Αισιοδοξία Κιέβου για τις διαπραγματεύσεις αλλά η Μόσχα συντηρεί την ένταση

Συνεχίζονται την Τετάρτη οι συνομιλίες, εν μέσω ασταμάτητου σφυροκοπήματος της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Alexander Ermochenko via Reuters

Την Τετάρτη θα συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Ουκρανίας - Ρωσίας οι οποίες ήταν πολύωρες και ιδιαίτερα δύσκολες.

Το Κίεβο εκτιμά ότι η Ρωσία έχει αμβλύνει τη στάση της στις διαπραγματεύσεις για ειρηνευτική λύση και οι εκπρόσωποί του αισθάνονται «μετρίως αισιόδοξοι». Ο Πούτιν, πάντως, φρόντισε να «βομβαρδίσει» ακόμη και αυτή την αισιοδοξία για τερματισμό της κρίσης, με τον ισχυρισμό ότι η Ουκρανία «δεν δείχνει σοβαρή δέσμευση» στην εξεύρεση λύσεων.

Tην ίδια ώρα, η Βορειοατλαντική Συμμαχία αλλά και η Ε.Ε. ανακοίνωσαν ότι θα συνεδριάσουν εκτάκτως στις 24 Μαρτίου, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν να δίνει το «παρών».

Στο μεταξύ, η 20η ημέρα του πολέμου άρχισε με φονικά ρωσικά πλήγματα σε πολυώροφες πολυκατοικίες στο Κίεβο και συνεχίστηκε με ομηρία αμάχων σε νοσοκομείο της Μαριούπολης αλλά και μέλη του τηλεοπτικού δικτύου Fox News να υποκύπτουν στα τραύματά τους από πυρά που δέχθηκαν λίγο έξω από την εμπόλεμη ουκρανική πρωτεύουσα. Μόνη θετική εξέλιξη, η απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη και τη Σούμι.

Ολες οι εξελίξεις

00.00 Ανακεφαλαίωση των σημαντικότερων εξελίξεων της 20ης ημέρας του πολέμου στην Ουκρανία

 • Τουλάχιστον 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ρωσικούς βομβαρδισμούς πολυκατοικιών στο Κίεβο. Ο κλοιός στενεύει μέρα με την μέρα γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, στην οποία έχει τεθεί σε ισχύ 35ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας. Οσο περνάει ο καιρός και ο Πούτιν δεν πετυχαίνει τον στόχο του, τόσο μεγαλώνουν οι φόβοι για κλιμάκωση των ρωσικών πληγμάτων στην πόλη.

 • Στα 97 έχει ανέβει ο αριθμός των παιδιών που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

 • Οι ουκρανικές αρχές κατηγορούν τα ρωσικά στρατεύματα ότι κρατούν 400 αιχμάλωτους - γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και απλούς πολίτες - σε νοσοκομείο της Μαριούπολης.

 • Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ένα σύνολο που αναμένεται να ανέλθει σε τουλάχιστον 4 εκατομμύρια. Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν εντός της Ουκρανίας υπολογίζεται σε 1,85 εκατομμύρια - αριθμός που θα μπορούσε να φτάσει σχεδόν τα 7 εκατομμύρια τους επόμενους μήνες.

 • Περίπου 29.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από πολλές πόλεις της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας ανθρωπιστικούς διαδρόμους, με τους περισσότερους να εγκαταλείπουν τη Μαριούπολη.

 • Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της συμμαχίας στις 24 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες. Το «παρών» θα δώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα συμμετέχει και στην αντίστοιχη Σύνοδο των 27 ηγετών της Ε.Ε.

 • Το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε να επιβάλει ένα τέταρτο πακέτο οικονομικών και ατομικών κυρώσεων σχετικά με τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

 • Επιπλέον 370 άτομα και οντότητες στη Ρωσία πλήττονται από τις βρετανικές κυρώσεις, που περιλαμβάνουν «παγώματα» περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύσεις ταξιδιών.

 • Μια δημοσιογράφος και ένας κάμεραμαν υπέκυψαν στα τραύματα τους από ρωσικά πυρά που είχαν δεχθεί λίγο έξω από το Κίεβο. Τρεις ακόμη δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί και 35 έχουν τραυματισθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

 • Με ασφάλεια ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού του Γενικού Προξένου στην Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, καθώς και του επιτόπιου προσωπικού της Αποστολής του ΟΑΣΕ, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους.

 • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε το νομοσχέδιο χρηματοδότησης που προβλέπει παροχή βοήθειας-ρεκόρ ύψους 13,6 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, εν μέσω της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας.

 • Η Ρωσία διέκοψε και τυπικά την συμμετοχή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης που εδρεύει στο Στρασβούργο, θεσμικός ρόλος του οποίου είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία ενδέχεται να μην χρειάζεται πλέον να τηρεί την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - η οποία, μεταξύ άλλων, ανάγκασε τη χώρα να εισαγάγει μορατόριουμ κατά της θανατικής ποινής.

23.44 Η Ελλάδα έχει υποδεχθεί 10.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία

Η Ελλάδα έχει ανοίξει την αγκαλιά της στους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Μέχρι τώρα έχουν φτάσει στη χώρα μας περίπου 10.000, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά.

Ο συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων από την Ουκρανία εισέρχεται στην Ελλάδα από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

23.22 Εικόνα από τη συνάντηση Ζελένσκι με τους τρεις Ευρωπαίους πρωθυπουργούς στο Κίεβο

22.51 29.000 άμαχοι διέφυγαν μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων

Περίπου 29.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από πολλές πόλεις της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας ανθρωπιστικούς διαδρόμους σήμερα, με τους περισσότερους να εγκαταλείπουν τη Μαριούπολη μεταδίδει το Reuters.

Ο ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχο, Κιρίλο Τιμοσένκο, δήλωσε ότι περίπου 20.000 άνθρωποι έφυγαν από τη Μαριούπολη με ιδιωτικά αυτοκίνητα. Η Ουκρανία κατηγόρησε νωρίτερα τη Ρωσία ότι εμπόδισε μια αυτοκινητοπομπή που προσπαθούσε να μεταφέρει προμήθειες στην πόλη.

22.41 Η Ρωσία μαλακώνει τη στάση για πιθανή διευθέτηση, λέει η Ουκρανία. Ο Πούτιν έχει άλλη άποψη.

