Μπλίνκεν: Σε εξέλιξη η μεταφορά F-16 στην Ουκρανία, θα πετούν το καλοκαίρι στους ουρανούς της

Προέρχονται από την Ολλανδία και τη Δανία
via Associated Press

Η μεταφορά μαχητικών F-16 στην Ουκρανία είναι σε εξέλιξη «καθώς μιλάμε», και το καλοκαίρι θα πετούν στους ουρανούς της, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Όπως ανέφερε, τα μαχητικά προέρχονται από την Ολλανδία και τη Δανία και σκοπός τους είναι να βοηθήσουν την Ουκρανία να συνεχίζει να αμύνεται.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε επίσης πως η Ουκρανία είναι σε «μη αναστρέψιμη» πορεία προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ωστόσο αυτό αναμένεται να συμβεί μετά το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία.

Κοινό ανακοινωθέν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον αναμένεται αργότερα την Τετάρτη να διαβεβαιώσει τη «μη αναστρέψιμη» δέσμευση του ΝΑΤΟ απέναντι στην Ουκρανία, είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι καταβάλλει εδώ και καιρό προσπάθειες να αποσπάσει εγγύηση από το ΝΑΤΟ πως η Ουκρανία μπορεί να μπει στη Συμμαχία. Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες αντιτίθενται στην ένταξη της Ουκρανίας όσο συνεχίζεται ο πόλεμος με τη Ρωσία, για να αποφευχθεί γενικευμένος πόλεμος, ενώ επίσης τονίζουν πως η Ουκρανία πρέπει να κάνει βήματα προς την αντιμετώπιση της διαφθοράς και άλλες συστημικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν αντιτίθεται στην ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία, ισχυριζόμενος πως απειλεί την ασφάλεια της Ρωσίας.

Με επιπλέον πληροφορίες από Associated Press

Δημοφιλή