Ναγκόρνο Καραμπάχ: Νέα ένταση ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν

Μάχες ξέσπασαν γύρω από την περιοχή τις τελευταίες ημέρες, με το Μπακού να ισχυρίζεται ότι σκότωσε 4 αυτονομιστές στρατιώτες και τραυμάτισε άλλους 15.
|
Αρμένιοι στρατιώτες συγκεντρώνονται στις θέσεις μάχης τους κοντά στο χωριό Taghavard στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, 11 Ιανουαρίου 2021.
Αρμένιοι στρατιώτες συγκεντρώνονται στις θέσεις μάχης τους κοντά στο χωριό Taghavard στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, 11 Ιανουαρίου 2021.
Artem Mikryukov via Reuters

Οι αυτονομιστικές αρχές στον εθνοτικά Αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κήρυξαν μερική κινητοποίηση την Τετάρτη, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με το Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου της αποσχισθείσας Δημοκρατίας της Αρτσάχ.

Μάχες ξέσπασαν γύρω από την περιοχή, η οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, τις τελευταίες ημέρες, με το Μπακού να ισχυρίζεται ότι σκότωσε 4 αυτονομιστές στρατιώτες και τραυμάτισε άλλους 15.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν υποστήριξε την Τετάρτη ότι «συνέτριψε» μια επίθεση των δυνάμεων της Αρμενίας κοντά στον διαφιλονικούμενο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, εν μέσω διεθνών εκκλήσεων για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών σε μια περιοχή που αποτελεί σημείο ανάφλεξης εδώ και 30 χρόνια.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε την Αρμενία για κατάφωρη παραβίαση της εκεχειρίας, καταγγέλλοντας δολιοφθορά που προκάλεσε τον θάνατο ενός στρατιώτη. Επιπλέον, το Μπακού υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του «συνέτριψαν» δυνάμεις της Αρμενίας που επιχείρησαν να καταλάβουν έναν λόφο σε περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων.

«Ως αποτέλεσμα, όσοι πολεμούσαν για λογαριασμό των παράνομων αρμενικών ενόπλων σχηματισμών σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, στην οποία ζητείται από όλα τα αρμενικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από την περιοχή, προειδοποιώντας με «συντριπτικά» αντίμετρα.

Σε απάντησή του, το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για παραβίαση της εκεχειρίας, καταγγέλλοντας την επίθεση σε περιοχές υπό τον έλεγχο των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων. Το Γερεβάν ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα «να λάβει μέτρα για να σταματήσει την επιθετική συμπεριφορά και τις ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να σεβαστούν την εκεχειρία.

Η Μόσχα από την πλευρά της κατηγόρησε τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν για παραβίαση της εκεχειρίας, σημειώνοντας πως οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις επιδιώκουν τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην έκρυθμη περιοχή.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν με την αρμενική υποστήριξη μετά από μια αιματηρή μετασοβιετική εθνοτική σύγκρουση στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το 2020, το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε έναν δεύτερο πόλεμο στην περιοχή, κερδίζοντας με επιτυχία μέρος της επικράτειας που ελέγχεται από τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από την Αρμενία.

Σύμφωνα με τους όρους της κατάπαυσης του πυρός, ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν για να προστατεύσουν το υπόλοιπο της περιοχής που κατείχαν οι αυτονομιστές. Ωστόσο, οι παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός είναι συχνό φαινόμενο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters