Μπιτζίνα Ιβανισβίλι: Ποιος είναι ο ισχυρός μεγιστάνας που έχει φέρει αναβρασμό στη Γεωργία

Οι σχέσεις του με τη Ρωσία και έναν νόμο που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις.
via Associated Press

Ο Γεωργιανός δισεκατομμυριούχος Μπιτζίνα Ιβανισβίλι βρίσκεται στο επίκεντρο του αναβρασμού στη χώρα, όπου μαίνονται οι ταραχές- με δημοσίευμα του Sky News να τον χαρακτηρίζει ως «μαριονετίστα» της γεωργιανής πολιτικής- «έναν άνθρωπο τεράστιου πλούτου και ασυνήθιστης δύναμης».

Ο ταπεινών καταβολών μεγιστάνας έφυγε από τη Γεωργία και έκανε μεγάλη περιουσία στη Ρωσία χάρη στις στενές σχέσεις με τους εκλεκτούς του Πούτιν- την ελίτ που συγκέντρωσε τεράστια πλούτη με αντάλλαγμα την πίστη στο Κρεμλίνο. Η περιουσία του θεωρείται πως ανέρχεται στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, το 1/3 του ΑΕΠ της χώρας του.

Επιστρέφοντας στη Γεωργία απέκτησε τεράστια επιρροή. Ο ίδιος λέει πως έχει αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική μα ως πρόεδρος του κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο» θεωρείται η «δύναμη πίσω από τον θρόνο», που κινείται στις σκιές και αποτελεί το «αόρατο χέρι» που έχει την εξουσία. Ο ίδιος θεωρείται πως επιλέγει τους πρωθυπουργούς- οι τρεις από τους τελευταίους τέσσερις ήταν πρώην μάνατζερ των εταιρειών του. Ο υπουργός Εσωτερικών είναι πρώην σωματοφύλακάς του, ο πρώην υπουργός Υγείας ήταν ο οδοντίατρος της συζύγου του και ένας υπουργός Παιδείας ήταν καθηγητής Μαθηματικών των παιδιών του. «Σε πολλούς ο τρόπος ζωής του Ιβανισβίλι μπορεί να ακούγεται περισσότερο σαν κακού του Τζέιμς Μποντ παρά ενός μεγιστάνα» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

via Associated Press

Η φουτουριστική βίλα του στους λόφους πάνω από την πρωτεύουσα, Τιφλίδα, λέγεται πως έχει μια δεξαμενή με καρχαρίες, ενώ ο ίδιος συλλέγει και άλλα εξωτικά ζώα- μεταξύ των οποίων καγκουρό- και δέντρα. Ωστόσο οι πιο «σκιώδεις» είναι οι θεωρούμενες σχέσεις του με τη Ρωσία: Πολλοί Γεωργιανοί εκφράζουν αμφιβολίες για τους ισχυρισμούς του πως πούλησε τις επιχειρήσεις του και τερμάτισε τις επενδύσεις του στη Ρωσία πριν από χρόνια.

Ο Ιβανισβίλι και το «Γεωργιανό Όνειρο» προσπαθούν να περάσουν από το κοινοβούλιο έναν νόμο που έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στη Γεωργία. Το νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων» θα έδινε στην κυβέρνηση περισσότερο έλεγχο επί των ΜΜΕ και οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και είναι στημένο με βάση νόμους του Πούτιν. Δεκάδες χιλιάδες Γεωργιανοί έχουν διαδηλώσει εναντίον του και συνεχίζουν να το κάνουν, και οι διαμαρτυρίες αναμένεται να κορυφωθούν σύντομα, καθώς οι διαδηλωτές φαίνονται αποφασισμένοι να σταματήσουν τον ισχυρό άνδρα που θεωρούν ως υποχείριο του Πούτιν, εκτιμώντας πως αν επικρατήσει τότε θα μπει ταφόπλακα στα όνειρά τους για στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη και πιθανή ένταξη στην ΕΕ.

Δημοφιλή