Η Ρωσία έχει αμβλύνει τη στάση της στις συνομιλίες για μια πιθανή διευθέτηση με την Ουκρανία, δήλωσε ανώτερος βοηθός του προέδρου της Ουκρανίας.

Ο Ιχόρ Ζοκόφκα, αναπληρωτής αρχηγός του προσωπικού του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών εκπροσώπων έχουν γίνει «πιο εποικοδομητικές». Είπε ότι η Μόσχα άλλαξε τόνο και σταμάτησε να απαιτεί την παράδοση της Ουκρανίας - κάτι στο οποίο η Ρωσία είχε επιμείνει κατά τη διάρκεια των προηγούμενων συνομιλιών.

Ο Ζοκόφκα είπε ότι οι εκπρόσωποι της Ουκρανίας αισθάνονται «μετρίως αισιόδοξοι» μετά τις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι θα είναι απαραίτητο να συναντηθούν ο Ζελένσκι και ο Πούτιν προκειμένου να σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Ο Πούτιν, πάντως, φρόντισε να «βομβαρδίσει» ακόμη και αυτή την αισιοδοξία για αίσιο τέλος στην κρίση, με τον ισχυρισμό ότι η Ουκρανία «δεν δείχνει σοβαρή δέσμευση» στην εξεύρεση λύσεων.

Το Κρεμλίνο εξέδωσε δήλωση σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες, κατηγορώντας το Κίεβο ότι δεν βοηθά στην εξεύρεση «αμοιβαία αποδεκτών λύσεων».

22.03 Ολοκληρώθηκαν για σήμερα οι διαπραγματεύσεις, αύριο η συνέχεια

Πριν από λίγο ο Ουκρανός διαπραγματευτής, Μιχάιλο Ποντόλιακ, γνωστοποίησε ότι οι πολύωρες διαπραγματεύσεις των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας ολοκληρώθηκαν για σήμερα και θα συνεχιστούν αύριο, Τετάρτη.

«Μια πολύ διαπραγματευτική διαδικασία. Υπάρχουν θεμελιώδεις διαφωνίες. Αλλά σίγουρα υπάρχει χώρος για συμβιβασμό» έγραψε στο twitter ο Ποντόλιακ.

21.52 Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο

Από τις 20.00 (ώρα Ελλάδας) έχει τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας, για 35 ώρες, στο Κίεβο, την οποία διέταξε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην ουκρανική πρωτεύουσα.

21.19 Βοήθεια ρεκόρ ύψους 13,6 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε το νομοσχέδιο χρηματοδότησης που προβλέπει παροχή βοήθειας-ρεκόρ ύψους 13,6 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, εν μέσω της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας.

20.57 Αντιπολεμικές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας

20.51 Εκτός Συμβουλίου της Ευρώπης η Ρωσία, ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Ρωσία διέκοψε και τυπικά την συμμετοχή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης που εδρεύει στο Στρασβούργο, θεσμικός ρόλος του οποίου είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προλαβαίνοντας την πιθανή αποπομπή της σε σχέση με την επίθεση κατά της γειτονικής Ουκρανίας.

Ο Πιοτρ Τολστόϊ, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, έλαβε μια επιστολή από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προς τη γενική γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης με την οποία ανακοινώνει την απόφαση της Μόσχας.

Αν και το μέτρο δεν θα τεθεί σε ισχύ για κάποιο χρονικό διάστημα, θα σημαίνει ότι η Ρωσία ενδέχεται να μην χρειάζεται πλέον να τηρεί την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - η οποία, μεταξύ άλλων, ώθησε τη χώρα να εισαγάγει μορατόριουμ στη θανατική ποινή.

20.29 Στο Κίεβο οι οι πρωθυπουργοί Τσεχίας, Πολωνίας και Σλοβενίας

Οι τρεις ηγέτες ταξίδεψαν στην ουκρανική πρωτεύουσα με τρένο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία. Αναμένεται να συναντηθούν εντός της ημέρας με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι δημοσίευσε σχετικές φωτογραφίες, τονίζοντας ότι «γράφεται ιστορία».

20.26 Πάνω από 3 εκατ. οι Ουκρανοί πρόσφυγες

Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, αναφέρει ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), 3.000.381 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τις 24 Φεβρουαρίου, ένα σύνολο που αναμένεται να ανέλθει σε τουλάχιστον 4 εκατομμύρια.

Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν εντός της Ουκρανίας υπολογίζεται σε 1,85 εκατομμύρια, δήλωσε ο ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα – αριθμός που θα μπορούσε να φτάσει σχεδόν τα 7 εκατομμύρια τους επόμενους μήνες.

20.17 Τουλάχιστον 600 κατεστραμμένα κτίρια στο Χάρκοβο από τους βομβαρδισμούς

Περισσότερα από 600 κτίρια έχουν καταστραφεί στο Χάρκοβο, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας, αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, ανέφερε ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ.

«Σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νοσοκομεία, κλινικές καταστράφηκαν. Ο ρωσικός στρατός μας βομβαρδίζει διαρκώς από ξηράς και αέρος», είπε ο δήμαρχος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση.

Ο Τερέχοφ σημείωσε πάντως ό,τι όποιος θέλει να φύγει από την πόλη έχει ακόμη τη δυνατότητα να το κάνει, είτε οδικώς είτε με τρένο.

20.00 Ο Ερντογάν στέλνει τον Τσαβούσογλου σε Ρωσία και Ουκρανία

Ο τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι στέλνει τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε Μόσχα και Κίεβο, την Τετάρτη και την Πέμπτη αντίστοιχα, στο πλαίσιο της μεσολαβητικής προσπάθειας της Τουρκίας για την επίτευξη εκεχειρίας στην Ουκρανία.

Ο Ερντογάν έκανε την ανακοίνωση μετά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες.

19.27 Πληθαίνουν τα θύματα της δημοσιογραφίας στον πόλεμο

Μετά την θλιβερή είδηση του νεκρού κάμεραμαν του δικτύου Fox News από ρωσικά πυρά κοντά στο Κίεβο, στον κατάλογο των θυμάτων από την ίδια επίθεση ήρθε να προστεθεί μια Ουκρανή δημοσιογράφος, η Αλεξάντρα Κουβσίνοβα, η οποία έχασε τη ζωή της σε ηλικία 24 ετών.

