Δύο γεωμαγνητικές καταιγίδες χτυπούν τη Γη από χθες

Στις 14 και 15 Μαρτίου.
DrPixel via Getty Images

Η Γη πλήττεται από δύο γεωμαγνητικές καταιγίδες από τη Δευτέρα ως την Τρίτη (14 και 15 Μαρτίου), μετά από μια μέτριας ισχύος ηλιακή έκλαμψη που έλαβε χώρα πριν από ημέρες, σύμφωνα με υπηρεσίες στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science (και όπως διαπιστώνουμε στην πράξη) δεν έχουν κάποια δραματική επίδραση στη Γη, πέρα από κάποια πιθανά προβλήματα σε ραδιομεταδόσεις και στη σταθερότητα δικτύων ηλεκροδότησης σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη- ωστόσο το Βόρειο Σέλας ήταν ορατό σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη από ό,τι συνήθως (σε Νέα Υόρκη και Άινταχο στις ΗΠΑ), σύμφωνα με τη NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).

Η ΝΟΑΑ καταχώρησε τις καταιγίδες ως κατηγορίας G2 τη Δευτέρα και G1 την Τρίτη, με βάση την κλίμακα πέντε επιπέδων που έχει για τις ηλιακές καταιγίδες (με τη G5 να είναι η πιο ακραία). Η Γη βιώνει περισσότερες από 2.000 καταιγίδες κατηγορίας G1 και G2 κάθε δεκαετία, σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ, και είναι εν μέσω μιας σειράς ήπιων ηλιακών καταιγίδων. Η πιο πρόσφατη καταιγίδα G2 «άγγιξε» τη Γη την Κυριακή, χωρίς να προκαλέσει προβλήματα.

Όπως και όλες οι γεωμαγνητικές καταιγίδες, αυτές οι δύο προκύπτει από μια έξαρση φορτισμένων σωματιδίων που εγκαταλείπουν την εξώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου, το στέμμα. Αυτές οι εξάρσεις, γνωστές ως στεμματικές εκπομπές μάζας (CME) λαμβάνουν χώρα όταν οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου στην ατμόσφαιρα του Ήλιου μπερδεύονται και σπάνε, εκτοξεύοντας πλάσμα και μαγνητικά πεδία στο Διάστημα.

Αυτές οι συγκεντρώσεις σωματιδίων ταξιδεύουν στο Ηλιακό Σύστημα στον ηλιακό άνεμο, περνώντας από τη Γη και συμπιέζοντας τη μαγνητική «ασπίδα» του πλανήτη μας κατά τη διαδικασία. Η συμπίεση αυτή προκαλεί τη γεωμαγνητική καταιγίδα.

Δημοφιλή