Μουντιάλ: Τα πανάκριβα καταλύματα στέλνουν τους φιλάθλους στη μέση του πουθενά

Δωμάτια στη μέση της ερήμου, μιας και τα υπόλοιπα είναι απλησίαστα.
Η περιοχή Μπαρουά Μπαραχάτ αλ Τζανούμπ.
Η περιοχή Μπαρουά Μπαραχάτ αλ Τζανούμπ.
Reuters Staff via Reuters

Για χιλιάδες φιλάθλους η διαμονή στο Κατάρ για του αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι σε προκάτ σπίτια, στην μέση της ερήμου, δίπλα σε σφαγείο με τα καλώδια του ρεύματος να τα περιβάλλουν.

Η περιοχή ονομάζεται Μπαρουά Μπαραχάτ αλ Τζανούμπ. Με το μετρό και το λεωφορείο απέχει δύο ώρες από το πιο απομακρισμένο γήπεδο, αλλά με 84 δολάρια (81 ευρώ) την βραδιά, είναι αυτή με τα πιο οικονομικά καταλύματα.

Το συγκρότημα, το οποίο περιλαμβάνει 1.404 εργατικές κατοικίες, σε τρεις ορόφους, σχεδιάστηκε για να στεγάσει περίπου 67.000 χαμιλόμισθους εργάτες, που αποτελούν και την πλειοψηφία των 3 εκατομμυρίων κατοίκων του Κατάρ, αμέσως μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο.

«Ότι πληρώνεις παίρνεις και εμείς πληρώνουμε πολύ λίγα», είπε ο Αιμιλιάνο Καρασκάλ από την Αργεντινή.

«Έκανα πολλές θυσίες για να έρθω εδώ. Μάζευα λεφτά δύο χρόνια για να έρθω» λέει ο Σάντιπαν Μπχάουμικ από την Ινδία, ο οποίος παρακολουθεί το πρώτο του Παγκόσμιο Κύπελλο.

Reuters Staff via Reuters

Να σημειωθεί ότι τα προκάτ σπίτια κοντά στην πρωτεύουσα Ντόχα κοστίζουν 200 δολάρια (192 ευρώ) την βραδιά, το δωμάτιο σε κοινόχρηστο διαμέρισμα Airbnb να φτάνει τα 500 δολάρια (482 ευρώ) και τις καμπίνες στα κρουαζιερόπλοια να ξεπερνάει σε ποσό κατά πολύ τα τρία μηδενικά.

Οι εργατικές κατοικίες έχουν σιδερένια κρεβάτια, αλουμινένια ερμάρια, λάμπες φθορίου και δάπεδα με πλακάκια. Σε ορισμένα από αυτά η διακόσμηση στους τοίχους περιλαμβάνει αφίσες ποδοσφαιριστών.

Στον κοινόχρηστο χώρο, εκεί θα βρει κανείς ένα μίνι μάρκετ και μία γιγαντοοθόνη προκειμένου να παρακολουθήσει τους αγώνες του Μουντιάλ, με την μοκέτα από άστροτερφ να καλύπτει το έδαφος.

Όσο για την ατμόσφαιρα την ώρα των αγώνων, αυτή είναι αρκετά χαλαρή, με το πλησιέστερο μέρος για να αγοράσει κανείς αλκοόλ να απέχει 40 λεπτά με το λεωφορείο.

«Κανονικά, απαγορεύεται να φέρεις αλκοόλ στο συγκρότημα, αν και πολλοί είναι εκείνοι που το κάνουν», λέει ο Αγκοστίν από το Μπουένος Άιρες.

Δημοφιλή