Στο ίδιο συμβάν ο Βρετανός δημοσιογράφος, Μπέντζαμιν Χολ, επέζησε αλλά έχασε μέρος του ποδιού του.

19.18 Eκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 24 Μαρτίου

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Γενς Στόλτενμπεργκ. ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter ότι συγκάλεσε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της συμμαχίας στις 24 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες.

Στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσαν ο Λευκός Οίκος και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Σε αυτούς τους καιρούς δοκιμασιών, η υπερατλαντική μας δράση είναι πιο σημαντική από ποτέ. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής με τους ηγέτες της ΕΕ την Πέμπτη 24 Μαρτίου για να συζητήσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία και τον λαό της, την ενίσχυση της διατλαντικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ.

Η διατλαντική ενότητα και ο συντονισμός παραμένουν ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της πίεσης στο Κρεμλίνο για να σταματήσει αυτόν τον αδικαιολόγητο πόλεμο τονίζει εξάλλου η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο Twitter.

«Χαίρομαι που θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες στις 24 Μαρτίου, μετά τον πολύ στενό συντονισμό μας για την Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες.

Η διατλαντική ενότητα και ο συντονισμός παραμένουν ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της πίεσης στο Κρεμλίνο για να σταματήσει αυτόν τον αδικαιολόγητο πόλεμο» σημείωσε.

19.07 Καταγγελία για 400 αιχμαλώτους σε νοσοκομείο της Μαριούπολης

Ουκρανός αξιωματούχος κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα ότι κρατούν αιχμάλωτους σε νοσοκομείο της Μαριούπολης.

Ο Πάβλο Κιριλένκο, επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Ντόνετσκ, δήλωσε ότι γιατροί και ασθενείς κρατούνται παρά τη θέλησή τους στο περιφερειακό νοσοκομείο εντατικής θεραπείας της Μαριούπολης, το οποίο αναφέρεται επίσης ως Νοσοκομείο Νο. 2.

Ενας από τους υπαλλήλους του νοσοκομείου κατάφερε να διαβιβάσει πληροφορίες για το τι συμβαίνει στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

«Είναι αδύνατο να βγούμε από το νοσοκομείο. Πυροβολούν συνεχώς, καθόμαστε στο υπόγειο. Τα αυτοκίνητα δεν έχουν πρόσβαση στο νοσοκομείο για δύο ημέρες. Πολυώροφα κτίρια γύρω μας καίγονται... οι Ρώσοι έχουν οδηγήσει 400 άτομα από τα γειτονικά κτίρια στο νοσοκομείο μας. Δεν μπορούμε να φύγουμε», περιέγραψε ο υπάλληλος του νοσοκομείου.

Το νοσοκομείο «πρακτικά καταστράφηκε» πριν από αρκετές ημέρες, αλλά το προσωπικό και οι ασθενείς του έμειναν στο υπόγειο όπου συνέχισαν να νοσηλεύονται οι ασθενείς.

via Associated Press

«Καλώ τους διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ανταποκριθούν σε αυτές τις άγριες παραβιάσεις των κανόνων και των εθίμων του πολέμου, σε αυτά τα φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η Ρωσία και κάθε πολίτης που εμπλέκεται σε εγκλήματα στην Ουκρανία πρέπει να τιμωρηθεί», είπε ο Κιριλένκο.

18.50 Πάνω από 100 λεωφορεία με αμάχους αναχώρησαν από το Σούμι

Περισσότερα από 100 λεωφορεία που μεταφέρουν αμάχους αναχώρησαν από την πολιορκούμενη πόλη Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία με προορισμό μια ασφαλή περιοχή ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

«Συνολικά περισσότερα από 100 λεωφορεία ταξιδεύουν σε δύο διαφορετικές οχηματοπομπές, μια κοινή επιχείρηση μεταξύ ημών και του ουκρανικού Ερυθρού Σταυρού», δήλωσε στο Reuters στη Γενεύη ο εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ Τζέισον Στραζιούσο.

Τα λεωφορεία πορεύονται προς την Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία, αλλά ενδέχεται να μην μπορούν να φτάσουν απευθείας σε αυτό τον προορισμό, είπε, σημειώνοντας ότι η ρωσική πλευρά έδωσε το πράσινο φως για την απομάκρυνση αμάχων.

18.45 Τουλάχιστον 97 νεκρά παιδιά στον πόλεμο

Συνολικά 97 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος στο καναδικό κοινοβούλιο, ζητώντας από τους συμμάχους του Κιέβου να «εντείνουν τη βοήθειά τους», προς τη χώρα του.

«Οι Ρώσοι έχουν ήδη σκοτώσει 97 παιδιά» βομβαρδίζοντας «σχολεία, νοσοκομεία, σπίτια», είπε σε ζωντανή μετάδοση μέσω βίντεο.

«Δεν ζητάμε πολλά. Ζητάμε πραγματική υποστήριξη, που θα μας βοηθήσει να κερδίσουμε», πρόσθεσε στους Καναδούς βουλευτές που τον επευφημούσαν όρθιοι για πολλά λεπτά.

18.38 Πολύ πιθανή η συμμετοχή Μπάιντεν στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει «κατά πάσα πιθανότητα» στη σύνοδο κορυφής των 27 ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες στις 24 Μαρτίου με αντικείμενο συζήτησης τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Πηγές είπαν στο Reuters τη Δευτέρα ότι ο Μπάιντεν αναμένεται να συμμετάσχει με τους ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 23 Μαρτίου για να συζητήσουν τον πόλεμο που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα.

Τα κεντρικά γραφεία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ βρίσκονται στις Βρυξέλλες.

18.30 Με πρόστιμο τη γλίτωσε η δημοσιογράφος διαδηλώτρια

18.00 Οι ΗΠΑ ξαναβλέπουν τον EastMed με «φρέσκια ματιά»

17:51 Στο δικαστήριο Οστανκίνο της Μόσχας βρίσκεται η Μαρίνα Οβσιανίκοβα, η οποία προέβη σε διαμαρτυρία κατά του πολέμου «στον αέρα» κατά το νυχτερινό δελτίο ειδήσεων στο ρωσικό Κανάλι 1.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, εξεταζόταν εάν θα έπρεπε να τιμωρηθεί με βάση τον νέο νόμο που προβλέπει ποινές φυλάκισης μέχρι και 15 ετών, ωστόσο το BBC News μετέδωσε ότι κατηγορείται για διοργάνωση δημόσιας εκδήλωσης χωρίς άδεια, που θα μπορούσε να επιφέρει πρόστιμο περίπου 240 ευρώ, κοινωνική εργασία ή 10 ημέρες φυλάκιση. Νωρίτερα είχε αναφερθεί πως οι δικηγόροι της δεν μπορούσαν να την εντοπίσουν, μα αργότερα κοινοποιήθηκε στο Twitter φωτογραφία της με δικηγόρο.

