CULTURE
13/03/2018 15:27 EET | Updated 13/03/2018 15:27 EET

Μια μοναδική συναυλία για την υποστήριξη άπορων παιδιών με συγγενή καρδιοπάθεια

Blake Sell / Reuters

Ο Νicola Piovani, o βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης, μαζί με τον Στέφανο Κορκολή συναντιούνται, την Τρίτη 13 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε μια συναυλία με τη σύμπραξη της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, αφιερωμένη στους σκοπούς του Ιδρύματος Coeurs pour Tous Hellas – Καρδιές για Όλους.

Το ανθρωπιστικό ίδρυμα Coeurs pour Tous- Hellas -Καρδιές για Όλους είναι παράρτημα του διεθνούς ιδρύματος Coeurs pour Tous που δημιούργησε το 1998 στη Γενεύη, ο καθηγητής Αυξέντιος Καλαγκός για την αρωγή των φτωχών παιδιών με καρδιοπάθεια. Έκτοτε, ο ίδιος και οι επιστημονικές ομάδες του, χειρούργησαν φιλανθρωπικά περισσότερα από 17.000 άπορα παιδιά στον κόσμο.

Με δράση σε κάθε γωνιά της αδύναμης ανθρωπότητας, και μια καρδιά για χιλιάδες παιδιά, στην αδιάκοπη διαδοχή των ανθρωπιστικών αποστολών του, ο καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλαγκός και οι γιατροί συνεργάτες του, εφάρμοσαν μια πρωτοπόρο επιστημονική στρατηγική με στόχο επίσης, την εκπαίδευση εντόπιων γιατρών και τη δημιουργία περιφερικών καρδιολογικών κέντρων, ακριβώς, για την περίθαλψη των παιδιών με καρδιοπάθεια, προερχόμενων από υποβαθμισμένα περιβάλλοντα. Εκατομμύρια παιδιά ανά την υφήλιο έχουν ανάγκη από μια επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, εκατομμύρια λόγοι, αριστοποιούν κάθε ανθρωπιστική ενέργεια του Coeurs pour Tous, που απαντά με προσφορά στις προσδοκίες των παιδιών με καρδιοπάθει με τη δυνατότητα που δίνει σε μια φυσιολογική ζωή. ΕΛΛΑΔΑ: Στο πεδίο μιας χώρας, που κατέχει την αρνητική πρωτιά στην παιδική φτώχεια, υψηλότερη μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης με ποσοστό 36,7% σύμφωνα με την Eurostat, ο ανθρωπιστικός φορέας Coeurs pour Tous Hellas (CpTH) δημιουργήθηκε με γνώμονα τη σύγχρονη κοινωνική αναγκαιότητα. Στα τρία εκατομμύρια, περίπου, ανασφάλιστων Ελλήνων που αντιστοιχούν στο 28% του πληθυσμού, το Coeurs pour Tous Hellas αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο κοινωνικής προσφοράς.

Το Coeurs pour Tous Hellas συστάθηκε το 2015 για τα παιδιά της Ελλάδας με συγγενή καρδιοπάθεια, ως έμπρακτη δέσμευση και προσφορά στην ελληνική κοινωνία και τους μικρούς ασθενείς των οικονομικά αδύναμων οικογενειών. Έργο του είναι, η οικονομική ενίσχυση των άπορων και ανασφάλιστων παιδιών με καρδιοπάθεια. Στη χώρα μας, ετησίως γεννούνται από 800 έως 1.000 παιδιά με καρδιοπάθεια, από τα οποία το ένα τρίτο, κυρίως νεογνά, χρήζουν άμεσης καρδιοχειρουργικής επέμβασης. Το 35% των παιδιών στην Ελλάδα είναι ανασφάλιστα. Για τα παιδιά με καρδιοπάθεια, το Coeurs pour Tous Hellas αναλαμβάνει φιλανθρωπικά τη χρηματοδότηση στα νοσήλια των απαιτούμενων επεμβάσεων τους, εξετάσεων και επεμβατική καρδιολογία. Έως σήμερα, έχει υποστηρίξει 89 άπορα παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια. Ο καθηγητής Αυξέντιος Καλαγκός, διεθνής Έλληνας, που το όνομα του συνδέθηκε με την ανιδιοτελή προσφορά του στην παιδοκαρδιοχειρουργική παγκοσμίως, τακτικός καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, και του Koç University της Κωνσταντινούπολης, κάτοχος της πατέντας «KalangosRing», διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, εμπιστεύθηκε μέρος του έργου του, στη δημιουργία του Coeurs pour Tous Hellas -μια πράξη φιλανθρωπίας που πραγματοποιείται με τη σύμπραξη των Ελλήνων γιατρών της ομάδας Προγράμματος Συγγενών Καρδιοπαθειών του ΜΗΤΕΡΑ και την αφιλοκερδή συμμετοχή τους σε αυτό το σκοπό. Το Coeurs pour Tous Hellas διευθύνει Διοικητικό Συμβούλιο με επίτιμο πρόεδρο τον Αυξέντιο Καλαγκό, καρδιοχειρουργό, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή Γενεύης, πρόεδρο την Άννα Γριμάνη δημοσιογράφο και αντιπρόεδρο την Ελένη Γιαννοπούλου νομικό. Μέλη του Συμβουλίου: Αθανάσιος Φωκάς, Ακαδημαϊκός, καθηγητής-κάτοχος της έδρας Mη Γραμμικής Μαθηματικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Cambridge, Δημήτρης Θάνος, διευθυντής του Ιδρύματος Βιοϊατρικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, Τερέζα Αγγελάτου, Πρέσβης της Ελλάδας στην Τυνησία, Ιωάννης Ανδρέου, Aκτινολόγος, Διευθυντής Απεικονιστικών Τμημάτων ΥΓΕΙΑ&ΜΗΤΕΡΑ Ανδρέας Πετρόπουλος, Επικεφαλής Παιδοκαρδιολογίας XMSK Hospital, Senior Consultant Merkezi Hospital, αναπ. καθηγητής Παιδιατρικής-Παiδοκαρδιολογίας Azerbaijan Medical University Baku. Γεώργιος Παναγιωτόπουλος,τ. πρόεδρος Συμβουλίου Επικρατείας, πρόεδρος Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Σταυρούλα Μιχαλέα, φιλόλογος.