Μόρια: Η «διαρροή» που έφερε εμπρησμούς – Φόβοι για εξάπλωση του κορονοϊού

Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος πόσα άτομα, θετικά στον ιό, υπάρχουν από το βράδυ της Τρίτης στο νησί, χωρίς να βρίσκονται σε «καραντίνα».
Η ιχνηλάτηση των επαφών των μεταναστών που προσβλήθηκαν από τον ιό και ζούσαν στο ΚΥΤ της Μόριας δεν είχε ολοκληρωθεί όταν ξέσπασε η μεγάλη φωτιά που έκαψε τον καταυλισμό
Η ιχνηλάτηση των επαφών των μεταναστών που προσβλήθηκαν από τον ιό και ζούσαν στο ΚΥΤ της Μόριας δεν είχε ολοκληρωθεί όταν ξέσπασε η μεγάλη φωτιά που έκαψε τον καταυλισμό
AP Photo/Petros Giannakouris

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι Αρχές στη Λέσβο, ύστερα από την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργήσει στο νησί η μεγάλη φωτιά που κατέκαψε τον καταυλισμό της Μόριας.

Συνολικά 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στο δρόμο, όπου διανυκτέρευσαν με τα λιγοστά υπάρχοντα που πρόλαβαν να πάρουν μαζί τους, πριν τυλιχτούν τα πάντα στις φλόγες.

Χθες το βράδυ, η «διαρροή» ότι ένας αριθμός μεταναστών πρόκειται να μεταφερθεί –μετά από εργασίες- στον καταυλισμό της Μόριας έφερε ξεσηκωμό.

Όταν νύχτωσε ομάδες αγνώστων γύρισαν στο καμένο ΚΥΤ και έβαλαν φωτιές σε ότι είχε απομείνει στον καταυλισμό. Οι φωτιές μπήκαν σε σημεία από τα οποία δεν είχε περάσει η φωτιά που είχε ξεσπάσει μία ημέρα νωρίτερα. Για ακόμα μία φορά κινδύνεψαν άνθρωποι, καθώς υπήρχαν μετανάστες, αστυνομικοί και πυροσβέστες στο σημείο.

Αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι νέες, χθεσινές πυρκαγιές ήταν «απάντηση» στη διαρροή ότι θα μεταφερθούν ξανά στη Μόρια μετανάστες. Ομάδες ατόμων ήθελαν να είναι «σίγουρες» ότι η Μόρια έχει καεί ολοκληρωτικά.

Παράλληλα, μικροεστίες φωτιάς εκδηλώθηκαν και σε κάποια χωριά, χωρίς όμως να πάρουν έκταση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά τη διάρκεια συσκέψεων που έλαβαν χώρα χθες, Τετάρτη, στη Λέσβο έπεσαν στο τραπέζι ιδέες για μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε παλιά στρατόπεδα του νησιού. Φαίνεται, ωστόσο, ότι οι ιδέες αυτές εγκαταλείφθηκαν γρήγορα λόγω της αντίδρασης των τοπικών παραγόντων.

Αγωνία για κρούσματα και αντιδράσεις

Η ΕΛ.ΑΣ. καλείται να εφαρμόσει σχέδιο που θα περιλαμβάνει και μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού. Η ιχνηλάτηση των επαφών των μεταναστών που προσβλήθηκαν από τον ιό και ζούσαν στο ΚΥΤ της Μόριας δεν είχε ολοκληρωθεί όταν ξέσπασε η μεγάλη φωτιά που έκαψε τον καταυλισμό. Έτσι, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος πόσα άτομα, θετικά στον ιό, υπάρχουν από το βράδυ της Τρίτης στο νησί, χωρίς να βρίσκονται σε «καραντίνα».

Στο μεταξύ, οι Αρχές φοβούνται την αντίδραση μερίδας κατοίκων του νησιού που στο παρελθόν έχουν συμμετάσχει σε οργανωμένες κινητοποιήσεις σε σχέση με την κατάσταση στη Μόρια. Οι αστυνομικοί θα βρίσκονται σε εγρήγορση, προκειμένου να μην υπάρξουν εντάσεις ανάμεσα σε μετανάστες και κατοίκους.

Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα ακροδεξιών «περιπολιών» από ομάδες κατοίκων, που εμφανίζονται με απειλητικές διαθέσεις απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Χθες, Τετάρτη, υπήρξαν ολιγάριθμες ομάδες που εμφανίστηκαν με απειλητικές διαθέσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μόριας, χωρίς όμως να πάρει έκταση κάποιο περιστατικό.

Δημοφιλή