17:44 Ένας εικονολήπτης του αμερικανικού ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου Fox News σκοτώθηκε στην Ουκρανία- στο ίδιο συμβάν τραυματίστηκε και ο δημοσιογράφος Μπέντζαμιν Χολ.

17:19 «Πρέπει να παραδεχτούμε» ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που το θέμα αυτό ήταν μία από τις αιτίες που επικαλέστηκε η Ρωσία για να δικαιολογήσει την εισβολή στο ουκρανικό έδαφος.

«Ακούγαμε επί χρόνια ότι οι πόρτες ήταν ανοιχτές, όμως ακούσαμε επίσης ότι δεν θα μπορούσαμε να ενταχθούμε. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να την παραδεχτούμε», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης στη σύνοδο των ηγετών της JEF (Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη), μιας στρατιωτικής συμμαχίας της οποίας ηγείται το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είμαι ικανοποιημένος που ο λαός μας αρχίζει να το κατανοεί και να μην υπολογίζει παρά μόνο στις δικές του δυνάμεις», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως το Κίεβο χρειάζεται νέες μορφές αλληλεπίδρασης με τη Δύση και ξεχωριστές εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι οι νεκροί από τις αεροπορικές επιδρομές που σημειώθηκαν νωρίς το πρωί στο Κίεβο ανέρχονται στους πέντε.

Όσον αφορά τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση των αμάχων από τις εμπόλεμες ζώνες, είπε ότι λειτούργησαν «εν μέρει» σήμερα.

via Associated Press

17:08 Απαντά με αντίποινα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Αμερικανό ΥΠΕΞ και σε άλλους αξιωματούχους.

17:05 Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο και της συζύγου του, καθώς και Ρώσων ιδιωτών και οντοτήτων, για διαφθορά και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Αυτές οι κυρώσεις στοχεύουν τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, «αρχηγό μιας διεφθαρμένης κυβέρνησης στη Λευκορωσία, του οποίου το δίκτυο ευνοιοκρατίας ωφελεί το περιβάλλον και το καθεστώς του», καθώς και τη σύζυγό του, διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών. Επιπλέον, στοχοποιούνται μεμονωμένα τέσσερις Ρώσοι και μια οργάνωση.

via Associated Press

16:27 Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, άρχισε η επιχείρηση απεγκλωβισμού του Γενικού Προξένου στην Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη, καθώς και του επιτόπιου προσωπικού της Αποστολής του ΟΑΣΕ, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους. Η επιχείρηση λαμβάνει χώρα σε στενό συντονισμό με τον ΟΑΣΕ. Οι ανωτέρω αναμένεται να κινηθούν με κατεύθυνση τα δυτικά.

16:00 Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε πως η Γαλλία προσφέρει στη δημοσιογράφο Μαρίνα Οβσιανίκοβα άσυλο στη γαλλική πρεσβεία. Όπως τόνισε, θα προτείνει αυτή τη λύση στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν στην επόμενή τους τηλεφωνική επικοινωνία με «ευθύ και πολύ ξεκάθαρο τρόπο».

15:47 Η Μαρίνα Οβσιανίκοβα είχε πει για τη διαμαρτυρία που σχεδίαζε στην τηλεόραση σε φιλικό της πρόσωπο λίγο πριν την κάνει, καθώς είχε εξοργιστεί από τη ρωσική εισβολή, όπως μετέδωσε ο βρετανικός Guardian.

«Ο θυμός συσσωρευόταν μέσα της από τότε που άρχισε ο πόλεμος» είπε το εν λόγω άτομο, που ζήτησε να μείνει ανώνυμο. «Δύο ημέρες πριν, μου είπε πώς θα το έκανε».

Ο Guardian είδε μια σειρά από μηνύματα όπου περιγράφει τα σχέδιά της.

NurPhoto via Getty Images

15:38 Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, σύμφωνα με τον Ουκρανό διαπραγματευτή Μιχάιλο Ποντόλιακ.

15:18 Επιπλέον 370 άτομα και οντότητες στη Ρωσία πλήττονται από τις βρετανικές κυρώσεις, που περιλαμβάνουν «παγώματα» περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύσεις ταξιδιών.

Μεταξύ αυτών που είναι στη λίστα είναι οι εξής:

-Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρόεδρος της Ρωσίας το 2008-2012, πρωθυπουργός το 2012-2020 και πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας από το 2020.

-Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν.

-Σεργκέι Σόιγκου, υπουργός Άμυνας.

-Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

-Μαργκαρίτα Σιμονιάν, διευθύντρια σύνταξης του RT

-Πιοτρ Αβέν, συνιδρυτής της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας της Ρωσίας, Alfa-Bank

-Μιχαήλ Φρίντμαν, ολιγάρχης με έδρα στο Λονδίνο που ίδρυσε με τον Αβέν την Alfa-Bank.

Νωρίτερα το Ηνωμένο Βασίλειο είχε πλήξει τη Ρωσία με περιορισμούς στο εμπόριο, περιλαμβανομένων επιπρόσθετων δασμών 35% στη βότκα.

O Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
O Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Anadolu Agency via Getty Images

15:12 Περίπου 2.000 αυτοκίνητα μπόρεσαν να φύγουν από την πολιορκημένη Μαριούπολη και άλλα 2.000 περιμένουν να φύγουν, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Σε ανάρτηση online του δημοτικού συμβουλίου της πόλης αναφερόταν πως «ως τις 14:00 ήταν γνωστό πως 2.000 αυτοκίνητα έχουν φύγει από τη Μαριούπολη».

Τη Δευτέρα οι τοπικές αρχές είπαν πως πάνω από 160 αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης έφυγαν από την πόλη, στην πρώτη επιτυχημένη εκκένωση από τότε που η πόλη περικυκλώθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής, πριν δύο εβδομάδες. Περίπου 300 άμαχοι είχαν φτάσει στη Ζαπορίζια ως το πρωί της Τρίτης.

