Οταν η φύση ζωγραφίζει: οι υπέροχοι σχηματισμοί στην λίμνη Κάρλα Μαγνησίας

Μια σαγηνευτική σειρά φωτογραφιών από την λίμνη που ανασυστήνεται.
Περιοχή λίμνη Κάρλα Μαγνησίας
eurokinissi
Περιοχή λίμνη Κάρλα Μαγνησίας

Βάλσαμο την δύσκολη εποχή των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αποδεικνύεται η υπέροχη σειρά των φωτογραφιών της Eurokinissi από την λίμνη Κάρλα, ή Βοιβηίδα στα όρια των νομών Λαρίσης και Μαγνησίας με τους γοητευτικούς σχηματισμούς που δημιουργεί το φυσικό περιβάλλον κι αποτυπώνει με μαεστρία η τέχνη του φακού.

Απολαύστε τις:

Περιοχή λίμνη Κάρλα Μαγνησίας
eurokinissi
Περιοχή λίμνη Κάρλα Μαγνησίας
Περιοχή Λίμνη Κάρλα Μαγνησίας
eurokinissi
Περιοχή Λίμνη Κάρλα Μαγνησίας
Περιοχή λίμνη Κάρλα Μαγνησίας
eurokinissi
Περιοχή λίμνη Κάρλα Μαγνησίας
Περιοχή λίμνη Κάρλα Μαγνησίας
eurokinissi
Περιοχή λίμνη Κάρλα Μαγνησίας

Γνωρίζατε ότι:

Η λίμνη Κάρλα, ή λίμνη Βοιβηίδα (παλαιότερα) και κατά την αρχαιότητα Βοιβηίς, ή Βοιβιάς, ή Βοίβη, ή λίμνη της Πελασγιώτιδος, είναι λίμνη η οποία αποξηράνθηκε το 1962 επειδή την εποχή εκείνη προκαλούσε πλημμύρες στις πέριξ γεωργικές καλλιέργειες, ενώ ορισμένες βαλτώδεις εκτάσεις γύρω της προκαλούσαν την έντονη παρουσία εντόμων. Βρισκόταν νοτιοανατολικά της Λάρισας, κοντά στις βόρειες πλαγιές του Πηλίου, στα όρια των Νομών Λαρίσης και Μαγνησίας.

Η αποξήρανση της λίμνης Κάρλας άρχισε στο τέλος Αυγούστου του 1962 με τα εγκαίνια της σήραγγας μήκους 10.150 μέτρων και ήταν από τα σημαντικότερα έργα για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας. Αποδόθηκαν 80.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στους αγρότες της Θεσσαλίας, σε μία εποχή που η ελληνική γεωργία πραγματοποιούσε τα πρώτα βήματά της προς την εκβιομηχάνιση αλλά και την αντιμετώπιση του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού.

Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής ήταν μεγαλύτερες από το όφελος που προσέφερε η αποξήρανσή της. Έτσι, σήμερα γίνεται προσπάθεια για αναδημιουργία της λίμνης, που θα έχει μέγεθος 38.000 στρέμματα. Η αρχική λίμνη είχε μέγεθος 180- 195 χιλιάδες στρέμματα και το βάθος της έφτανε τα 4-6 μ. Το Δεκέμβριο του 2010 άρχισε η άντληση νερού από τον ποταμό Πηνειό, ενώ όταν τεθούν σε πλήρη λειτουργία τα πέντε αντλιοστάσια του Πηνειού θα τροφοδοτούν τη λίμνη με 14 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο.

Το έργο αναμένεται να συμβάλλει μεταξύ άλλων στην αντιπλημμυρική προστασία, την αποκατάσταση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, την άρδευση 100.000 στρεμμάτων, την ενίσχυση της ύδρευσης της πόλης του Βόλου με 15 εκατ. κυβικά μέτρα νερού ετησίως - το 50% των αναγκών της πόλης.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών για την ανασύσταση της λίμνης ήρθαν στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα (ενδεικτικά: κοσμήματα, αγγεία, νομίσματα, κλίβανοι, υπολείμματα κτιρίων, αγωγοί, τάφοι). Το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε μάλιστα τη διατήρηση και μετατροπή σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, ενός τμήματος προϊστορικού οικισμού, έκτασης 3,5 στρεμμάτων, του τέλους της νεολιθικής εποχής

Mετά την επιτυχή άρδευση η Λίμνη «εγκαινιάσθηκε» τον Οκτώβριο 2018.

Με πληροφορίες από: el.wikipedia.org

Πήγαινε στην αρχική σελίδα