Ποια είναι η δημοσιογράφος που έκανε αντιπολεμική διαμαρτυρία στη ρωσική τηλεόραση

Το Κρεμλίνο είπε ότι η πράξη της είναι «χουλιγκανισμός». Τελικά την γλίτωσε με πρόστιμο.
Facebook/ Marina Ovsyannikova

«Χουλιγκανισμό» χαρακτήρισε την ενέργεια της Μαρίνα Οβσιανίκοβα, που πραγματοποίησε αντιπολεμική διαμαρτυρία ζωντανά κατά το δελτίο ειδήσεων του ρωσικού κρατικού Καναλιού Ένα.

Η Οβσιάνικοβα προσήχθη σε δικαστήριο, που της επέβαλε πρόστιμο 30.000 ρουβλίων (255 ευρώ), καθώς κρίθηκε ένοχη για παραβίαση του νόμου περί διαδηλώσεων.

Ετσι γλίτωσε τα χειρότερα, καθώς θα μπορούσε να κατηγορηθεί για διάδοση «ψευδών πληροφοριών» που αφορούν τον στρατό. Το αδίκημα αυτό τιμωρείται με ποινή κάθειρξης 15 ετών.

«Όσον αφορά σε αυτή τη γυναίκα, είναι χουλιγκανισμός» είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σε δημοσιογράφους, επαινώντας το Κανάλι Ένα για αυτά που χαρακτήρισε ως ποιότητα, αντικειμενικότητα και ταχύτητα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από την πλευρά του ότι η Γαλλία επιθυμεί να θέσει υπό την προστασία της τη δημοσιογράφο.

«Θα προβούμε σε διπλωματικές ενέργειες για να προσφέρουμε προστασία είτε στην πρεσβεία μας είτε δίδοντας άσυλο», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε κέντρο υποδοχής ουκρανών προσφύγων στην Γαλλία. Ο Μακρόν δήλωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της επόμενης τηλεφωνικής επικοινωνίας που θα έχει με το Ρώσο πρόεδρο Πούτιν θα του προτείνει ευθέως και με σαφήνεια αυτή τη λύση.

Η συγκεκριμένη ενέργεια από τη Μαρίνα Οβσιανίκοβα προκάλεσε αίσθηση, δεδομένου ότι στη Ρωσία τα περισσότερα ανεξάρτητα ΜΜΕ έχουν μπλοκαριστεί ή κλείσει και έχει οριστεί ως παράνομο να αντιτίθεται κανείς στο επίσημο αφήγημα της κυβέρνησης σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία αποκαλείται «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ενώ η εκφωνήτρια μιλούσε κατά το δελτίο ειδήσεων, η Οβσιανίκοβα, που έχει αναφερθεί πως ήταν εργαζόμενη του σταθμού, εμφανίστηκε από πίσω, κρατώντας ένα πλακάτ όπου έγραψε «όχι πόλεμος» στα αγγλικά, μαζί με μήνυμα από κάτω γραμμένο στα ρωσικά, όπου καλούσε τον κόσμο να μην πιστεύει τη ρωσική προπαγάνδα. Το πρόγραμμα διεκόπη μέσα σε δευτερόλεπτα, περνώντας σε μια άλλη σκηνή. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, «ο τηλεοπτικός σταθμός και οι αρμόδιοι το εξετάζουν. Δεν είναι στην ατζέντα μας».

CHANNEL ONE via CHANNEL ONE via REUTERS

Η ρωσική κρατική τηλεόραση ακολουθεί το αφήγημα της κυβέρνησης πως ο ρωσικός στρατός μπήκε στην Ουκρανία για να σώσει τον λαό της από τους «νεοναζί» και να προστατέψει τους Ρώσους από μια χώρα που ετοιμαζόταν να επιτεθεί.

Μια ανεξάρτητη για τα ανθρώπινα δικαιώματα που παρακολουθεί τις πολιτικές συλλήψεις ταυτοποίησε τη γυναίκα ως Μαρίνα Οβσιανίκοβα. Η οργάνωση, OVD-Info, έγραψε στην ιστοσελίδα της πως η Οβσιανίκοβα, που είπε ότι ήταν εργαζόμενη του σταθμού, συνελήφθη. Ο δικηγόρος της, Πάβελ Τσίκοφ, έγραψε νωρίτερα στο Twitter πως δεν ήταν σε θέση να την εντοπίσει, και ότι κρατείται πάνω από 12 ώρες, ενώ η αρχική έρευνα της αστυνομίας δεν έδινε κάποια βάση για κράτηση και φυλάκιση.

Η ίδια σε βίντεό της είπε πως «αυτό που συμβαίνει τώρα είναι έγκλημα...η Ρωσία είναι μια επιτιθέμενη χώρα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για αυτή την επιθετικότητα».

Μιλώντας νωρίς την Τρίτη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι επαίνεσε την Οβσιανίκοβα. Σημειώνεται πως ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν επικύρωσε πρόσφατα έναν νόμο που καθιστά έγκλημα τη διασπορά πληροφοριών που το Κρεμλίνο θεωρεί «fake news». Σε αυτό το πλαίσιο στοχοποιούνται ΜΜΕ και άτομα που δημοσιεύουν πληροφορίες οι οποίες αποκλίνουν από το αφήγημα του Κρεμλίνου, και έχουν επιβληθεί «μπλόκα» σε BBC, Voice of America, Radio Free Europe/Radio Libery, Deutsche Welle, Meduza κ.α. Επίσης, η Ρωσία έχει μπλοκάρει ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter και το Facebook.

Για ανθρώπους που συμμετέχουν σε διαμαρτυρίες/ διαδηλώσεις χωρίς σχετική άδεια, η ποινή μπορεί να φτάσει φυλάκιση μέχρι και οκτώ ετών, ενώ αυτοί που δημοσιεύουν πληροφορίες που το Κρεμλίνο θεωρεί ψευδείς πληροφορίες για τον ρωσικό στρατό και τις δραστηριότητές του μπορεί να τιμωρηθούν με φυλάκιση μέχρι και 15 ετών.

Οι διαμαρτυρίες στη Ρωσία κατά του πολέμου συνεχίζονται κάθε ημέρα και περίπου 15.000 άτομα λέγεται πως έχουν συλληφθεί.

Στο βίντεο που είχε τραβήξει πριν τη διαμαρτυρία της η Οβσιανίκοβα- η οποία έχει Ουκρανό πατέρα και Ρωσίδα μητέρα- η ίδια χαρακτηρίζει σε αυτό τα γεγονότα στην Ουκρανία ως έγκλημα και λέει πως ντρέπεται να δουλεύει για την προπαγάνδα του Κρεμλίνου. «Ντρέπομαι που επέτρεψα στον εαυτό μου να λέει ψέματα από την οθόνη της τηλεόρασης. Ντρέπομαι που επέτρεψα να μετατρέπονται οι Ρώσοι σε ζόμπι» είπε, καλώντας τους Ρώσους να διαδηλώσουν ενάντια στον πόλεμο, λέγοντας πως μόνο αυτοί μπορούσαν να «σταματήσουν την τρέλα».

Η Οβσιανίκοβα έχει λάβει δεκάδες σχόλια στη σελίδα της στο Facebook στα ουκρανικά, τα ρωσικά και τα αγγλικά, ευχαριστώντας την για τις πράξεις της. Στη σελίδα της αναφέρει πως ζει στη Μόσχα, έχει σπουδάσει στo ΚubSU (Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κουμπάν) και στην Προεδρική Ακαδημία Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης (RANERA).

Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press, BBC, Guardian

Δημοφιλή