Τουλάχιστον 200.000 είναι οι άνθρωποι που πρέπει να απομακρυνθούν επειγόντως από τη Μαριούπολη, σύμφωνα με τις επίσημες ουκρανικές εκτιμήσεις. Οι κάτοικοι της πόλης είναι χωρίς θέρμανση, ηλεκτρισμό και τρεχούμενο νερό το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων δύο εβδομάδων. Πάνω από 2.500 κάτοικοι έχουν σκοτωθεί από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή.

Handout . via Reuters

15:56 Τρεις νεκροί δημοσιογράφοι από την έναρξη του πολέμου

Τρεις δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί και 35 έχουν τραυματισθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα η Λουντμίλα Ντενίσοβα, αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό κοινοβούλιο.

Νεκροί είναι: ο Αμερικανός Μπρεντ Ρενό (σκοτώθηκε από σφαίρα στα βορειοδυτικά προάστια του Κιέβου), ο ουκρανός δημοσιογράφος Γεβγκένι Σακούν (σκοτώθηκε κατά τον βομβαρδισμό του πύργου της τηλεόρασης στο Κίεβο) και ο ουκρανός Βίκτορ Ντούνταρ (σκοτώθηκε κατά τις μάχες στο Μικολάιφ στην νότια Ουκρανία).

Πολλοί δημοσιογράφοι έχουν τραυματισθεί από «σκόπιμα πυρά του εχθρού», πρόσθεσε αναφέροντας περιπτώσεις Ελβετών, Τσέχων, Δανών και Βρετανών.

«Ο εχθρός προσπαθεί επίσης να καταστρέψει την οπτικοακουστική υποδομή της Ουκρανίας», συνέχισε η Λουντμίλα Ντενίσοβα αναφερόμενη στην επιθέσεις κατά των πύργων της τηλεόραση στο Κίεβο, το Λουτσκ και το Ριβνέ.

14:59 Γνωστή παρουσιάστρια ειδήσεων που τιμήθηκε από τον Πούτιν έφυγε από τη Ρωσία και παραιτήθηκε.

14:35 Μεγάλη έξοδος αμάχων, κατά χιλιάδες, από την πολιορκημένη Μαριούπολη

Τουλάχιστον 2.000 ΙΧ με επιβαίνοντες αμάχους εγκατέλειψαν σήμερα την Μαριούπολη ακολουθώντας τον ανθρωπιστικό διάδρομο που έχει ανοίξει, ενώ χθες διέφυγαν από την πολιορκημένη πόλη περί τα 4.000 άτομα σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα. Στην πόλη αναμένεται να φτάσει και κονβόι που μεταφέρει ανθρωπιστική ΄βοήθεια για όσους παραμένουν στην πόλη.

14:32 40.000 Σύροι μισθοφόροι από τη Ρωσία στην Ουκρανία;

Η Ρωσία έχει καταρτίσει καταλόγους 40.000 μαχητών του συριακού στρατού και των συμμαχικών του πολιτοφυλακών, οι οποίοι είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν στην Ουκρανία, υποστηρίζει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ρώσοι αξιωματικοί, σε συντονισμό με το συριακό στρατό και συμμαχικές του πολιτοφυλακές, άνοιξαν γραφεία στρατολόγησης στις ζώνες που ελέγχονται από το καθεστώς του Δαμασκού.

14:25 Η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα σταματά την αγορά χρυσού από τις τράπεζες.

Αιτία η αύξηση της ζήτησης χρυσού από τους πολίτες που αναζητούν ασφαλείς επενδύσεις όσο το ρουβλι χάνει την αξία του. Η κυβέρνηση ακύρωσε επίσης έναν φόρο για την αγορά χρυσού, καθώς ορισμένες επιλογές αποταμίευσης και επενδύσεων δεν ήταν διαθέσιμες στη χώρα λόγω των κυρώσεων.

14:17 Τέσσερις οι νεκροί από τους σημερινούς βομβαρδισμούς σε πολυώροφες πολυκατοικίες στο Κίεβο, σύμφωνα με την δημοτική αρχή.

14:13 Εφαρμογή μεταφορών στο Κίεβο σώζει ζωές στον πόλεμο

14:04 Κάθε δευτερόλεπτο, ένα παιδί στην Ουκρανία, γίνεται πρόσφυγας

Τις τελευταίες 20 ημέρες περίπου 1,4 εκ. παιδιά αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ουκρανία, κατά μέσο όρο 73.000 την ημέρα, κάτι που σημαίνει περίπου 55 το λεπτό ή «πρακτικά ένα παιδί το δευτερόλεπτο», δήλωσε ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της Unicef στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου του ΟΗΕ από τη Γενεύη. Συνολικά ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα ξεπερνά τα 2,95 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR.

13:51 Ζελένσκι σε Τζονσον: Το ΝΑΤΟ έχει υπνωτιστεί από τη ρωσική επιθετικότητα

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β.Ζελένσκι απευθύνθηκε σήμερα σε Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο και εξέφρασε την απογοήτευσή του για την άρνσηη του ΝΑΤΟ να κηρύξει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. Σε μια βιντεοκλήση προς τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και άλλες χώρες της Κοινής Δύναμης Εκστρατείας, ο Ζελένσκι είπε ότι το ΝΑΤΟ ήταν ”η ισχυρότερη συμμαχία στον κόσμο” - αλλά ”ορισμένα από τα μέλη αυτής της συμμαχίας είναι υπνωτισμένα από τη ρωσική επιθετικότητα”. ”Ακούμε πολλές συζητήσεις για Γ′ Παγκόσμιο Πόλεμο, ότι υποτίθεται ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει εάν το ΝΑΤΟ κλείσει τον ουκρανικό ουρανό για ρωσικούς πυραύλους και αεροπλάνα και έτσι η ανθρωπιστική ζώνη απαγόρευσης πτήσεων δεν έχει ακόμη γίνει”, είπε. ”Αυτό επιτρέπει στον ρωσικό στρατό να βομβαρδίζει ειρηνικές πόλεις και να ανατινάζει συγκροτήματα κατοικιών, νοσοκομεία και σχολεία. Τέσσερα πολυώροφα κτίρια στο Κίεβο βομβαρδίστηκαν νωρίς το πρωί”.

