ΠΟΛΙΤΙΚΗ
03/12/2019 19:24 EET | Updated 03/12/2019 19:49 EET

Πως «πάγωσε» και «ξεπάγωσε» ο ελληνοτουρκικός διάλογος για τα ΜΟΕ, μέσω διαρροών

Η προσοχή σε κάθε λέξη που βγαίνει από επίσημα χείλη, αποτελεί διαχρονικό ζητούμενο στα εθνικά θέματα.

Eurokinissi
Φωτογραφία Αρχείου: Άγκυρα, Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019. Στιγμιότυπο από τον ο 2ο γύρο των συναντήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας. Οι συζητήσεις εστιάστηκαν στις δραστηριότητες στο πλαίσιο ΜΟΕ σε τεχνικό επίπεδο, για την πρόληψη και αποφυγή αδικαιολόγητων εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων. Οι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας έγιναν δεκτοί, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης, από τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar. (EUROKINISSI/ΥΕΘΑ)

Δεν είναι η πρώτη φορά που η απροσεξία προκαλεί σύγχυση σε ζητήματα όπου η χάραξη εθνικής πολιτικής πρέπει να είναι αλάνθαστη και σε στιγμές που τα λάθη μπορεί να στοιχίσουν.

Το κομβικό θέμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου για την εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) είναι προφανώς τέτοιο ζήτημα. 

Κι όμως, μέσα σε ένα απόγευμα κάποιος ή κάποιοι κατόρθωσαν να προκαλέσουν σύγχυση στα ΜΜΕ και, προφανώς, σε αναγνώστες/ακροατές/τηλεθεατές που έγιναν αποδέκτες της λανθασμένης πληροφορίας.

Το ρεπορτάζ τα ξεκαθαρίζει όλα ωστόσο:

- Η δημόσια τηλεόραση και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων (ΑΠΕ) παρασύρθηκαν νωρίς το απόγευμα της Τρίτης (3 Δεκεμβρίου) επειδή κάποιος έδωσε στους αρμόδιους συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας την «πληροφορία» ότι τα ΜΟΕ «παγώνουν» με ελληνική πρωτοβουλία. Όλα αυτά με τον υπουργό Αμυνας ευρισκόμενο στο Λονδίνο, όπου συνόδευε τον πρωθυπουργό στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

- Η είδηση μεταδόθηκε αμέσως - και τηλεοπτικά - για να κάνει στη συνέχεια τον γύρο του διαδικτύου κλπ.

- Δύο ώρες αργότερα, κυβερνητικές πηγές και - ευτυχώς - ορισμένοι από τους υπεύθυνους και καθ′ ύλην αρμόδιους παράγοντες για την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επι του κυβερνητικού έργου, φρόντισαν να αποσύρουν όσο πιο αθόρυβα γινόταν την άστοχη «πληροφόρηση», ενώ διευκρίνισαν ότι δεν ετέθη ποτέ θέμα «παγώματος» του διαλόγου για τα ΜΟΕ.

- Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έκανε και πάλι την δουλειά του, μεταδίδοντας την ορθή πληροφορία, ώστε να δοθεί τέλος στην σύγχυση.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη, στο μεταξύ, εκδώσει ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή κυβερνητική ανευθυνότητα». Είναι από τις περιπτώσεις, όπου δύσκολα θα μπορούσε να κατηγορήσει κάποιος ένα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι κάνει λάθος την δουλειά του.

Το ερώτημα που τίθεται, είναι πόσες φορές ακόμη θα πρέπει να εξηγήσει κάποιος, πόσο σοβαρό και ευαίσθητο είναι ένα εθνικό θέμα - και πόσο ελάχιστα περιθώρια (για την ακρίβεια, μηδενικά) σφάλματος υπάρχουν.