποιήσεις που έχουν ήδη παραδοθεί από την ουκρανική κυβέρνηση», αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.

Για πολλούς πολίτες, η εφαρμογή έχει γίνει απαραίτητη, κυρίως επειδή περιλαμβάνει έναν χάρτη των πρατηρίων υγρών καυσίμων που λειτουργούν. Με τις δημόσιες συγκοινωνίες να είναι πολύ περιορισμένες και τα περισσότερα πρατήρια βενζίνης κλειστά, οι οδηγοί χωρίς την εφαρμογή μπορούν να αντιμετωπίσουν μεγάλες ουρές για καύσιμα.

Πηγή: The Guardian