WPA Pool via Getty Images

13.30 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο βίντεο που ανήρτησε στο Twitter: «Πρέπει να κρατήσουμε. Πρέπει να πολεμήσουμε. Να νικήσουμε. Να φτάσουμε σε μία ειρήνη που αξίζουν οι Ουκρανοί. Δίκαιη ειρήνη. Με εγγυήσεις ασφάλειας για το κράτος μας. Για τον λαό μας. Μέσα από δύσκολες διαπραγματεύσεις. Η τηλεδιάσκεψη των αντιπροσωπειών έχει ήδη αρχίσει σήμερα. Συνεχίζεται. Όλοι περιμένουμε νέα. Θα ενημερώσουμε σε κάθε περίπτωση απόψε το βράδυ», καταλήγει το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Ουκρανού Προέδρου.

Ο ιστότοπος kyivpost.com σχολιάζει λέγοντας ότι ο Ζελένσκι δίνει ορισμένες ελπίδες με αυτό το μήνυμα.

13:17 Το τέταρτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία

12:57 Προειδοποίηση από το Τσερνιχίβ για αεροπορικές επιθέσεις σε ολόκληρη την χώρα σήμερα. Καλούν κατοίκους να μεταβούν στα καταφύγια.

Δεν είναι γνωστό αν και άλλες ουκρανικές περιφέρειες έχουν κηρύξει αντίστοιχο συναγερμό για νέες ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις.

«Προσοχή. Αεροπορικές επιθέσεις σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Μεταβείτε στα καταφύγια!», είναι το μήνυμα που ανέβηκε στο Ιντερνετ.

12:55 Μεγάλες καταστροφές στο αεροδρόμιο της Ντνίπρο

Το αεροδρόμιο της πόλης Ντνίπρο στην ανατολική Ουκρανία υπέστη «μαζικές καταστροφές» έπειτα από τον βομβαρδισμό του δύο φορές στη διάρκεια της νύκτας από τις ρωσικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσαν οι περιφερειακές αρχές.«Στη διάρκεια της νύκτας ο εχθρός επιτέθηκε στο αεροδρόμιο του Ντνίπρο. Δύο πλήγματα. Ο διάδρομος απογείωσης- προσγείωσης καταστράφηκε. Ο τερματικός σταθμός υπέστη ζημιές. Μαζικές καταστροφές».

12:43 Απαγόρευση κυκλοφορίας για 35 ώρες στο Κίεβο. ”Επικίνδυνες στιγμές”.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην ουκρανική πρωτεύουσα για 36 ώρες, από απόψε στις 20:00, λόγω των «επικίνδυνων και δύσκολων στιγμών» .

«Σήμερα είναι μια δύσκολη και επικίνδυνη στιγμή...Η πρωτεύουσα είναι η καρδιά της Ουκρανίας και θα την υπερασπιστούμε. Δεν θα εγκαταλείψουμε το Κίεβο, το οποίο αποτελεί αυτή τη στιγμή το σύμβολο και την προκεχωρημένη βάση της ελευθερίας και της ασφάλειας της Ευρώπης», σημείωσε ο Κλίτσκο.

12:41 Ποια είναι η δημοσιογράφος που έκανε αντιπολεμική διαμαρτυρία στη ρωσική τηλεόραση και τι μπορεί να της συμβεί

12:37 Κύμα αλληλεγγύης για τους Ουκρανούς πρόσφυγες από Βρετανούς

Σχεδόν 89.000 άνθρωποι στη Βρετανία εκδήλωσαν την επιθυμία να φιλοξενήσουν στα σπίτια τους Ουκρανούς πρόσφυγες, την επομένη της έναρξης από την βρετανική κυβέρνηση προγράμματος υποδοχής προσφύγων. Όσοι αποφασίσουν να υποδεχθούν στα σπίτια τους Ουκρανούς πρόσφυγες θα λαμβάνουν 350 στερλίνες (418 ευρώ) μηνιαίως και θα οφείλουν να δεσμευτούν για τη φιλοξενία των προσφύγων αυτών για τουλάχιστον έξι μήνες. Οι πρόσφυγες που θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα αυτό, οι οποίοι θα χρειαστεί να εξασφαλίσουν θεώρηση εισόδου (βίζα), θα μπορούν να ζήσουν και να εργαστούν στη Βρετανία για περίοδο έως και τριών ετών, αλλά θα επωφεληθούν επίσης από κοινωνικά επιδόματα.

12:21 Σφήκα το Κρεμλίνο για τις διαπραγματεύσεις

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι είναι πολύ νωρίς να κάνει προβλέψεις για την πιθανή έκβαση των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. «Το έργο είναι δύσκολο και στην παρούσα κατάσταση το γεγονός και μόνο ότι συνεχίζονται είναι πιθανόν θετικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Δεν θέλουμε να κάνουμε προβλέψεις. Περιμένουμε αποτελέσματα».

12:17 Πεσκόφ: Η Δύση δεν είπε λέξη για τους νεκρούς στο Ντονέτσκ

Η Ρωσία, σχολίασε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.είναι απογοητευμένη που δεν υπήρξε καμία δημόσια δήλωση από αξιωματούχους της Δύσης για το γεγονός ότι σκοτώθηκαν 20 και πλέον άνθρωποι στην ελεγχόμενη από αυτονομιστές πόλη του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία. Η Ρωσία κατηγόρησε χθες, Δευτέρα, την Ουκρανία ότι πραγματοποίησε επίθεση με πύραυλο εναντίον της πόλης. Η Ουκρανία το αρνήθηκε και δήλωσε ότι ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ήταν ρωσικός.

12:02 Περισσότερα για την επίσκεψη των ηγετών Πολωνίας, Τσεχίας, Σλοβενίας σήμερα στο Κίεβο.

11:45 Κίεβο: Η συμφωνία ή νέα ρωσική επίθεση

″Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι”, δήλωσε σήμερα σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, διευκρινίζοντας ότι είτε θα υπάρξει συμφωνία στις συνομιλίες με τη Ρωσία είτε νέα ρωσική επίθεση. ”Είτε θα συμφωνήσουμε στις τρέχουσες συνομιλίες είτε οι Ρώσοι θα κάνουν μια δεύτερη απόπειρα (επίθεσης) και τότε θα υπάρξουν ξανά συνομιλίες”, δήλωσε σήμερα ο Ολέκσι Αρεστόβιτς.

11:02 Βίντεο από τις σημερινές επιθέσεις στο Κίεβο, σε κατοικημένες περιοχές, που έπληξαν πολυώροφες πολυκατοικίες.

