Μια παγκόσμια ιστορία γυναικών φωτογράφων

Ενα ιδιαίτερο βιβλίο που τιμά την συνεισφορά του «ασθενούς» φύλου στην τέχνη της φωτογραφίας.
Une histoire mondiale des femmes photographes
leslibraires.fr
Une histoire mondiale des femmes photographes

Τρακόσιες γυναίκες φωτογράφοι διεθνούς φήμης από εφευρέσεως της φωτογραφίας (1839) μέχρι σήμερα καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα αν υπάρχει διαφορά στο πώς βλέπουν τον κόσμο και άρα τον καταγράφουν με το φακό τους οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Οι ερευνήτριες Λούσι Λεμπάρ και Μαρί Ρομπέρ επέλεξαν 450 φωτογραφίες γένους θηλυκού για να απαντήσουν στο παραπάνω ερώτημα: Γυναίκες φωτογράφοι υπάρχουν και δραστηριοποιούνται σε όλη τη διάρκεια της ιστορικής εξέλιξης της φωτογραφίας.

Αυτό αναφέρεται στο βιβλίο «Une histoire mondiale des femmes photographes» («Μια παγκόσμια ιστορία γυναικών φωτογράφων») που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Textuel.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ένα από τα πρώτα φωτογραφικά βιβλία (1843) βασίζεται στα έργα της φωτογράφου Αννα Ατκινς. Kαι έκτοτε ο χορός καλά κρατεί. Επίσης από τις ελληνίδες γυναίκες φωτογράφους ας θυμηθούμε την Nelly’s, την Βούλα Παπαϊωάννου, τις Αδελφές Κάντα τον 19ο αιώνα για να σταθούμε στα πιο γνωστά ονόματα.

Εν κατακλείδι: Όχι δεν υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στον κόσμο από τις γυναίκες φωτογράφους. Υπάρχει σαφέστατα μικρότερη δραστηριοποίηση στον φωτογραφικό τομέα ειδικά τον 19ο και στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα εξ αιτίας των γενικότερων διακρίσεων, περιορισμών και απαγορεύσεων σε βάρος των γυναικών στις κατά τόπους κοινωνίες. Φυσικά το βιβλίο μέσα από τα πολλά και εμπεριστατωμένα κείμενά του αποκαλύπτει και πάρα πολλές άλλες πτυχές του θέματος.

ΠΗΓΗ: photo.gr