10:44 Το Πεκίνο αρνείται «να επηρεαστεί» από τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

10:35 Ουγγαρία: Οι ενεργειακές προμήθειές αποτελούν «κόκκινη γραμμή» σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Το τελευταίο πακέτο κυρώσεων, που αποφάσισε η ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, δεν επηρεάζει τις ενεργειακές προμήθειες της Ουγγαρίας και ο όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου MOL μπορεί επίσης να συνεχίσει την παραγωγή αργού στη Ρωσία, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας.

Ο Πέτερ Σιγιάρτο όμως προειδοποίησε πως είναι σημαντικό για την ουγγρική κυβέρνηση να διατηρήσει την ευρωπαϊκή ενότητα στις κυρώσεις, όμως προσθέτει πως «έχουμε μια κόκκινη γραμμή, η οποία είναι η ασφάλεια των ουγγρικών ενεργειακών προμηθειών».

10:09 Αποστολή υψηλού ρίσκου: Στο Κίεβο μεταβαίνουν οι πρωθυπουργοί Τσεχίας, Πολωνίας, Σλοβενίας.

Οι τρεις ηγέτες θα ταξιδέψουν σήμερα στο Κίεβο για να συναντηθούν με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

″Ο σκοπός της επίσκεψης είναι να επιβεβαιωθεί η αδιαμφισβήτητη υποστήριξη σύσσωμης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην εθνική κυριαρχία και στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Ο σκοπός αυτής της επίσκεψης είναι επίσης να παρουσιαστεί ένα ευρύ πακέτο στήριξης για την Ουκρανία και τους Ουκρανούς”, έγραψε ο Φιάλα.

10:05 Σλοβενία: Κατηγορίες για κατασκοπεία

10:00 Ενημέρωση για τα σημερινά πλήγματα στο Κίεβο

-Δύο πολυκατοικίες ν εννέα και 16 ορόφων στην περιοχή Σβιατοσίνσκι

-Ένα 10όροφο κτίριο κατοικιών στην περιοχή Ποντίλσκιι

-Ένα σπίτι στον ιδιωτικό τομέα της συνοικίας Νταρνίτσκιι

Μέρος του σταθμού του μετρό Lukyanivska. Η γραμμή του μετρό εξακολουθεί να λειτουργεί

09:57 Στους 19, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, οι νεκροί από την επίθεση στον πύργο ραδιοτηλεόραση που σημειώθηκε τη Δευτέρα στο Ρίβνε.

09:52 Άνοιγμα νέων ανθρωπιστικών διαδρόμων

Η Ουκρανία σκοπεύει να ανοίξει σήμερα εννέα ”ανθρωπιστικούς διαδρόμους” για να απομακρύνει αμάχους από περιοχές που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις και θα προσπαθήσει να παραδώσει ανθρωπιστικές προμήθειες στη Μαριούπολη.

09:49 Η Μόσχα υποστηρίζει πως έχει υπό τον πλήρη έλεγχό της όλη την περιφέρεια Χερσώνα

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν πλήρως υπό τον έλεγχό τους όλο το έδαφος της περιφέρειας της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία. Επίσηςη είπε πως κατέρριψαν 6 Bayraktar TB-2 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) σε τουλάχιστον 24 ώρες.

09:44 Ουκρανοί στρατηγοί: Το Κίεβο θα κάνει τη διαφορά

Ουκρανοί στρατηγοί υπεύθυνοι για την άμυνα του Κιέβου είπαν στο BBC πώς οι δυνάμεις τους πάλευαν σκληρά για να κρατήσουν το ρωσικό πυροβολικό εκτός εμβέλειας και τόνισαν πως οι δυνάμεις που έχουν συγκεντρώσει οι Ουκρανοί στο Κίεβο, θα κάνουν τη διαφορά στη μάχη κατά του ρωσικού στρατού. Το Κίεβο αισθάνεται όλο και περισσότερο την αυξανόμενη πίεση και την καταστροφική δύναμη πυρός της Ρωσίας και τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν πολλοί κάτοικοι δεν είχαν μεταφερθεί σε καταφύγια. Αλλά το κέντρο του Κιέβου και πολλά από τα μεγάλα προάστια του παραμένουν ανέγγιχτα από τα ρωσικά όπλα. Η τοπογραφία και το έδαφος της πόλης είναι με το μέρος μας είπε ο στρατηγός Ανρτρίι Κριστσένκο. Είναι μεγάλο και εκτεταμένο. Χωρίζεται από ποτάμια, όχι μόνο από τον πανίσχυρο Δνείπερο που χωρίζει το Κίεβο στα δύο, αλλά και από τους παραπόταμους του.

09:31 Μόσχα: Μην στοκάρετε τρόφιμα, δεν υπάρχει θέμα ελλείψεων

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ”Δεν υπάρχει (…) κίνδυνος ελλείψεων ή περιορισμού των επιλογών στα προϊόντα» στην, εγχώρια αγορά, ζητώντας από τους καταναλωτές να μην σπεύσουν να αποθηκεύσουν τρόφιμα. Η ρωσική οικονομία είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση της μετά το 1991 και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αφού η ΕΕ και οι ΗΠΑ της επέβαλαν αυστηρές κυρώσεις.

Όπως σχολίασε η Βικτόρια Αμπραμτσένκο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης. ”Δεν αξίζει να αυξάνουμε τεχνητά τη ζήτηση με αγορές για το μέλλον”.

Η Ρωσία έχει ήδη λάβει μέτρα για να προστατεύσει την αγορά τροφίμων της. τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν υπέγραψε διάταγμα για την απαγόρευση των εξαγωγών λευκής και ακατέργαστης ζάχαρης μέχρι τις 31 Αυγούστου και των εξαγωγών σιταριού, σίκαλης, κριθαριού και καλαμποκιού μέχρι τις 30 Ιουνίου στις γειτονικές χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης.

09:17 Βίντεο από τις επιθέσεις νωρίς το πρωί

Βλήμα στον ορίζοντα του Κιέβου λίγο μετά τις 5 το πρωί ακολουθούμενο από έντονο φως και εκρήξεις. Στη συνέχεια ακούστηκε ο ήχος των συναγερμών αυτοκινήτων. Το Reuters δεν μπόρεσε να εξακριβώσει εάν η έκρηξη προκλήθηκε από πλήγμα του πυροβολικού που χτύπησε τον στόχο του ή από επιτυχή αναχαίτιση που έγινε από την αεράμυνα.

09:13 Νεκροί από βομβαρδισμούς πολυκατοικιών το Κίεβο

Δυο τομείς το Κιέβου επλήγησαν σήμερα κατά τη διάρκεια ρωσικών βομβαρδισμών. Οι πρώτες πληροφορίες από τις τοπικές αρχές κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς, την ώρα που οι μάχες γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, την οποία επιδιώκει να περικυκλώσει ο ρωσικός στρατός, δεν σταματούν να κλιμακώνονται.

Πλήγμα σε δεκαπενταώροφη πολυκατοικία στη δυτική συνοικία Σβιάτοσιν, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους.

Νωρίτερα είχε χτυπηθεί και μια ακόμη πολυώροφη πολυκατοικία στον βορειοδυτικό τομέα της ουκρανικής πρωτεύουσας, στη συνοικία Πόντιλ. Η πυρκαγιά που ξέσπασε κατασβέστηκε γρήγορα ενώ τραυματίστηκε ένα άτομο.

08:57 Ζελένσκι: Παραδοθείτε

Σε νέο μήνυμά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τα τα ρωσικά στρατεύματα να παραδοθούν λέγοντας ότι «έχουν την ευκαιρία να ζήσουν» εάν επιλέξουν να παραδώσουν τα όπλα.

«Εκ μέρους του ουκρανικού λαού, σας δίνουμε την ευκαιρία να ζήσετε. Εάν παραδοθείτε στις δυνάμεις μας, θα σας συμπεριφερθούμε όπως πρέπει να φερόμαστε στους ανθρώπους: με αξιοπρέπεια. Με τρόπο που δεν σας έχουν φερθεί στον στρατό σας . Και με τον τρόπο με τον οποίο ο στρατός σας δεν αντιμετωπίζει τους ανθρώπους μας. Επιλέξτε».

08:55 Νέοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι ανοιχτοί για 12 ώρες για απομάκρυνση πολιτών από την πόλη Σουμι.

08:43 Καταστροφές σε σταθμό του μετρό

Η εταιρεία διαχείρισης του δικτύου του μετρό στο Κιέβου αναφέρει πως μια από τις εκρήξεις που ακούστηκαν νωρίτερα το πρωί κατέστρεψαν την πρόσοψη του σταθμού Λουκιανίβσκα καιγραφείων. Το Lukyanivska είναι πολύ κοντά στο κέντρο του Κιέβου.

08:30 Κατασβέστηκε η φωτιά σε πολυκατοικία στο Κίεβο

Η πυρκαγιά σε κτίριο κατοικιών στο Κίεβο κατασβέστηκε σύμφωνα με τις Κρατικές Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας. Η φωτιά ξέσπασε στους πρώτους πέντε ορόφους του κτιρίου ενώ ένα άτομο τραυματίστηκε. Νωρίτερα ακούγονταν εκρήξεις.

08:13 Συνάντηση Μπάιντεν με ηγέτες κρατών-μελών του ΝΑΤΟ

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για συνομιλίες στις 23 Μαρτίου με τους ηγέτες των κρατών-μελών του NATO για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Ωστόσο, οι σχεδιασμοί του Λευκού Οίκου βρίσκονται ακόμη υπό οριστικοποίηση και μπορεί να μεταβληθούν ανάλογα με την πορεία του πολέμου.

07:55 Ζελένσκι: ”Τα πράγματα πήγαν αρκετά καλά”, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησής του με αυτή της Ρωσίας θα συνεχιστούν σήμερα. «Η αντιπροσωπεία μας εργάζεται για αυτό στις διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά», συνέχισε ο κ. Ζελένσκι. Τα πράγματα πήγαν «αρκετά καλά, μου είπαν. Αλλά θα δούμε».

07:53 Ο παράγοντας ”Κίνα”, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ανησυχία των ΗΠΑ

07:47 Κίεβο: Ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει έως τον Μάιο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πιθανό να έχει τελειώσει στις αρχές του Μαΐου, όταν θα εξαντληθούν οι πόροι που έχει στη διάθεσή της η Ρωσία για να συνεχίσει την επίθεσή, έκρινε ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας ο οποίος συμμετέχει και στις διαπραγματεύσεις Κιέβου-Μόσχας. «Νομίζω πως όχι αργότερα από τον Μάιο, τις αρχές Μαΐου, θα έχουμε ειρηνευτική συμφωνία, ίσως πολύ νωρίτερα, θα δούμε...Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι: είτε θα συναφθεί ειρηνευτική συμφωνία πολύ γρήγορα, μέσα σε μία ως δύο εβδομάδες, με απόσυρση των στρατευμάτων και των πάντων, ή θα γίνει μια προσπάθεια να μαζευτούν μερικοί, ας πούμε, Σύροι, για τον δεύτερο γύρο, κι αφού τους κάνουμε κιμά κι αυτούς, (θα συναφθεί) συμφωνία στα μέσα Απριλίου ή στα τέλη Απριλίου». Άλλο ένα σενάριο, «εντελώς τρελό» για τον κ. Αρεστόβιτς, είναι η Ρωσία να αρχίσει να στέλνει στον πόλεμο νεοσύλλεκτους έπειτα από εκπαίδευση ενός μήνα, πρόσθεσε.

07:33 Αποκατάσταση ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό εργοστάσιο το Τσερνόμπιλ

Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ, μετέδωσε το ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 24, προσθέτοντας ότι οι ουκρανικές αρχές ενημέρωσαν σχετικά τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ). Τη Δευτέρα η ουκρανική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, η Ukrenergo, υποστήριζε και πάλι πως η εγκατάσταση βασιζόταν σε γεννήτριες που δουλεύουν με πετρέλαιο ντίζελ, διότι το δίκτυο στην περιοχή υπέστη εκ νέου ζημιές.

07:19 Εκρήξεις στο Κίεβο και αναφορές για φωτιά σε πολυκατοικία

Εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο σύμφωνα με δημοσίευμα του Εθνικού Πρακτορείου Ειδήσεων της Ουκρανίας, Ukrinform. Σε ένα κτίριο κατοικιών φέρεται να έχει εκδηλωθεί φωτιά ενώ δεν είναι γνωστό εάν υπάρχουν θύματα.

Δημοφιλή